wmaraci reklam
lidertakipci

Google Analytcs’te Hangi Verileri Takip Etmeli

2 Mesajlar 778 Okunma
advertseo
wmaraci reklam

kerimptk kerimptk Youtuber Kullanıcı
  • Üyelik 19.06.2012
  • Yaş/Cinsiyet 34 / E
  • Meslek Yazılım Geliştirici / Youtuber
  • Konum Ankara
  • Ad Soyad K** P**
  • Mesajlar 1440
  • Beğeniler 194 / 234
  • Ticaret 46, (%100)
Benim gibi vakti bol ve sabah akşam sitesi ile ilgilenebilen birisi için Analytics verileri birçoğuna arz ettiğinden daha fazla önem arz ediyor bana. Bu veriler ışığından hangi yazılarım daha fazla ilgi çekiyor, hangi yazılarım hiç okunmuyor, hangi siteler üzerinden bağlantılar almışım, siteme giriş yapılan sayfalar, sitemin hiç okunmadan çıkış yapılan sayfaları. Hepsini inceliyor ve bu veriler ışığında daha iyiye varmaya çabalıyorum. Öyle ki bu veriler ışığında yapacağım hemen her değişiklik bana olumlu olarak yansıyor. Peki ben bu veriler ışığında işlemler yaparken hangi verileri dikkate alıyor ve özellikle takip ediyorum.

Kitle > Genel Bakış

Bu sayfa herkesin kullanıp takip ettiği tekil ve çoğul hit bilgilerinin yer aldığı açılış sayfası. Her gün girer ve tekil ve çoğul hitlerin zamana göre değişimi ile ilgili incelemeler yaparım. Bu incelemeler bana iyi yada kötü yolda olduğum konusunda, haftanın hangi günlerinde, günün hangi saatlerinde daha fazla yada daha az ziyaretçi geldiğine dair bilgi verir. Özellikle bu bilgiler ışığında kullanıcıların davranışlarına göre içerik girebileceğiniz zamanları ayarlayabilirsiniz.

Edinme > Tüm Trafik

Bu sayfa benim olmazsa olmazımdır. Bu sayfada yer alan veriler sayesinde hangi siteden ne kadar ziyaretçi geldiğini görebiliyorum. Ayrıca siteler göre kullanıcıların oturum sürelerini, yeni ziyaretçi sayılarını ve hemen çıkma oranını da görebiliyorum. X sitesinden sitenize gelen bağlantı hangi yazınıza ise o yazı hakkında bu veriler ışığında bilgi edinebilirsiniz. Unutmayın ki hemen çıkma oranı yüksek olan bir yazı başarısız bir yazıdır. Kullanıcıların yazınızı okumayı faydasız bulduğunu görebilirsiniz. Buna paralel olarak makalenizi tekrardan inceleyebilir, ufak tefek değişikliklerle daha faydalı hale getirebilir ve ileride yazacağınız makaleler için örnek olarak kullanabilirsiniz.

Edinme > Anahtar Kelimeler > Organik

Bu sayfa başlıktan da anlayacağınız üzere arama motorları üzerinden yapılan organik aramaların gösterildiği sayfa. Eskiden daha aktif bir sayfaydı burası ancak Google aramaların panelinizde görüntülenebilmesi için aramayı yapan kişinin Google hesabıyla oturum açmış olması şartını getirdiğinden beri çoğu Google araması "(not provided)" olarak görünüyor. Diğer arama motorlarının sorguları ise halen açık olarak görüntülenebiliyor. Bu sayfanın size en büyük faydası yazılarınızın arama motorlarındaki sıralaması ve konuya insanların ilgisi hakkında bilgi vermesi. Bu ilgi durumuna göre yeni yazılarınızın konularına yön verebilirsiniz.

Edinme > Sosyal > Genel Bakış

Bu sayfamızda sosyal ağlar ile ilgili bilgileri bir arada görüyoruz. Hangi sosyal ağ sitesinden hangi içeriğinize ziyaretçi geliyor bunun analizini yapabilir paylaşımlarınıza yapılan geri dönüşler ile sosyal medya paylaşımlarınızı düzenleyebilir ve sosyal ağlardan gelen ziyaretçi trafiğinizi artırabilirsiniz.

Edinme > Sosyal > Açılış Sayfaları

Bu sayfa yukarıdaki başlıkta belirttiğim sosyal ağlar vasıtasıyla gelen bağlantının hangi sayfanıza yapıldığını gösterir. Yine bu sayfada yazılarınızın performansı ile ilgili analizler yapabilir ve yazılarınızı bu analizler ışığında değerlendirebilirsiniz.

Davranış > Açılış Sayfaları

Bu sayfa tamamen dışarıdan gelen bağlantıların hangi içeriğe olduğunu gösterir. Ana sayfaya gelen içerik çok ise sitenize ya adres büyük ihtimalle doğrudan giriş yapılmış demektir. Doğrudan giriş yapılması ise ziyaretçilerin sitenizin ismini ezberlediğini yada sitenizi sık kullanılanlara kaydettiğini gösterir. Doğrudan girişler haricinde arama motorlarından yada sitelerden yapılan yönlendirmelerde bu sayfaya yönlenmiş olabilir. Ayrımını yapmak yine yapacağınız analizlere bakar. Bu sayfanın diğer bir güzel yanı ise artık var olmayan bağlantılara girişler varsa bunları görebilirsiniz. Bu sayede bu sayfaları yeniden oluşturabilir yada bağlantının yapıldığı site üzerindeki kırık linkin düzeltilmesini isteyebilir, arama motoru optimizasyonunun önemli bir parçası olduğunu düşündüğüm 404 sayfalarını azaltarak sitenizin sağlık durumunu biraz daha düzeltmiş olursunuz.

Davranış > Çıkış Sayfaları

Çıkış sayfası sitenizdeki içeriklerin değerlendirmesinin en güzel yapılabileceği sayfadır. Sürekli aynı sayfalar üzerinden sitenizden çıkış yapılıyorsa, sayfanız üzerinde düzenleme yapma vaktiniz gelmişte geçiyor demektir. Kalitesiz içeriğinizi ortadan kaldırmada en büyük yardımcınız bu sayfa olacaktır.

Yukarıda bahsettiğim başlıklar haricinde de takip edebilecğeiniz onlarca analiz sayfası mevcut Analytics'te ancak yazıın başında bahsettiim gibi bunlar benim özellikle takip ettiim sayfalar. Sizler de bu sayfalar haricindeki sayfalarıda inceleyeerek analizlerinizi daha sağlıklı yapabilir ve ziyaretçilerinize daha iyi bir internet deneyimi sunabilirsiniz.

Kaynak : Google Analytcs’te Hangi Verileri Takip Etmeli
 

 

Abone Ol : www.youtube.com/@kerimpotuk
wmaraci
reklam

Berzox Berzox WM Aracı Kullanıcı
  • Üyelik 16.06.2014
  • Yaş/Cinsiyet 25 / E
  • Meslek Webmaster
  • Konum İstanbul Anadolu
  • Ad Soyad E** Ç**
  • Mesajlar 242
  • Beğeniler 13 / 20
  • Ticaret 1, (%100)
Teşekkürler çok yararlı oldu bu
kerimptk

kişi bu mesajı beğendi.

wmaraci
Konuyu toplam 2 kişi okuyor. (0 kullanıcı ve 2 misafir)
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al