Bugün evlerinizde kullandığınız küçücük boyuttaki ve hala daha boyutundan şikâyet ederek değiştirmek istediğiniz bilgisayarınızın tarihsel gelişimi hakkında bilginiz var mı? Bence bu yazıyı okuduktan sonra bazı fikirleriniz değişeceğini ve bilgisayarınıza daha iyi bakacağınızı düşünüyorum.

Tarihsel bir sıra ile sizlere Bilgisayarın Neden, Ne hale geldiğini anlatmaya çalışacağım.


  • Dünyanın ilk dijital bilgisayarı Zuse Z3 1941 Yılında yapıldı. Uçakları ve bombaları iyileştirmeyi amaçlıyordu ve ironik bir şekilde bir bombardıman uçağı tarafından imha edildi.


  • 1943’te Turing Bombası adlı bir makine çıktı İkinci dünya savaşında Almanlar askeri mesajlarını şifrelediler. Turing bombaları şifreleri saf işlem gücüyle kırmayı başardı.


  • 1945’te IBM Adlı bir makine çıktı, Makine aslında dünyanın bugün lanet ile andığı ve kimsenin bir daha görmek istemediği İlk atom bombasının hesaplamalarında kullanıldı. İlk atom bombası ateşlemeden önce çok fazla hesaplama gerekti, ateşleme materyalinin yapısı ve ya zincirleme reaksiyonun akışı gibi.


  • 1946’da Namı değer Dünyanın ilk elektronik bilgisayarı olarak bilinen ENİAC Yapıldı. Bu bilgisayar 1 Oda büyüklüğündeydi ve bu oda sizin evinizin odasından daha büyük durumdaydı. Binlerce parça ve Şuan bizim bilgisayarlarımızda 3 veya 4 tane olan kabloların binlercesinden meydana geliyordu. ENIAC Aslında zamanında Bilgisayar gibi bir fikir için üretilmemişti. Uzun Menzilli top atışlarının uçuş rotasını hesaplamak için düşünülmüştü. Ancak daha sonra hidrojen bombasının araştırılmasında kullanıldı.




  • Cray 1 İklim modelleme araştırmalarında kullanıldı. Üretimi 1976 yılında yapıldı.


  • 1997 yılında IBM Tarafından Satranç turnuvası için yapıldı. Adına Deep Blue denildi. IBM Dünya satranç şampiyonu Garri Kasparow’u bir süper bilgisayar ile düelloya davet etti. Garri Kasparow maçı kaybetti ve hile yapıldığını iddia etmesine rağmen rövanş imkânı verilmedi.


  • 2002 Yılında dünyanın en hızlı bilgisayarı Japonya’daydı ve Bu Bilgisayarın adı Earth Simülatördü Küresel ısınmada iklim modellemesini hesaplamada ve doğal afetlerin önceden tahminlerinde kullanıldı.


  • 2005 Yılında Jaguar adıyla bir süper bilgisayar daha üretildi. Modern Fiziğin henüz anlamayan iki nesne birbirine çarparsa ne olur? Jaguar özellikle bu konuda hesaplamalar yapıyor ve kara deliklerin çarpışma sonuçlarını irdeliyordu.


  • 2009’da BUUL Hpc-FF İsmiyle bir süper bilgisayar daha çıkarıldı bu bilgisayar Yapay bir güneşte çekirdek füzyonu oluşturmak ve böylece dünyanın enerji açlığını bastırmayı amaçlıyordu. Süper bilgisayarlar burada perdeleyici manyetik alanı hesaplıyorlardı.


  • 2010’da Dağınık hesaplamanın önemi arttı, Devasa veri yığınları ortadan kalktı. Yüksek maliyet tamamıyla en az şeklini aldı.