İnternet bir Amerikalı için telefonvari, bir Ortadoğulu için yasaklarla dolu veya bir normal kullanıcı için dijital kütüphane olabilir ama biz programcılar,tasarımcılar,bloggerlar ve web girişimcileri için çok daha detaylı bir dünya.



Fikirlerin para etmesi reel hayatta yine sermaye demek fakat dijital dünyada herşey klavyenize ve çok şey minnettar olduğumuz programlama dillerine bağlıdır. Bu dilleri öğrenmek için bir kaç yüz dolar yeterli midir? Asla! Yapılması gereken şey hevesle bu işe sarılmak ve zaman sınırlaması koymak yerine hedefler koyarak motivasyonel çalışmayı sağlamak. Webde para kazanmak gerçektende parmaklarınızın ucunda.

Öncelikle Türkiye'de internet girişimleri sadece 2-3 yıldır önem görmeye başladı ve bunu biz gençler değerlendirmeliyiz. Webde fikir satınalmak isteyen çok insan var. Çünkü burada fikirleri geliştirip büyük kazançlar sağlamak kadar altın tepsiyle sunmakta bir kazanç örneği. Tabii iyi bir stratejiniz olduğu sürece.

Bu forumda gördüğüm fikir ve tanıtımlar düzeyimizin düşük olduğunu her halükarda gözümüze zorla sokuyor ve bunu kabullenmek zorunda kalıyoruz. Yaklaşık 2,5 yıl kadar metablog yazdım ve bloggerları her zaman destekledim. Ne var ki web de tutunmak isteyen akıl hocaları "sonuç" bazlı sunumlar yapmadıkça güven meseleleri baş gösteriyor. Bunu kendim yaşadım ve sırf bu nedenle kendi projemi ve ekibimi yönetmeye başladım. Sizlerede tavsiyem budur. Türk intenet severleri olarak(hangimizin uluslar arası bir projesi varda kendimize "Senior PHP Developer", "CEO" diyelim. Şimdilik sadece meraklılarız..) ulusal alanda adımızı duyurmalı ve fikirlerimizi gerçek dünyada elle tutulur hale getirmeliyiz.

Ülkemiz bu konuda hiç başarısız değil. Bir "ek$i sözlük" var ki sıfır bir konsept ve Türk yapımı (Respect: Sedat Kapanoğlu). Başarısızlıkların düşünülmesi gereken zaman ilk başarıya adım attıktan sonra gelen zamandır. Bu görüş kabul edildikçe beklentiler ile sonuçlar orantılı gider. Web aleminde başarılarınızla anılmanız dileği ile.

Metehan Türkdönmez / TWS