lostyazilim
tr.link

Kali Linux Nedir? Kali Linux Kullanımı ve Kali Linux Kurulumu

Kali Linux Nedir? Kali Linux Kullanımı ve Kali Linux Kurulumu

Kali Linux, profesyonel penetrasyon testleri ve güvenlik denetimi için gerek duyulabilecek araçlarla donatılmış, Debian tabanlı ve açık kaynaklı olarak geliştirilmiş bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Kali Linux; penetrasyon testleri, güvenlik araştırması ve tersine mühendislik gibi aşamalarda kullanılan yüzlerce araca sahip olarak gelir. Kali Linux, resmi olarak Offensive Security tarafından fonlanmakta ve gelişimi sağlanmaktadır.

Kali Linux ilk defa 13 Mart 2013’de BackTrack Linux’un Debian tabanı üzerine tekrardan temellendirilmesi olarak dağıtılmaya başlanmıştır. Kali Linux işletim sisteminin başlıca özellikleriyse şunlardır:

  • 600’ün üzerinde penetrasyon test aracı içerir: BackTrack Linux sürümlerinin aksine Kali Linux 600’ün üzerinde penetrasyon ve test aracı içermektedir. Eski BackTrack sürümünde çalışmayan veya işlevini yitiren tüm yazılımlar Kali’den arındırılmıştır. Böylece Kali çok daha sade bir işletim sistemi formuna erişmiştir.
  • Ücretsizdir: Kali Linux tıpkı eski BackTrack Linux gibi tamamen ücretsiz bir Linux işletim sistemi dağıtımıdır. Kali’nin gelişiminin ardında yer alan Offensive Security şirketi, Kali için kullanıcıların hiçbir zaman ödeme yapmak zorunda kalmayacaklarını ve Kali’nin hep ücretsiz kalacağı garanti etmektedir.
  • Açık kaynaklıdır: Kali’nin içerisinde kullanılan kaynak kodlarının tümü, tüm kullanıcılara açıktır. İhtiyaçları doğrultusunda kullanıcılar Kali Linux’u kendilerine göre yapılandırabilirler.
  • Kişiselleştirilebilirdir: Kali Linux, kullanıcıların isteğine göre tekrardan şekillendirilebilir. İsteyen kullanıcılar Kali Linux’a istediği görünümü kolayca verebilirler.
  • Çoklu dil ve Türkçe desteğine sahiptir: Başta Türkçe ve İngilizce olmak üzere Kali Linux birçok dili desteklemekte aynı anda çoklu dil desteğiyle kullanılabilmektedir. (multi-language support)
  • Kapsamlı kablosuz aygıt desteği: Kali Linux’u kullanan kullanıcılar genellikle kablosuz ve kablosuz donanımlara ihtiyaç duymaktadır. Kali, Linux dağıtımları arasında kablosuz donanımlar açısından en yaygın desteği sunan işletim sistemi sürümüdür.

Kali Linux Kullanımı

İnternette sıkça yer alan kaynaklarda da gördüğünüz üzere Kali Linux yalnızca penetrasyon ve güvenlik testi gerçekleştiren kullanıcılar tarafından tercih edilmiyor. Kali Linux aynı zamanda internet korsanlarının da kullandığı en popüler Linux dağıtımlarından biri.

İnternet sitelerini ele geçirmek, sosyal medya hesaplarına saldırılar düzenlemek, kablosuz ağların şifrelerini kırmak gibi düşüncelerle Kali Linux’u kurmayı düşünüyorsanız, biraz daha düşünseniz iyi edersiniz. Her ne kadar basit bir Linux işletim sistemi olan Debian üzerine temellendirilmiş olsa bile Kali Linux daha önceden Linux işletim sistemi kullanmamış insanlara tavsiye edilmeyen bir işletim sistemidir.

Sistemin yapısının kompleksliği ve Kali Linux içerisindeki araçların bilinçsizce kullanımı sonucunda ortaya çıkabilecek hasar ve veri kayıpları nedeniyle Kali Linux, daha önceden Linux kullanıcısı olmuş, penetrasyon ve güvenlik testleri gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilmelidir.

OS Nedir?
İlginizi Çekebilir!

OS Nedir?

OS (Operating System) veya Türkçesiyle İşletim Sistemi, bilgisayarın donanımlarıyla haberleşmesini sağlayan ve yazılımları kontrol eden ana yazılımdır. Her bilgisayarın veya cihazın kullanılabilmesi için öncelikle içerisinde mutl...

Kali Linux Neden Yeni Başlayan Kullanıcılar için Uygun Değildir?

  1. Kali Linux diğer işletim sistemlerinden farklı bir sistem senaryosuyla çalışır. Kali Linux’da “tek, root kullanıcı” senaryosu hakimdir. Bu da henüz Linux’a yeni başlayan veya güvenlik konusunda kendini yetiştirmemiş kullanıcıların büyük sorunlar yaşayabileceği anlamına geliyor.
  2. İşletim sisteminin güvenliği gereği Kali Linux’da varsayılan ağ servislerini kapatan ve sınırlayan kacalar yer alır. Bluetooth gibi diğer bağlantı servisleri de varsayılan olarak Kali Linux’da devre dışı ve kullanılamaz durumdadır.
  3. Son kullanıcılara uygun olarak tasarlanan Linux işletim sistemi dağıtımlarının aksine Kali Linux kablosuz enjeksiyonlarlar için yamalı bir kernel (çekirdek) kullanır.

