Geçen gece televizyonda kanalları gezerken (Zaplarken) adını şu anda hatırlayamadığım bir kanalda Hababam Sınıfı’na rastladım. İzledim tabii kaçar mı ? :) Yine çok güldüm, eğlendim. :) Film bitince aklıma şu geldi. ” Ne oldu bu adamlara ? “. Sonra not aldım bir yere. Aklıma geldi araştırmaya başladım. Sizlerle de paylaşmak istedim. Böyle bir yazı belki gereksiz olabilir ama yine de yazmak istedim. Hoşuma gidiyor.Karakterleri ararken de bazı sitelerde hoşuma giden sözler oldu bunlar da ;


  • Bana öyle bir film söyleyin ki, çekildiği ülkede herkes tarafından izlenen ve sevilen,

  • Bana öyle bir film söyleyin ki, müziği tempolu çaldığında içinizi kıpır kıpır eden ama yavaş çaldığında da sizi sizden alan, yüreğinize sıcacık duygular yükleyen,

  • Bana öyle bir film söyleyin ki, onlarca kez seyrettiğiniz halde hala aynı tadı veren,

  • ve bana öyle bir film söyleyin ki, üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen güncelliğini kaybetmeyen..



Bunu yazan kimse kesinlikle katılıyorum.

Öncelikle “Nereden geldi bu Hababam Sınıfı?” diyenelere kısa tarihçesi;
“Hababam Sınıfı” Rıfat Ilgaz‘ın en önemli eserlerinden biridir. Günümüze kadar Türkiye’de yazılmış en iyi mizah kitaplarındandır. Bir süre sonra tiyatroya sinemaya da uyarlanmış, İnek Şabanıyla Güdük Necmisiyle Tulum Hayrisiyle Türk Sinemasında bir efsane olmuştur. Günümüzde yeni karakterlerle de üç film çekilmiştir.

Kaynak; Vikipedia


Bence filmlerde “Ana karakter” diye birşey yoktur. Özellikle de Hababam Sınıfı’nda. Çünkü herkesin rolü eşittir.

Her neyse. Karakterlerden başlayalım;

İnek Şaban / Kemal SUNAL
Aslında “inek” de öğrencilik jargonunda(argo) yerini aldı ama Şaban tiplemesindeki, derslerine ilgisiz karakterin aksine hep çok ders çalışan öğrencilere yüklenen bir sıfat olarak kullanıldı.



İnek Şaban’ın sevdiğim bazı replikleri;

“Bu çocuk benden önce mezun olursa kendimi intihar ederim.”
“Ne yapacağı hiç belli olmaz, bak yazılı gibi başladı sözlüye döndü.”
“Kızlar vahşi cazibeme dayanamıyor.”
“Oturun diyor kendileri.”
“Merhaba sayın arkadaşlarım ufak bi randevum var da..”


Damat Ferit / Tarık AKAN

Her ne kadar “Damat Ferit” Osmanlı’nın son döneminde ortaya çıkan ve tarih kitaplarında sıkça adı geçen biri olsa da bizim Ferit’in damatlığı tarihten değil, okul dışında kızlarla ilişkilerinden geliyor. Hatta Şaban, arkadaşlarının yazdığı aşk mektuplarıyla teselli bulurken, Ferit, evlenip üstüne bir de çocuk sahibi oluyor:

- Ne yaptın oğlum?
- Sevdim hocam!



Güdük Necmi / Halit AKÇATEPE

Türk sinemasının önemli karakter oyuncularından biridir Halit Akçatepe. İlk Hababam Sınıfı çekilirken 37 yaşındaydı. 60. yılını doldurduğu sinema hayatında bugüne kadar onu hep “Güdük Necmi” olarak hatırladık. (Ben hep Düdük Necmi sanıyordum) :)



Kel Mahmut / Münir ÖZKUL

Her ne kadar öğrenciler Kel Mahmut’tan sürekli şikayet etseler de aslında onun babacan biri olduğunu bilirler. Mahmut Hoca, hayatını eğitime adamış biridir. Öğrencilerinin iyi yetişmesi için mücadele eden Mahmut Hoca, disiplin anlayışı yüzünden bir türlü Hababam Sınıfı’yla iyi geçinemez. Ama öğrencilerin ona karşı hep derin bir saygısı vardır.

“Sigara içiyormuşsunuz, içirtmeeem.. Ön bahçede top oynuyormuşsunuz, oynatmaaam..”

Hababam: “Zaten bir Mahmut Hoca’dan çekiyoruz, bir de Trabzonspor’dan..”



Hafize Ana / Adile NAŞİT

Hababam’ın öğrencilerini kendi evladı gibi seven biri Hafize Ana. İşini bu kadar keyifle yapan bir yatılı okul hizmetlisi gördünüz mü hayatınızda? Adile Naşit, içindeki sinema sevgisini Hafize Ana karakteriyle dışarıya vuruyor. Ve ayırmayın beni çocuklarımdan diyor. Hababam Sınıfı’nın ilk 4 filminde gerçekten rolünün kadınıydı Adile Naşit.



Badi Ekrem / Şener Şen

Hababam Sınıfı aslında öyle bir film ki Türk sinemasının en büyük aktörü Şener Şen, Badi (Body) Ekrem rolünde o zengin kadronun sadece her hangi bir parçası olarak yer alıyor bu yapımda. Ama herkes gibi o da rolünü o kadar severek oynuyor ki… Aslında Şener Şen bu filmle birlikte, abartılı oyun tarzını da Türk sinemasına kazandırıyor.

Badi Ekrem: “Bravo! Tebrik ederim. Ayrıca diğer kız arkadaşlarınızı da tebrik ederim.”
Badi Ekrem: Bilin bakalım, ben bu yaz neredeydim?
İnek Şaban: Kayseri olabilir mi?
Badi Ekrem: Hayır! Montreal’de, olimpiyatlardaydım.




Hayta İsmail / Ahmet Arıman

Yine diğer karakterle birlikte bir çok işin altındaydı. Şu an hatırlamıyorum ama serinin bir filminde askere gidiyordu.



Tulum Hayri / Cem GÜRDAP

Tulum Hayri, kopyaları sobadaki Güdük Necmi’den alan, sınıfı arada bir gaza getiren kişi. Çok sevdiğim bir karakterdi.




Bozum Cahit / Cengiz Nezir

Filmde pek aktif olmasa da yine de severek izlediğim karakterlerden. Son halini, doğum tarihini aramama rağmen bulamadım. İlginç.




Domdom Ali / Feridun ŞAVLI

“Hababam Sınıfı”ndaki “domdom” karakteri ile tanındı ve bu eserin vazgeçilmez oyuncularından biri oldu. Önce bir trafik kazası geçirmiş ve kolunu kaybetmiş, birkaç yıl sonra da kalp krizi geçirerek vefat etmiştir.



Külyutmaz / Ertuğrul BİLDA

Sınıfın külyutmaz hocası. Lakabının tam tersi en çok bu öğretmenin dersinde kopya çekilir. :) Sınavlarda genellikle sıraların üzerinde gezer ve İnek Şaban’ın ya kağıdına ya da eline basar. :)



Kapıcı Veysel / Hakkı KARADAYI

Hababam sınıfının maçlara gitmesine izin vermez. Ama yine de öğrenciler onu kandırmanın bir yolunu bulurdu. :)



# GELMEZ BİR DAHA BÖYLE OYUNCULAR


Konunun Orjinal Linki; Hababam Sınıfı Oyuncularının Bugünkü Halleri