wmaraci reklam
lidertakipci

Elon Musk’ın 6 Adımdan Oluşan Yöntemiyle Sorunları Çözmek

Modern dünyanın realistik İron Man’i, o Elon Musk. Hayatımıza önce webmasterların ticaret şeklini değiştirdiği PayPal servisiyle katıldı. Şimdi ise uzaya kafayı takmak, elektrikli tırlar üretmek ve sıfır yüzü 3 saniyenin altında yakalamayı başaran otomobillerle iş dünyasının popüler isimlerinden biri. Birçok girişimci Elon Musk gibi hayal ettiği şeyleri yapmanın peşinde ve nerede bir hayal varsa orada sorunlar bitmiyor.

Elon Musk’ın sorunları çözmek adına yaklaştığı 6 adımlı formülü “bilimsel” metod olarak adlandırılıyor. Aslında hepimiz ilkokuldan beri hayatımızın farklı safhalarında bu metodu bilinçli veya bilinçsiz olarak kullanıyoruz. Buna rağmen Elon Musk, tam olarak bu tekniği uygulamanın iş dünyasında yemeyeceğini de itiraf ediyor. Elon Musk bu yöntemi kişiselleştirerek karşılaştığı sorunları ortadan kullanmak için nasıl davranıyor dersiniz?

1- Soru Sorun

Bir sorunla karşılaştığımızda yapabileceğimiz en kolay şey, soruya yanıt bulmak veya soruyu es geçmek. Elon ise karşılaştığımız sorunlar karşısında soruya soruyla yanıt verme tekniğini kullanıyor. Bunu yaparken de daha önce hiç kimse tarafından sorulmamış ilginç soruları sormayı deniyor.

Ön sipariş rekorları kıran Tesla’nın yeni elektrikli tırlarını düşünün. Musk, Tesla’nın elektrikli tırları için prensipleri oluştururken farklı sorular ve farklı açılardan yakşalıyor ve yeni bir sektörün kapılarını aralamayı başarıyor.

  • Nasıl tırları daha gelişmiş hale getirebilirim?
  • Tırlar için gerçekten gerekli olan bileşenler nedir?

Musk yenilikçi çözümler üretecek sorular soruyor ve bunu gayet iyi başarıyor.

Unutmayacağız, Unutturmayacağız…
İlginizi Çekebilir!

Unutmayacağız, Unutturmayacağız…

Ölümünün 77. yılında, özlemle ve saygıyla andığımız Mustafa Kemal Atatürk’ü, tarihe kazınmış sözleriyle canladırmak, onu anlatmanın en güzel tarafı. Yaşadığı süreçte, ülkesi, milleti ve insanlık adına yaptıkları,...

2- Toplayabildiğiniz Kadar Kanıt Toplayın

Musk için sorunları çözmenin ikinci adımında bir şeyler geliştirmek değil, hipotezler yer alıyor. Bir bilim adamı için hipotez aşaması uzmanlık gerektirebilir. Bir webmaster veya bir girişimci için ise bu pazar araştırması yapmak veya uzmanlarla konuşmak anlamına gelebilir.

En amiyane tabirle ellerinizi kirletmeniz gerekiyor. Musk, The Boring Company’de yaşadıkları park etme problemi akabinde meşhur tünel fikrini geliştirmeye başlamıştı. Bu, bir şeyi geliştirirken ne kadar derine inebileceğinin de kanıtı niteliğindeydi.

3- Kanıtlar Üzerinden Hipotezler Üretin

Sorununuza ilişkin yeterince hipotez üretmeyi başardıysanız şimdi hipotezlerinizin gerçeklik payını doğrulama vakti. Bazı insanlar bir işin olup olmama ihtimaline %50 - %50 şans verirler. Elon ise hipotezlerini değerlendirirken gerçekliğin yanı sıra henüz kanıtlanmamış bir şeyelerin yapılabileceği payı ve yaptığı şeyin eski bir alışkanlığı değiştirip değiştiremeyeceği üzerinde duruyor.

4- Bir Sonuç Çıkarın

Musk’a göre katettiğiniz tüm bu safhalardan sonra bir sonuç çıkarmanız gerekiyor. Elinizdeki çözüm gerçekten doğru mu? , Kullanılabilir bir sonuç mu?, Sonuç olarak kabul edilebilme ihtimali ne olmalıdır? gibi sorular Musk’ın sonuç aşamasında en sık kullandığı sorular oluyor.

En basit şekilde açıklamak gerekirse; topladığınız kanıtları göz önüne aldığınızda çıkardığınız sonuca kendiniz ne kadar inanabiliyorsunuz?

5- Sonucunuzun Başını Belaya Sokun

Oluşturduğunuz sonuçtan ve kanıtlarınızdan emin olanız bile diğer insanların tavsiyelerine ihtiyaç duymalısınız. Aksi taktirde kendi oluşturduğunuz doğrular yüzünden yanlışları fark edemeyebilirsiniz. Kanıt ve sonuçları başkalarıyla paylaşmak sorununuza farklı açılardan bakma şansınızı arttıracaktır.

Başka görüşlerin sorununuza karışması demek, asıl cevabın dışında kalan ancak o zamana kadar keşfetmediğiniz bir yanıtı keşfetmeniz anlamına gelebilir.

6- Hiç Kimse Sonucunuzun Başını Belaya Sokamıyorsa Muhtemelen Doğru Olabilir

Muhtemelen doğru olabilir ama bu bir kesinlik değildir. Doğru olup olmadığını öğrenmek için hemen yola koyulmanız gerekiyor. Musk bu açıdan ciddi bir önder. Teknolojinin yetersiz olduğu bahanesini kendine savunmak yerine aklına koyduklarını gerçeğe dönüştürmenin yollarını arıyor.

Bu yolculuğu sırasında kullanacağı teknolojiler yetersizse yeni teknolojiler üretmekten geri durmuyor. Bir şey henüz yoksa onun nasıl olabileceği ve olsaydı neleri değiştirebileceğini düşünüyor. Düşünce günün bu denli kuvvetli olması onu etkili bir lider haline getiriyor.

Musk’ın sorunlara yaklaşma adımları ve tekniği ne kadar işinize yarar bilinemez. En kötü ihtimalle ömrü olduğu sürece Musk’ın bu adımlarının ürünü olacak projenin altına imza atacağını görebiliriz.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al