Wordpress eklentilerinden belkide en faydalı olanlarından ama bir çok kişi tarafından pek de bilinmeyen bir eklenti, Growmap Anti Spambot Plugin. Fakat arama sonuçlarında daha çok kısaltılmış şekli olan G.A.S.P. şeklinde yer alıyor. Growmap Anti Spambot Plugin, adından da kolayca anlaşılacağı gibi spam yorumları engellemek için kullanılıyor. Gerçekten oldukça etkili bir eklenti ve spam yorumlarda büyük oranda çözüm sunuyor.

G.A.S.P. İşlevselliği

G.A.S.P yorum kısmının en altına işaretlenmek üzere checkbox dediğimiz bir kutucuk yerleştirir. Ziyaretçi bu kutucuğu işaretlemeden yorumunu kesinlikle gönderemez. Göndermeye çalıştığında, checkbox kısmını işaretlemesi gerektiğini belirtir bir uyarı mesajı otomatik olarak ekranda görünür. Checkbox işaretlemek, yorum yapmak isteyen gerçek kişiler için captcha girmeye çalışmaktan daha kolay olduğu gibi, checkbox kısmı istemci taraflı javascript mantığıyla oluşturulduğundan botlar checkbox kısmını göremezler. Bu da %99 oranında otomatik spam gönderilerini önler.

G.A.S.P. Kurulması

Kurulumunu direkt olarak admin panelinizden Eklentiler-"Yeni Ekle" yi (Plugins-Add New) tıklayarak veya Growmap Anti Spambot Plugin linkinden eklentiyi indirdikten sonra ftp programınızla yapabilirsiniz. Eklentiyi aktifleştirdikten sonra, admin panelinizde "Ayarlar" (Settings) kısmında G.A.S.P. şeklinde görebilirsiniz. Kurulumu için başka bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

G.A.S.P. Ayarları

    [*]G.A.S.P. yi tıkladığınızda en başta bulunan "Checkbox Label" kısmına, yorum gönderim kısmında işaretlenecek olan yerde ne görmek istiyorsanız onu yazıyorsunuz. Örn: Spam mesaj göndermediğinizi onaylayın.

    [*]İkinici kısımda bulunan "Checkbox Name" kısmını ilk kurulumda olduğu şekliyle bırakıyoruz. İleriki zamanlarda, kullandığınız script ile alakalı olarak problem oluşur ve spam mesajlar tekrar gelmeye başlarsa, yapmanız gereken tek şey Checkbox Name" kısmında yazan ismin sonundaki rakamı değiştirmek. Örn: cl_check_066 yerine cl_check_095 gibi.

    [*]Bir sonraki adımda, "Checkbox not checked alert" kısmında yorum göndermek isteyip de en alttaki spam olmadığına dair kutucuğu işaretlemeyen ziyaretçiye ekranda otomatik olarak beliren uyarı mesajınızı oluşturmanız gerekiyor. Örn: Lütfen spam mesaj göndermediğinize dair en altta bulunan kutucuğu işaretleyin.

    [*]Bu eklentiyi kullandığınızda, yorum yazmak isteyen kişinin javascript programı çalışır durumda olması gerekiyor. Eğer çalışır durumda değil ise, ziyaretçi yorum gönderemiyor. İşte "No checkbox" kısmında bu durumu ziyaretçiye hatırlatır bir uyarı mesajı yazmanız gerekiyor. Örn: Javascript programınız aktif değil. Yorumunuzu yazmadan önce lütfen programı aktifleştirin.

    [*]"No checkbox" kısmının hemen altında bulunan "Hidden email field completed" kısmı botları engellemede en üst düzeyde koruma sağlıyor. Bu kısmı açıklamak gerekirse; bu eklenti sayesinde normal bir ziyaretçinin göremeyeceği, sadece botların görüp otomatik olarak doldurmaya çalışacağı gizli bir "e-mail" alanı bulunuyor. Botlar otomatik olarak bu formu doldurmaya çalışıyorlar. İşte o zaman bu kısımı doldurmaya çalışan bota, ekranda otomatik olarak bir uyarı mesajı çıkıyor. Buradaki boşluğa yine görüntülenmesini istediğiniz uyarı mesajınızı yazıyorsunuz. Örn: Spam mesaj göndermeye çalıştığınızı tespit ettik. Eğer bu uyarının bir hata mesajı olduğunu düşünüyorsanız, lütfen support@siteadınız.com adresinden admin ile iletişime geçin.


Kaynak: G.A.S.P. Eklentisi ile Spam Yorumlara Kökten Çözüm!

Ek Olarak: arkadaşlar 2 gündür kullanıyorum, sonuç sıfır spam mesaj!gerçekten işe yarıyor.tavsiye ederim.mutlaka kullanın.