İlk internet ağı 1957′ye kadar dayanıyor ve bundan sonraki gelişimide bi hayli değişik.İlk internet sitesi Tim Berners-Lee tarafından yapıldı ve 6 Ağustos 1991 tarihinde yayına başladı. İnternet sitesinden kasıtım WWW (World Wide Web)’in ilk sitesidir. Hatta o zamanlarda yapılmış olan bu siteyi W3 aracılığı ile inceleyebilirsiniz. Özellikle kaynak kodlarını incelemenizi öneririm.

Ayrıca ilk reglenen domain ise http://symbolics.com/ [15 Mart 1985]. Şuan ne sitesi olarak kullanılıyor bilmiyorum ama şuan ki yaşı 27 yıl 1 ay olarak görünüyor isterseniz bakabilirsiniz. Gelelim konumuz olan ilk gelişmiş internet tarayıcısı Mosaic’e.


Mosaic ilk tarayıcı değildi ondan daha önceleri bazı tarayıcılar vardı. Bunlardan bazıları ise ViolaWWW, Erwise, MidasWWW, MacWWW, Libwww Line-mode. Ama Mosaic’i diğerlerinden ayıran bir özellik vardı. Onda diğerlerine göre çok gelişmiş özellikler mevcuttu.



Peki onu farklı yapan özellikler nelerdi?


Onu farklı yapan özellikler sesler, video klipleri, yer imleri, geçmiş dosyaları, formlar gibi özellikleri barındırıyor olmasından kaynaklanıyordu. En önemli özelliklerinden biri ise platformlar arası bir tarayıcı olmasıydı.

Mosaic çok kolay bir kuruluma sahipti ve bunu amatörler bile yapabilirlerdi. Tek bir dosya olarak bulunması onu diğer tarayıcılardan ayıran bir başka özellikti. Hatta Mosaic kendini kısa sürede o kadar geliştirdi ki renkli grafikleri farklı pencereler yerine web sayfalarının içerisine ekledi.

Kaynak: http://erenkeskin.com/ilk-gelismis-web-tarayicisi-mosaic/