kartalkara124 adlı üyeden alıntı

hocam haklısınız ama bilgisayarı dikkatli kullanmak yeterli oluyor zaten 3-4 ayda bir format atıyorum


Dikkatli kullanmak ile hiç bir alakası yok bunun. Virüslerin ve zararlı yazılımların çalışma şeklini bilmediğin için böyle düşünüyorsun.

En güvenilir bir sitede dahi virüs olabilir. Bu virüsü de site sahibi koymaz, genellikle yorum formu, sayfaların hacklenmesi vb durumlarda saldırgan kişi koyar.

Bu virüsler javascript ile çalıştırılır. Bildiğin gibi javascriptler senin bilgisayarında, yani senin tarayıcında çalışan kodlardır.

Eğer bir virüs programı kullanmıyorsan, küçük bir javascript kod yapısı ile bilgisayarında çok rahat .exe dosyası çalıştırılabilir. Bunu da sen hiç bir şekilde engelleyemezsin. Sana çalıştırmak için sormaz. Zaten o siteye girerek o kod yapısını çoktan çalıştırdın ve yüklenmesine izin verdin. Bunu da bir virüs programından başka hiç birşey engelleyemez.

4 ayda binlerce sayfa, site geziyorsundur. O yüzden sakın bende virüs yok, dikkatli kullanmak yetiyor deme :) Şuan da bilgisayarında bir çok virüs ve truva atı mevcuttur. Bu virüsler ve truva atları senin tüm kişisel bilgilerini (şifrelerin, banka kart bilgilerin ve klavyeden girdiğin her şey) saldırgan kişiye yollar.

Aynı şekilde bilgisayarını da bu saldırgan kişiler istediği gibi kullanabilir. Misal başka bir bilgisayardan çaldığı kredi kartı bilgileri ile senin bilgisayarından bir işlem yapar.

Bu durumda sen hem saldırgan kişiye bir araç vermiş olursun hem de hırsızlığa yardım etmiş olursun. Ayrıca ben bilmeden yaptılar, benim hiç bir suçum yok gibi bir şey deme hakkına da sahip değilsin. Çünkü virüs programı kullanmayan sensin.

O yüzden bu işin dikkatli olmanızla hiç bir alakası yok. Bunu şuan söylüyorsun çünkü nasıl çalıştıkları konusunda hiç bir fikrin yok. Ve gün geçtikçe saldırganlar çok daha gelişmiş yöntemler buluyorlar. Hatta bunlar öyle yöntemler ki virüs programlarını bile bypass edebiliyorlar.

O yüzden önce virüs programı kuracaksın, ondan sonra dikkatli olacaksın.

En kısa zamanda Avast'ın ev sürümünü bilgisayarına kurmanı öneririm.