wmaraci reklam

Facebook Grupları, Forumların Yerini Neden Alamıyor?

Forum kültürünün bitişinin nedenlerinden olarak gösterilen Facebook grupları neden bir türlü forumların yerini dolduramıyor. Neden hâlâ forumlara ihtiyaç duyuyor ve kullanıyoruz? Gelin bugün bu sorunun cevaplarını arayalım.

Burada Facebook grupları başarısız oldu, bakın forumculuk kazanıyor gibi boş bir romantizmle karşınıza çıkmıyorum. Öncelikle onu söyleyeyim de baştan gelebilecek bazı tepkilerin önüne geçeyim. Çünkü WMAracı olarak her ne kadar güçlü bir şekilde ayakta kalabiliyor olsak da biz bir kategorinin, yıllardır sorulara yanıt olabilmiş forum sitesiyiz. Ancak genele hitap eden türdeş sitelerimizin pek çoğunun yerlerinde yeller esiyor, bu da bir gerçek elbette. Biliyoruz ki bu grup olayının popülerlik kazanmasıyla forumlar çok daha kötü etkilendi. Fakat gruplar da forumların yerini doldurabilmiş değil. Burada bir sıkıntı var ama ne?

Forumların Karşılığı Gruplar Değil

Başlarda her ne kadar benzer görünmüş olsalar da forumların karşılığı platformda yer alan gruplar değildi. Hâlâ da değil. Gruplardaki paylaşımların arama motoru tarafından index almıyor olması, üyelerin bir cevaba ulaşmak için çoğu zaman benzer soruları tekrar tekrar sormalarının gerekmesi ve paylaşımların çoğu zaman algoritmalara yenik düşerek kimse tarafından görülmüyor olması bunun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.

Elbette forumlarda da benzer soruların sorulduğu, başlıkların birçok kez açıldığını görmek mümkün. Ancak araştırma yapan birisi bu başlıkların tamamını okuyabiliyor ve tamamına erişebiliyor. Bu da forumlara neden ihtiyaç olduğunu göstermekte diyebiliriz. Forumlar bilgilerin paylaşıldığı, arşivlendiği, erişildiği kaynaklar olarak karşımızda yerlerini almaya devam ediyor.

Dijital ve Kaliteli Sohbet Podcast Kaydı Nasıl Yapılır?
İlginizi Çekebilir!

Dijital ve Kaliteli Sohbet Podcast Kaydı Nasıl Yapılır?

Podcastlerin teorik yönleri üzerine pek çok yazıda konuştuk ve konuşmaya da devam ederiz elbette. Ancak bu yazımızda odaklanacağımız husus bir programın kaydediliş süreci olacak. Bugün kendimizden yüzlerce kilometre uzakta olan insanl...

Tercihe Dayalı Anonimliğin Değerini Hafife Almayın

Sosyal medyalarda kendimizi ifade edişimizle forumlarda bulunuşumuz temelde oldukça farklı olabiliyor. Forumlar insanların oldukça kendilerini tam anlamıyla açığa çıkartmadan (burada tercih kişisel), ilgi alanları hakkında diğer insanlarla ortak paydada buluştukları platformlar. Ancak gruplar burada da bir karışıklığa neden oluyor. İnsanlar buralarda forumlarda oldukları kadar açık davranamayabiliyorlar. Kişisel seçimlere bağlı anonimlik, gerçekten sandığımızdan çok daha değerliymiş. Bunu da yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenmiş olduk değil mi?

Kullanım Alışkanlıkları Forumlara Asıl Zarar Veren Nokta Olmuş

Gruplar aslında forumlara karşılık oldukları için forumların can suyuna olumsuz etkide bulunmamışlar. En azından analizle bunu anlamak daha kolay olabiliyor. Burada forumculuk kültürünü asıl etkileyen kullanım alışkanlıkları olmuş. Sonuçta insanlar sosyal medyada geçirdikleri süre arttığında bunu diğer yerlerden süre kısarak telafi ettiler. İlk kesintilerin yine dijital platform türlerinden yapıldığı kolaylıkla tahmin edilebilir.

Yani insanlar gruplarda vakit geçirmeye başladıklarında, kesintiyi ilk buralara temelde benzediğini düşündükleri forumlardan yaptılar. Ancak iki tür birbirine o kadar da yakın değilmiş. Bunu öğrendiğimizde aramızdan ayrılan pek çok forum oldu elbette ancak ayakta kalan niş kategorili, kendi kültürünü yaratabilmiş forumlar güçlerini de arttırdılar.

Grup mekanikleriyle forum mekanikleri arasındaki ilişkiyi siz nasıl yorumluyorsunuz? Sizce söylediğimiz kadar ayrı türler mi, yoksa benzerlikleri daha mı ağır basıyor? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 4.83 / 5 (6 değerlendirme)

6 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al