Eğer burada yer alan terimlerin tam olarak ne anlama geldiğini bilmiyorsanız veya sadece ne olabileceği hakkında tahmin yürüyorsanız Kali Linux sizin için uygun bir Linux dağıtımı değildir. Dilerseniz Kali Linux yerine Kali Linux’da kullanacağınız yazılımların çalıştığı Ubuntu, Elementary OS veya Debian gibi kullanımı kolay Linux sürümlerini tercih edebilirsiniz.

Kali Linux Kurulumu

Kali Linux’a ait kurulum medyası doğrudan Kali’nin kendi internet sitesi üzerinden indirebilirsiniz. Eğer sanal bir bilgisayara kali kurulumu gerçekleştirecekseniz  doğrudan “Kali Virtual İmages” sürümlerinden birini indirerek Kali’yi kolayca sanal bilgisayarlara kurabilirsiniz. Kali Linux’u indirme sayfasına erişmek içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Bilgisayarınıza veya sanal bilgisayarınıza Kali Linux’u kurmak için önce boot edilebilir şekilde kurulum medyasını yerleştirin ve ardından aşağıdaki kurulum adımlarını takip edin;

  • Kali Linux’u kurulum medyası aracılığıyla çalıştırdığınızda farklı kurulum seçenekleri karşınızda belirecektir. En basit ve görsel kurulum seçeneğinin olması nedeniyle “Graphical Install” seçeneğine gelip Enter’a basarak kurulumun ilk adımını atabilirsiniz.
  • Şimdi, Kali Linux’u hangi dilde kurmak istiyorsak o dili seçim “Devam” butonuna tıklayarak bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
  • Kali Linux’un kurulum yardımcısı bu aşamada bizden yaşadığımız bölge seçimini gerçekleştirmemizi isteyecektir. Lokasyon seçimini tamamladıktan sonra aynı şekilde “Devam” butonu yardımıyla bir sonraki adıma geçelim.
  • Bu adımda bilgisayarınızda kullanmış olduğunuz klavye düzenini seçmeniz gerekiyor. Türkçe için Q ve F klavye düzenlerinden hangisini kullanıyorsanız onu seçerek işe başlayabilirsiniz.
  • Klavye seçimimizi de tamamladıktan sonra bileşenlerin kurulma aşaması gelecektir. Bu adımda sadece biraz beklememiz yeterli olacaktır.
  • Bileşenlerimiz kurulduktan sonra, Kali Linux kurulum yardımcısı bize kullanacağımız makinenin DNS ismini soracak. Host ismini belirlemekte tamamen özgür olduğunuzu unutmayın. 
  • Bir sonraki ekranda Kali Linux için bir de DNS Suffix’i belirlememiz gerekecek. Eğer bir domain ortamınız varsa doldurun eğer yoksa boş bırakarak devam edebilirsiniz.
  • Sonraki adımda kurulum yardımcısı bizden Root şifremizi belirlememizi isteyecektir. Root şifremizi de belirledikten sonra bölge ve saat ayarlarını doldurmamız gerekecek ve son olarak kurulum için diski yapılandırmamız istenecek.
  • Diskimizi kurulum için kendi istediğimiz şekilde yapılandırıp, kurulumu başlatabiliriz.
  • Kurulum tümüyle sona erdikten sonra paket yönetiminin nasıl yapılacağı sorulacak. Güncel yazılımlara sahip olmak istiyorsanız “Evet” seçeneğini seçip “Devam” butonunu kullanarak devam edebilirsiniz.
  • Tüm bu aşamaları tamamladıktan sonra son bölümde proxy kullanıyorsanız proxy bölümünü doldurmanız gerekecek. Proxy kullanmayıp devam ederseniz bilgisayarınız kendini yeniden başlatacak ve açıldığında Kali Linux’un Login (giriş) ekranı karşınıza gelecektir.
Bu içerik size yardımcı oldu mu? WM Aracı içeriklerini kullanıcı odaklı iyileştirebilmemiz için geri bildirimde bulunabilirsiniz.
Aklına bir soru mu takıldı?

O Zaman Uzmana Sor!

Sorunuz yanıtlandığında size bir bilgilendirme maili ileteceğiz.

Uzmana Sorulanlar

  • 1 IT
    Nasip Meraba.Teknolijiyi ve getirilerini severim bilgisayar oynamayi severim ama nasil yapildigi gelistiri... IT
  • 2 DRM
    ihsan drm li kitabı nasıl kindle den okuyabilirim... DRM
  • 3 BDSM
    Muhammed Askeri Yılmaz Bdsm de erkek ler Şub olabilir mi... BDSM
  • 4 HTTPS
    isa Https ile bazi sitelere ersim sagliyamiyorum ünlem isareti cikiyor ve https yazan kisim karalanmis c... HTTPS
  • 5 ASCII
    Serpil Çetin Yön işaretlerinin Ascıı kodu nedir?... ASCII
Site Ayarları
  • Tema Seçeneği
  • Site Sesleri
  • Bildirimler
  • Özel Mesaj Al