Hareketsizliğin sağlık üzerinde çok büyük menfî tesiri bulunmaktadır. Lancet dergisinde yayınlanan bir makalede, hareketsizliğin dünyada her yıl yaklaşık 5,3 milyon ölüme sebep olduğu iddia edildi. Mukayese açısından, sigaranın dünyada yılda 5 milyon civarında ölüme sebep olduğunu belirtmekte fayda var. Dünya Sağlık Örgütü ise, hareketsizliğin daha az sayıda ölüme sebep olduğunu ifade etmekte ve yıllık 3,2 milyon ölüm gibi bir sayı vermektedir. İster 5,3 milyon ister 3,2 milyon olsun, hareketsizlik müzmin hastalıklar açısından çok mühim bir faktördür.
Dünya Sağlık Örgütü, hareketsizliği; hipertansiyon, sigara kullanımı ve yüksek kolesterolden sonra dördüncü sıraya yerleştirmektedir. Hareketsizlik kalb hastalıklarının % 6′sından, tip 2 şeker hastalığının % 7′sinden, kolon ve meme kanserlerinin yaklaşık % 10′undan mesuldür. Araştırmacılar, her hareket ettiğinde kişinin kan şeker, kolesterol ve trigliserit seviyelerinin normale döndüğünü, hareketsiz kaldığında ise bu değerlerin kötüleştiğini ifade etmektedir.
Dünyada her üç yetişkinden birinin, 13–15 yaşlarındaki her beş kişiden ise dördünün kendileri için tavsiye edilen miktarda fizik aktivite yapmadıkları ileri sürülmektedir. Tavsiye edilen fizik aktivite, yetişkinler için haftalık 150 dakika canlı yürüme, onlu yaşlardaki gençler için her gün bir saat orta yoğunlukta egzersizdir. Kişinin daha fazla hareket etmesine yardımcı olan bir cihaz pedometredir (adım sayar). Bir çalışmada, günde 10.000 adım atma niyetiyle pedometre kullanan kadınların günde 30 dakika yürümeyi hedefleyen kadınlardan daha fazla hareket ettikleri gösterilmiştir. Elbette ki pedometre sadece kaç adım attığınızı söyler, yaptığınız aktivitenin yoğunluğu hakkında bilgi vermez. En azından orta egzersiz yoğunluğunu yakalamak için 30 dakikada 3.000 adım atmak uygun olacaktır. (WebMD Health News 17.07.2012).


Kaynak: Hareketsizlik, Sigara Kadar Öldürücü Olabilir