Modern anlamda ilk internet siteleri, 1993 yılında, bazı Amerikan kolejlerinin hazırladığı sitelerle ortaya çıkmıştı.
Ancak, ilk arama motoru 1990 yılında, Kanada Montreal Üniversitesi’nde bir öğrenci olan Allan Emtage, Bill Heelan ve Peter J. Deutsch tarafından oluşturuldu. Bu motor, üniversitedeki ve üniversiteye ait bazı birimlerde bulunan makineler arası FTP arşivlerini tarayarak, bu arşivlerdeki dosyalardan ilkel de olsa bir arama listesi oluşturuyordu. Ve dosya arayan kişiler, dosya ismini tam olarak yazdıklarında, Archie FTP listelerinde bulduğu sonuçları sıralıyordu. Bu arama motorunun ismi “archie” idi. Yani, arşiv arama.
Daha sonra yine Kanada’da Veronica-Jughead ikilisinin çalışmalarıyla “archie” sistemi daha da geliştirildi.

Bu gelişimler, internetin yayılmasıyla daha da gelişti. Ve daha sonra motorların web sitelerinin sayfalarını tanıma amacıyla bot sistemi geliştirildi. Bu sistemler, kullanıcıların aradıkları kelimelerle, aranılan web siteler arasında, içeriği en uygun sonucu bulmayı hedeflemektedir. Günümüzde bot sistemi her geçen gün daha da fazla gelişmektedir.

Günümüzün çağdaş arama motorlarının ilk örneği ise Web Crawler’dır. Washington Üniversitesi’nde geliştirilen Web Crawler, sitelere ait bütün sayfaları arayıp tarama yeteneğine sahipti. Kısa süre sonra AOL tarafından satın alına Web Crawler, American Online’ın Netfind arama motorunda kullanılmaya başlandı.

Web Crawler’ın çıkışının hemen ardından Lycos, Infoseek ve Altavista geliştirilen diğer arama motorları oldu.

İlk arama motorları arasında Fast Search (daha sonra Yahoo tarafından satın alındı), 200 milyon web sayfasını tarama yeteneğine sahip olan ilk arama motoruydu. Günümüzde, milyarlar sayfaları sadece birkaç saniyede arayarak sonuçlar veren bir çok arama sitesi mevcuttur.

Ayrıca, günümüzde klasik anlamdaki arama motorlarının yanı sıra, video ve fotoğraf bulma, iş bulma, pazarlama, insan kaynakları gibi konular hakkında özelleşmiş arama motorları bulunmaktadır.

Kaynak