Çoğu web master & web developer forumlarında özellikle bu konunun altı çiziliyor ki , tam manası ile işleyişinden tutun da nasıl bir mantık olduğu konusunda ben çoğu kişinin konudan bi haber olduğu kanaatindeyim. Bu nedenle sizlerle ufak da olsa ” CDN nedir, ne şekilde kullanılmalıdır ?” ve “Faydaları nelerdir?” gibi soruları kısa ve yüzeysel olarak yazmak istedim .

Öncelikle kelime açıklaması olarak CDN yani Content Delivery Network ne demektir bundan bahsedelim. CDN hosting değişik kıtalara yayılan dns temelinde iş gören bir hosting türüdür, kabaca tanımlayacak olursak … “[B]WordPress nasıl optimize edilir ?[/B]” yazı dizisinde ben bu konuya ağırlıklı olarak değinmek istemiştim.

Örnekle açıklamak gerekirse;

Cdn servisini kullandığınız bir internet sitesi ;

Ahmet, Amerikadan siteye giriyorsa. Amerikadaki en yakın lokasyondaki serverdan dosya sunuluyor
Mehmet, Almanyadan siteye giriyorsa.Almanyadaki en yakın lokasyondaki serverdan dosya sunuluyor
Hasan, Japonyadan siteye giriyorsa.Japonyadaki en yakın lokasyondaki serverdan dosya sunuluyor

Tüm sitedeki dosyalarınız paralel olarak çok sayıda farklı lokasyondaki sunucular ile eşitleniyor ve ardından sayfayı çağıran kullanıcının lokasyonu ile eşleştirilip en mantıklı olan sunucudan siteniz okutuluyor.

Dolayısı ile, erişim normal sabit sunucunun erişim hızına istinaden daha başarılı ve az zamanda gerçekleşiyor. Bu mantık aynı zamanda genel olarak resim , javascript dosyalarının host edilmesinde kullanılırken, aslında sql verilerinin de CDN ile kullanılabilecek olduğunu da söyleyebiliriz.

Öyle ki, yine başka bir örnek verecek olursak ;

Saldırı sonucu sitenizin Amerika ‘da olan sunucusunun down olduğunu (ulaşılamaz) düşünürseniz, ancak senkronize edilen sunucular olduğundan Almanya’daki sunucunuzun hala çalışır olması , bu tür saldırılara karşı alınmış olan en güzel örneklerden de bir tanesi olabilir.

Hali hazırda dünya genelinde büyük sitelerin yanı sıra bir çok haber sitesi ve sosyal ağ platformları bu mantık çerçevesinde çalışmalarını kullanıcılarına servis etmektedirler.

Tabi sql ile senkronozasyon yani veri alışverişini farklı sunucular ile senkronize etmek ne derece başarılı bir konu olur o kısım tartışılır ancak ; resim, css, js dosyalarınızın farklı sunucular tarafından alınması ve barındırılması hem seo açısından size avantaj sağlar hem de sayfa açılış hızınızda olumlu ölçüde değişiklik ile kendisini hissettirecektir.

İyi bir CDN hosting nasıl seçilir, seçilmelidir ?

Yukarıda bahsettiğim üzere çok sayıda sunucunun birbiri ile senkronizasyonu önemlidir demiştim. Bu nedenle en az 3 sunucu ile servis veren CDN hizmeti satın almalısınız ki bunun yanı sıra aynı servislerde 10 sunucuya dek senkronizasyon sağlayanları da muhtemel tercih edilebilir.

Belli başlı size bu hizmeti satın alabileceğiniz, servisleri sıralamam gerekirse;


  1. Max Cdn

  2. Amazon AWS

  3. Cloudflare



gibi belirgin hizmet veren şirketlerden alınmasını tavsiye ederim. Ki bu kuruluşlar alanında hem ilk olanlar hem de en güvenilir olarak hizmet verip seçebilecek olanlarıdır.

Dosyalarınızı bu sunucular vasıtası ile ( hatta bazılarında api hizmetleri bile var ) yüklediğiniz zaman ve kullandığınız zaman gerek trafik gerek ise hız bakımından oldukça tasarruf etmiş sayılacaksınız.

Elle düzenlemeler yerine bu servislerin api hizmetini kullanarak tüm WordPress yapınızı bir kaç düzenleme ile CDN server ‘larına aktarabilirsiniz.

Profesyonel destek almak için ; Pozitifmedia.com danışmanlık ekibinden de çalışmalar hakkında detay alabilirsiniz ;)

Takipte kalın, optimizasyon ipuçlarının devamı gelecek.

İyi bloglar.

Bu yazı tamamı : bu adreste yayınlanmış olup, izin alınmaksızın kullanımı hukuki şartlar doğuracaktır.