wmaraci reklam
lidertakipci

Google, Mobil için Ayrı Bir Sıralama Sistemi Üzerinde Çalışıyor!

Google yakın zamanda tüm SEO ve Web düzeninin değişmesine neden olacak yeni bir özelliğini devreye alabilir. Search Engine Land tarafından yayınlanan blog yazısına göre; Google, mobil ve masaüstü sürümlerin index sıralamalarını ayrı olarak sıralama fikri üzerinde ciddi şekilde çalışıyor. SEL’in haberinin doğru olacağını düşünürsek (ki bu oldukça muhtemel bir güncelleme), hem SEO hem de web dünyasında yepyeni bir dönemin biz webmasterları beklediğini söyleyebiliriz.

Bildiğiniz gibi Google şuanda arama sonuçları için tek ve ana bir index yapısı kullanıyor. Bu yapının içerisinde mobil siteleri belli etmek için de sitelerin yanına basit bir mobil site işareti yerleştiriyor. Kullanıcı olarak mobilden de giriş yapsanız, web sürümü üzerinden de giriş yapsanız Google size tek mekanizma üzerinden sıralama sonuçlarıyla sorgu sonuçlarını yansıtıyor. Fakat aylar içerisinde aktif hale getirilecek yeni sistem sonrasında Google, mobil kullanıcılar için farklı bir index yapısıyla davranırken masaüstü kullanıcıları için daha farklı bir index yapısını tercih edecek.

Daha basit şekilde açıklamak gerekirse mobil ve masaüstü sürümden aynı kelimeyle arama yapsanız dahi aynı sonuçlarla aynı sıralamalarda karşılaşamayacaksınız. Aslında bu fikrin sinyalleri Google tarafından 2015 yılında da verilmişti. SMX East etkinliğinde de Google bu fikre değinmiş ancak detaylı açıklama yapılmamıştı. Mobil kullanım oranının her geçen gün daha çok artıyor olması ve kullanıcıların masaüstü platformlardan uzaklaşarak mobil platforma yöneliyor olması bu yeniliğin kullanıcılar açısından olumlu sonuçlar doğurabileceğinin habercisi diyebiliriz.

Şirketin trend analisti Gary Illyes tarafından Pubcon isimli konferansta yapılan açıklamaya göre; Google masaüstü platform ve mobil için ayrı bir sıralama yapısına sahip olacak ve masaüstü kısımdaki sıralamalar mobil için oluşturulacak index yapısındaki kadar sık güncellenmeyecek. Yani, arama sonuçlarında mobil sorgu sonuçlarının yer alacağı index yapısı daha çok ön planda yer alacak.

Sıralamalar Hangi Kriterlere Göre Belirlenecek?

Birçok popüler marka mobil kullanıcıların kullanıcı deneyimini arttırmak için alan adları üzerinde dahi değişikliğe vardı. Google’ın da mobil kullanıcılara daha çok değer verdiği açık şekilde görünüyor. Bu güncellemenin gerçekleştirilmesi durumunda mobil sitelerin kalitesi ve özellikle AMP (Accelerated Mobil Pages), sayfaların mobilden yüklenme süresi gibi kriterler arama sonuçlarının değişmesinde öncü rolleri oynayacak.

Elbette bunlarla birlikte daha yüzlerce kriter sıralamalar konusunda yüksek önem derecesine sahip olacaktır ancak şuan için ne yazık ki yeni güncelleme hakkında elimizdeki bilgiler oldukça sınırlı. Güncellemenin yapılacağı tarih de net olarak belirtilmemekle birlikte birkaç ay içerisinde ibaresiyle açıklandı.

Sizce bu güncelleme gerçeğe dönerse ki gerçek olma olasılığı hiçte düşük değil, Webmaster olarak bizler nasıl etkileniriz ve yeni düzen eski düzeni aratır hale geldi mi?

Dip not; WM Aracı’nın mobil sitesi üzerinde hala çalışıyoruz, lütfen yorum köşesinde bu konu hakkında geyik yapmayalım :)

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al