Eğer Bilgisayarda video işleriyle uğraşıyorsanız büyük ihtimalle Camtasio Studio ismini bir kere bile olsa duymuşsunuzdur.Camtasio Studio bir program değil birden fazla programın bir araya geldiği bir programlar topluluğudur. Peki ne işe yarar diye soranlar olursa biraz bilgi verdikten sonra anlatıma geçeceğim.
Camtasia Studio programı TechSmith Şirketi tarafından yapılan bir program olarak hayata geçirildi ama sonradan buna benzer “Sony Vegas” gibi programların artması nedeniyle bi farklılık göstermesi gerekti.Bu farklılığıda programın alt bölümleri olarak
- Ekran Kayıt Etme
- Kendi Video Playerı
- Menü Yapım Aracı
özelliklerini geliştirdi ve ufak bir fark yakalamayı başardı.Arayüzü gayet sade ve kullanışlı olduğu için öğrenimi çok basit bir program.Ben hiçbir yerden yardım almadan öğrendim ama yardım alarak çok kısa bir sürede öğrenilme imkanı var.
Camtasia Studio Kullanımı
Kullanıma Başlamak için önce programı kurmalısınız (doğal olarak :) ) İnternette Binlerce Warez paylaşım bulunsada size tavsiyem bunu satın almanızdır fakat mebla biraz yüksek olduğundan çoğunuz warez kullanmaya devam edeceksiniz bunu az çok tahmin edebiliyorum.
[M]http://www.dailymotion.com/video/xmvmpv_camtasia-studio-7-kullanymy_tech[/M]
Program içerisinde ilk karşımıza gelen kısım “Clip Bin” adlı kendi dosyalarımızın bulunduğu kısımdır.Burada Değişiklik yapmak istediğimiz video,ses dosyası veya resim dosyası bulunur.Ardından burdaki dosyalarımızı TimeLine’a atarak işlem yapabiliyoruz.
2.Kısmımız “Library” Türkçe anlamıyla Kütüphane klasörü.Bu Klasörün altında Programın içeriğinde bulunan
- İmage
- Callouts
- Sequences
- Audio
- Video
bulunmaktadır.Klasörlerin içerisindeki dosyaları tek tek kullanabilir veya video,audio,image bir arada toplu bir şekilde “Sequences” klasörünün altında intro olarak verilmiştir.Bunu kullanarak videolarımıza intro yapabiliriz.
3.ve en çok kullanılan özelliklerin bulunduğu alan olan “Callouts” bölümünü tanımlayalım.İçerisinde bulunan özellikler
- Ok ile Belirtme
- Dikdörtgen ile Belirtme
- Baloncuklar ile Belirtme
- Video Üzerine Yazı Yazma
- Videonun istenilen kısımlarını soluklaştırma
- Video üzerinde Belli Alanları vurgulama
- Video Üzerine Resim Ekleme
bunlardır.Bunların nasıl kullanıldığını yukarıdaki videomda anlattım ama çok zor değil zaten tek tek deneyerek kullanabilirsiniz.
Bir sonraki özelliğimiz videoda belirtilen yere zoom yapma özelliği olarak kullanılmaktadır.Özelliğin adı “Zoom-n-Pan” ve kullanımı yakınlaşmak istenilen yerden kaydırma çubuğunu durdurarak “Scale” (Yakınlık uzaklık), “Duration” (Zamanlama) yı ayarladıktan sonra “Add Keyframe” e tıklayarak zoom’u ekliyoruz. Herşeyi daha ayrıntılı görebilmek için yukardaki videomu izlemeniz yeterli olacaktır.
Yazımı Okuduğunuz için Teşekkür ederim.
Yazar: Eren KESKİN
Kategori: Videolu Grafik dersi
Web Adresim: www.erenkeskin.com