wmaraci reklam
lidertakipci

Yitip Gidenler: Arcade Cafeler

Video oyunlarının günümüzdeki seviyelerine ulaşmalarındaki en önemli ayaklardan birisi arcade cihazları ve bu cihazların yer aldığı arcade cafe mekânları… Yitip gidenler serimizin yeni yazısında konuğumuz bu alanlar olacak. Gelin ne oldular, şimdilerde neredeler konuşalım.

Ayrıca bir yanlış anlaşılmayı da bu yazıyla birlikte giderelim. Ülkemizde bu cafeler yaygın olarak bulunuyorken dahi böyle bir yanlış anlaşılma vardı. Bu alanlar ülkemizde çoğu insan ve yine kafe sahipleri tarafından ‘Atari Cafe’ adıyla da anılmaktaydı. Ancak elbette Atari markası bu kafe türüne göre çok daha genç kalmakta. Bu mekânlarda pek çok üreticinin, pek çok cihazı yer almaktaydı ve dünya genelinde yaptığı reklam çalışmalarının neticesinde varlıklarının son 5-10 yılında ‘Atari Cafe’ olarak anıldılar. Ancak bundan önce mekânları ziyaret eden gençler de alanları ‘Arcade Cafe’ olarak hatırlayacaktır. (high score)

Arcade Cihazlar Nedir?

Bugün, bir grup oyunu destekleyen cihazlara oyun konsolu diyoruz değil mi? Arcade cihazlar bu oyun konsollarının babası olarak anılabilir. Geçmişte bir oyun geliştirdiğinizde, bu oyunların oynanabileceği donanımları da piyasaya sizin sürmeniz gerekiyordu. Başarılı oyunlar bu cihazlardan çok fazla üretebilen ve bu cihazları pek çok yere gönderebilen oyun firmalarından çıkıyordu diyebiliriz.

Tabii teknolojiler ilerledikçe ve oyun konusunda dev şirketler meydana geldikçe oyun konsolları da çeşitli oyunları bir arada oynatabilir bir hale geldi. Bunda elbette ekonomi çok ama çok önemli bir başlık olarak karşımıza çıkıyor. Video oyunlarının maddi bir karşılık görebilmesi bugün çok doğal geliyor gözümüze, ilk günlerini düşünürsek oldukça büyük bir başarı hikâyesi görebiliriz. Konumuzla bağlantılı olsa da daha fazla yalpalanmamak amacıyla buraları başka bir yazıya bırakalım. Eğer bu konuda meraklıysanız Netflix tarafından yapılan High Score belgesel dizisini izlemenizi özellikle tavsiye ettiğimizi de belirtelim.

Bu cihazların kendilerine alan bularak yayılabildiği durumuysa günümüzde de geçerli bir başlık. Bu nedenle arz talep konuları bir alanın oluşmasına da öncülük etti ve stabil bir elektriğe sahip olan her ülkede bu cihazlarla dolup taşan kapalı mekânlar görmeye başladık.

YouTube’daki Oyun Kanalları ve İçeriklerinin Geliri %50 Düşüş Yaşadı
İlginizi Çekebilir!

YouTube’daki Oyun Kanalları ve İçeriklerinin Geliri %50 Düşüş Yaşadı

Yeni dünyada televizyonun en dişli rakibi YouTube. Tek dişli büyük rakibin gücünü büyük oranda çocuklardan aldığı ise su götürmez bir gerçek. YouTube ve Twitch ikilisi her yıl milyarlarca doları cebe indiriyor. Yine de 2017 yılın...

Tür Tamamen Yitip Gitti mi?

Aslında “Bu cafe türünün bugünkü temsilcisi nedir?” diye sorsak, çoğumuzun aklına ‘İnternet Kafeler’ ve ‘PlayStation Kafeler’ gelecektir. Bu da türün hâlâ ölmediğini gösterir nitelikte bir cevap olmaya yeterli. Ancak arcade cihazları bugün yalnızca PlayStation ve Xbox gibi oyun konsolu geliştiricilerine evrilmiş bir şekilde hayatta kalmıyorlar elbette. Bugün, bir alışveriş merkezinin oyun katına çıktığımızda mutlaka hâlâ çeşitli firmaların ve hatta oyun markalarının ürettiği güçlü makinalarla karşılaşabiliyoruz. Yani sektörün ‘arcade’ olarak yaşadığını söylemek için Polyanna olmak lazım. Fakat en pesimist halimizle dahi ‘Arcade’ öldü demek pek doğru olmayacaktır.

Bu nedenle türün yitip gitmesi sonucuna varırken, artık bu türün eski şöhretine ve iktidarına sahip olmamasından yola çıktığımı söyleyeyim. Oyun konsolu kafeleri ve internet kafeler hayatlarını ne kadar sürdürebilir çok emin değilim ancak AVM’lerdeki oyun katlarının uzun bir süre daha bizimle olacağını düşünmek çok zor değil.

Peki, siz hiç böyle bir mekânı ziyaret ettiniz mi? Oynadığınız ilk video oyununu ve onu nerede oynadığınızı hatırlıyor musunuz? Yorumlarda görüşelim.

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍 3.5 / 5 (2 değerlendirme)

2 kişi bu içerik hakkında tepkilerini gösterdi. Sen de tepkini göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al