Yandex, Türkiye'de bir pazar payına sahip oldu. Bu Türkiye'deki İnternet kullanıcılarının ilgi ve alakası ile olmuştur. O zaman bir çok Türk, Yandex'i tercih ediyor veya alternatif olarak kullanıyor diyebiliriz. Bu sırada Türk web site kurucuları devreye girmek zorunda. Türkiye'de Google harici alternatif olarak Yandex kullanılıyor ise sitelerimizi Yandex bünyesinden arama sıralamalarında göstermek zorundayız. Aksi halde büyük bir ziyaretçi kaybı yaşayacağız. O halde sitemizi Yandex'e kaydedelim.
1) Sitemizi Yandex'e Nasıl Kaydedebiliriz? (Yandex Webmaster Site Ekleme)
İlk adımda Yandex Webmaster'a Giriş Yapıyoruz. Arından Site Ekle Sekmesine tıklıyor ve gelen arayüzde sitemizi www.weblogizm.com şeklinde ekliyoruz. Sırada Hak Denetimi geliyor "Meta Tag" kısmına gelerek kodu alıyor ve sitemizin kodları arasına (koduburayaekleyiniz) yapıştıyoruz. Ardından "Denetle" butonuna tıklıyor ve siteniz onaylanıyor. Aşağıdaki resimler sayı bazında inceleyin, size rehber olacaktır.
2) Yandex Ping ile Sitenizi Pingleyin
Blog, site ve forum sahipleri ve işletenler için sitelerinin performansının verimli ve eksiksiz olması için Yandex hizmetinden faydalanmasını düşündük. Yandex indexlerinizin hızlanmasını istiyorsanız veya hiç index alamıyor ve yandex index sorununuz var ise Yandex Ping özelliğini kullanabilirsiniz. İlk Olarak Yandex Ping sitemize giriyoruz. Arından aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi sitemizi boş alana giriyor ve yanındaki butona tıklıyoruz. Ve bize ping atıldığına dair bir sayfa geliyor. Sitemiz pinglenmiştir. Başaramayanlar aşağıdaki resimleri inceleyip tekrar deneyebilirler.
Yandex Sitemi İndexlemiyor (Yandex İndex Alma Sorunu) Evet gelelim Yandex'de index alamayan sitelere. Yandex sitemi indexlemiyor yada yandex indexlerim çok az gibi sorular oldukça yaygın bir webmaster sorunudur. Bu makalemi yazmadan önce çok araştırma yaptım ve çok yazı okudum. İnanın ki "Yandex İndex Alamama Sorunu", "Yandex İndexleri Geç Alma", "Yandex İndex Sorunu" adı altında bir çok makale yazılmış ve hepsi berbat derecede kötü ve gereksiz bilgi veriyor. Çoğu index alamama sorununu Yandex Webmaster'a site eklemede buluyor, şunu açık söyleyeyim. Çoğu webmaster zaten Yandex'e sitesini eklemesi gerektiğini bilir. Zaten Türkler meraklı insanlardır hemen hemen Yandex'in tüm servislerini gezmişlerdir. Sorun Yandex'e sitemi eklemede değil. Benim sitem Yandex'e 3 aydır ekli ve Yandex indexim +170 lerde ama Google İndexim +2.200 civarlarında. Peki sorun ne? Şimdi sizlere "Yandex İndex Sorunu" adı altında yazılmış bir makaleden alıntı yapacağım ve yazı hakkında biraz konuşacağız.
Bu yazıyı "Yandex İndex Almama" sorunu adına yazılmış bir makaleden alıntı yapmış bulunuyoruz. Bu yazıyı yazan arkadaş makalenin ilerleyen kısımlarında Yandex index sorununu Yandex Metrica'ya sitemizi ekleyerek çözebileceğini sanıyor. Yazıyı yazan arkadaşımıza bir lafımız yok ama verdiği bilgiler maalesef işe yaramayacaktır çünkü index ile metrica apayrı şeylerdir. Şimdi arkadaşımızın belirttiği ifadelere değinerek şunları söyleyebilirim;
Yandex çok eski bir arama motorudur, günümüzde Türkiye'de yeni popülerleşmiş ama eski bir tarihi vardır. Bu sebeple yetersiz bot diye bir şey söz konusu olamaz. Ayrıca dediğimiz gibi Türkiye'de popülerleşmiştir yani alıntı yaptığımız yazıdaki gibi pek duyulmayan bir arama motoru değildir. Yandex indexlerinizin Google'a kıyasla az olmasının nedeni Yandex sıralamalarda sadece konuları indexliyor. Google ise etiketi, kategori hatta yazınızın içinde bulunan alt başlıkları bile indexlere katıyor. Google arama sıralamalarında bunları görmek mümkün ama Yandex için aynı şeyi diyemeyiz. Yandex'in bazı prensipleri var. Yandex arama sıralamalarında sadece konuları, sayfaları indexliyor bazı sitelerin ise etiketleri vs gösterebiliyor. Yani sitenizin indexleri bu yüzden düşük olabilir. O yüzden Google ile Yandex indexlerini karşılaştırmayın. Ayrıca bazı index sorgulayıcı sitelerde sorguladığınız indexler yanlış olabilir. O yüzden Yandex'e giriş yapın. Arından arama motoruna "site:weblogizm.com" şeklinde sitenizi aratın. Sağda hemen index sayısı çıkacaktır ve bu sizin Yandex index sayınızdır. Bakın yukarıdaki işlemleri uyguladığınız takdirde sitenizi bir yayın yaptığınızda index hızınız 10 dakika ile 30 dakika arası değişecektir. Bu iyi bir şeydir. Kalite ve güncel içeriğe dayalı index hızı düşecektir. Ayrıca index ve arama motolarındaki gösterimlerde bir başkadır. Bazen sorguladığınız sitelerde gösterim ile indexler birbirine girebiliyor, bunlarda başka hatalardır.
Son Sözler
Sayın webmasterlar, internet site işleticileri ve sahipleri: Sakın index hızı ve ziyaretçileri arttırmalar için program veya uygulamalar kullanmayınız. Bunlar sizin aleyhinize olacaktır. Size şuan faydası olsa bile ileride tamamen zarar olarak geri dönecektir. Bunlardan uzak durun. Yandex, Google, Bing gibi arama motorları sizden sadece doğal olmanızı istiyor. Organik, organik, organik. Dönülmez hatalardır bunlar. Dikkatli olun. Ayrıca Yandex indexleri içinde fazla zorlamayın. Yukarıdaki işlemleri yapın ve bu işlemlerin hızlanması için zorlamayın. Sitenizde bir sıkıntı yoktur ama Yandex bünyesinde bazı sıkıntılar mevcut olabilir. Sitenizin arama motorlarına eklendiği tarih, saat, dakika bunlar hepsi bir etkendir. Ayrıca Yandex ve Google gibi arama motorları güncelliğe önem verir. Eğer siz her gün saat 18:00'da içerik girerseniz her gün aynı saatte indexlenmek üzere sitenize arama motoru botları uğrar. Buda bir çözümdür.
(yazıyı araştırmalar sonunda ve deneyimler ile yazdım. deneme yanılma ile doğruladım. kesinlikle işe yarıyor. ufak tefek hatalarım olabilir yorumda kibarca yazarak düzeltebilirim. Yazı tamamen kendim yazdım eski sitemde yayınlamıştım ama yandex ile ilgili çok sorun olduğunu görünce burada paylaşmak istedim. yazı kendimce yazılmıştır.)