Ülkemizde instagram kullanım oranları diğer sosyal medyalara oranla daha fazla. Durum böyleyken işi kalıbına uydurarak profesyonel biçimde yapmak isteyen insanlar için İnstagram'ın resmi story/hikaye boyutu ve ebatlarından bahsedeceğim.

İnstagram Hikayeler Oranı Nedir?
Akıllı telefonların ekranları 16:9 olduğu için instagram hikaye oranı da aynıdır. Çeşitli mobil uygulamalar ile kırpma işlemi yaparken 16:9 oranında bir kırpma fotoğrafın hikayeye tam oturmasını sağlar.

Peki 16:9 için en ideal boyutlar nedir?
En ideal diye bir terim yoktur ancak belirli px değerlerinin altına düşmemek gerekir, görüntüde bulanıklaşma, kalitede bozulma olmaması için. Günümüzde kullanılan akıllı telefonların en büyük olanının çözünürlüğü ne kadarsa, minumum seviye de fotoğraf boyutunu işlersek görüntüde bozulma meydana gelmez.

Örnek verecek olursak; iPhone 6-6s-7 ekran boyutu 1334 x 750px değeridir. Yüksekliği 1334px'den düşük yaparsanız bu fotoğrafın görüntüsünde bozulma meydana gelir, kusursuzluğunu yitirir. Ancak daha düşük ekran çözünürlüğüne sahip telefonlarda daha iyi görüntü ortaya çıkar.

Benim size önerdiğim boyutlar 1920×1080 px değeridir. Full HD televizyonların dahi maksimum çözünürlük boyutu olan 1920x1080 boyutları her telefonda görüntü bozulmalarına yol açmadan kusursuz bir görüntü sunar. Hatta full hd tv ekranlarından bile görüntüde bozulma olmadan izleme şansı verir.

dip not: 1920x1080 televizyonların yatayda çözünürlük oranlarıdır. Telefonların dikey olduğunu düşünürsek yüksekliği 1920 olarak alın, genişlik 1080px değerinde olsun.