TÜBİTAK tarafından geliştirilen ancak yönetim değişiklikleri sonucu duraklama dönemine giren açık kaynak kodlu işletim sistemi Pardus, Pardus Kullanıcıları Derneği derneğinin çabalarıyla geliştirilen Pardus Anka sürümüyle yeniden doğuyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na bağlı Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) tarafından 2003 yılından bu yana geliştirilen Pardus işletim sisteminin geleceği, proje yöneticisi Erkan Tekman’ın görevden ayrılmasıyla tartışılır hale gelmişti. Projenin bitirildiği iddia edilirken, 23-24 Mart 2012′de Gebze TÜBİTAK Yerleşkesinde bir çalıştay düzenlemiş, bundan sonrası için yol haritası belirlenmiş, yayınlanan sonuç metninde işletim sisteminin geliştirilmesine kararlılıkla devam edileceği vurgulanmıştı.

Gelinen noktada Pardus’un son sürümü hala 2011 tarihini taşırken, ürün geliştirmede bir hareket görülmemişti. Tam da burada devreye, Pardus Kullanıcıları Derneği girdi ve ‘Pardus Anka’ adlı yeni bir sürümün kullanıcı topluluklarının katkısıyla geliştirildiğini açıkladı.

SÖZ ARTIK TOPLULUKTA

Kendisiyle görüştüğüm Pardus Kullanıcıları Derneği (PKD) Başkanı Avukat Nihad Karslı, Pardus Çalıştayı’nda Pardus sürümlerinin toplulukla yapılmasına karar verildiğini belirterek, “Nisan sonu Mayıs başında TÜBİTAK’ın çalıştay kararları doğrultusunda resmi prosedürü yapıp açıklama getireceğini bekledik. Danışma Kurulu için ‘Topluluk Temsilcisi’ belirledik. Ancak TÜBİTAK’ta bilmediğimiz nedenlerden gecikme yaşandı. Bu gecikmeler, kullanıcılar arasında ‘Pardus öldü’, ‘Proje bitti’ gibi algılamalara neden olmaya başladı. Biz de bu nedenle TÜBİTAK’a gitmeden ‘bir şey’ yaparak gidelim diye ‘Pardus 2012 Anka Test Sürümü’nü çıkardık (Halen yapılanma devam ediyor). Ardından Pardus Proje Yöneticisi Ahmet Kaplan’dan randevu alıp görüşmeye gittik. Ben, Mustafa Akgül hocam, Ahmet Kaplan ve Abdullah Erol ile birlikte bana göre verimli bir toplantı yaptık.” diyor.

2 HAZİRAN DOĞUM MİLAT

Pardus’un topluluk tarafından geliştirilmesi doğrultusundaki resmi işlemlerin 2 Haziran 2012′ye sarktığını öğrendiklerini belirten Karslı, “2 Haziran 2012′yi Pardus’un miladı gibi görüyorum. Her şey çalıştayda alınan kararlar çerçevesinde resmiyete bağlanırsa, Pardus gerçek bir özgür yazılım projesi olacak. 2 Haziran 2012′den sonra Pardus ile ilgili kararlar ‘Danışma Kurulu’ tarafından alınacağı için şeffaf bir yönetim gerçekleşecek. Bu da Pardus’u çok daha kalıcı ve hızlı gelişen bir Linux dağıtımı haline getirecek. PKD olarak, iletişim kanalları açıldığı için TÜBİTAK ile konuşabiliyoruz. Konuşmak-iletişim kurmak her zaman verimlilik getirir. Amacı Pardus daha iyi nasıl olabilir olan insanların anlaşamaması olası değildir.” şeklinde konuşuyor.

YENİ ÖZELLİKLER NELER?

Karslı, “Pardus Anka’da önceki sürümlere göre yeni ne gibi özellikler var?” sorusuna ise şöyle cevap veriyor: “İlk başta Kernel (işletim sistemi çekirdeği) ve KDE’nin (görsel arayüz, masaüstü ortamı) son sürümü güncel hale getirildi. Bu sürümde arkadaşlar tüm arayüzleri en güncel hali ile kurulabilecek duruma getirmeyi amaçlamaktalar. Diğer bir amaç olarak ‘Pisi’nin (Pardus’un paket yöneticisi) ‘emerge’ yeteneğini grafik olarak kullanıma sunmak var. Burada amaçlanan, kişisel kullanımda ‘Pisi’nin azlığı, eksikliği yakınmalarını ortadan kaldırmak.”

PARDUS’ÇULARA SABIR DİLİYORUM

Halen Pardus kullananlara bir mesajı olup olmadığı şeklindeki sorumuza ise Karslı, “Pardus kullanıcılarına biraz daha sabır diliyorum.” diye cevap verdi ve sözlerine şöyle devam etti: “Biliyorum ki onlar hep en yenisini ve en iyisini sabırsızlıkla bekliyorlar. Pardus 2012′nin en iyi dağıtım olması için tüm arkadaşlar, ki yabancı bir çok arkadaşımız da canla başla çalışmaktalar. Olanağı olanları Pardus 2012 Anka test sürümünü sadece test etmek için kullanıp hataları e-posta ile, forumlar aracılığı ile yada ‘Bugzilla’ (yazılım geliştirme yöneticisi) aracılığı ile iletmeleridir.

Türkiye’de olan ozgurlukicin.org ve pardus-linux.org, bugzilla@tubitak.gov.tr ve yinepisiciftligi@pardus-linux.org posta ve forumlar aracılığı ile yardım alabilirler ve yardım da edebilirler. Yurt dışında ve Türkçe dışında da bir çok topluluk forumları bulunmaktadır. Hollanda Almanya, İspanya, Portekiz, Rusya gibi katılımcılarının çok olduğu topluluklar var. Aklıma gelen pardususer.de, pardus-fr.org, pardus-linux.nl, parduslife, pardus.nu, parduslinux.pl topluluklardan da yardım alabilirler.”

PARDUS’UN DEĞERİNİ BİLİN

Pardus kullanıcılarına, öncelikle özgür yazılımı ve felsefesini iyi anlamaları önerisinde bulunan Karslı, “Pardus projesinin değerini anlamak için, ülke kaynaklarının kapalı kaynak kodlu yazılımlarla ne kadar dışarı aktığını parmak hesabı yapalım ve çıkan rakamlarla ülkemizde daha güzel neler yapabileceğimizi düşünelim. Örneğin en kabası ile 25 milyon x 100 USD ile kaç fabrika, okul, hastane yapılabilir. Pardus ücretsizdir ama beleş değil. Pardus’ta tüm özgür yazılım camiasının alın teri vardır. Değerini bilelim, anlatalım, kullanalım ve kullandıralım. Pardus ve özgür yazılım kullanan herkesi seviyorum.” dedi.

Kaynak: Pardus 2012 Küllerinden Doğacak