wmaraci reklam

E-Mürekkep Teknolojisi ve Modern Münevverler!

Bilim, yazının icâdını Sümerler devrine (İ.Ö. 3500) tarihlendirse de, bizce bu süreç insanlığın başlangıcından itibaren var olan ve sürekli gelişim gösteren bir dönemi ihtivâ etmektedir. Bu nedenle yazının önemi, bugüne kadar var olmuş herhangi bir şeyden daha çok ön plana çıkmakta ve bu minvâlde de değerini korumaktadır. Gerçek o ki, eski Asur İmparatorluğu’ndan kalan mahkeme zabıtlarını okumak, aradan geçen üç bin yıla rağmen büyüleyici bir anlam ifâde etmektedir. İşte bu nedenle söz uçar, yazı ise bâki kalır deyimi insanda heyecan uyandırmaktadır. Bununla birlikte kalemin, kılıçtan çok daha önemli bir silâh olduğu gerçeği de yüzyıllar boyunca önemini korumuştur. Dolayısıyla yazının, yani yazılı bir bilginin sözlü ifâdelerden çok daha önemli olduğu gerçeği sabittir.

Hâl böyle iken günümüzde kitaplar, yazılı kaynakların en yetkin biçimlerini teşkil etmektedir. Ayrıca bilimsel makaleler, dergiler, sempozyum bildirileri ve muhtelif yazılı neşriyat, modern anlamda münevver, yani aydın yetiştirmenin de biricik ölçütü olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat ne yazık ki bir yandan bilgiye ulaşmada büyük mesafeler kat etmemize rağmen, bir tarafta zaman ile ilgili büyük problemler yaşamamız bizi birtakım kısıtlamalara mahkûm etmektedir. Bu noktada teknoloji, yine imdâdımıza yetişmektedir.

Henüz çok yeni bir icâd olan e-mürekkep, ya da orijinal unvanı ile e-ink, yine aynı unvanlı firmanın patenti altında bulunan bir e-kâğıt çeşididir. Esası 1997 yılına dayanan bu yenilik, düşük tüketim ile uzun süreli okuma ya da görüntüleme deneyimi sunmayı hedeflemektedir. Bu gayeyi de son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini söylememiz mümkündür.

E-mürekkep teknoloji sayesinde, bu yeniliği destekleyen cihâzlar ile gözlerinizi yormadan uzun süreli okuma sağlayabilir ve odaklama problemlerini es geçebilirsiniz. Tıpkı fiziksel mürekkepte olduğu gibi, ekrana yapışıp kalan bir nevî hissi verdiğinden, pil tüketimi de son derece sınırlıdır. E-mürekkep teknolojisinin başarılı olarak faaliyette bulunan çeşitleri iki pigmentli olarak görev yapanlarıdır. Bu türde sâdece siyah ve grinin kimi tonları bulunmaktadır. Renkli pigmentleri haiz elektronik mürekkep teknoloji de piyasaya sürülmüş olup, oldukça sınırlı ve yeni olduğunu belirtmemiz gerekmektedir.

Bu teknolojinin kullanım alanı ise, şimdilik salt e-kitap okuyucuları için geçerlidir. Fakat buna rağmen geçmişte cep telefonlarına uygulanan kimi denemeler de olmuştur. Unutulmaması gereken husus, e-mürekkep teknolojisinin günümüz akıllı telefon ya da tabletlerindeki gibi seri ve akıcı bir performans hizmeti vermemesidir. İki teknolojinin kullanım gayeleri ve sahaları birbirinden çok farklıdır.

E-mürekkep teknolojisini kullanarak üretilen birçok e-kitap okuyucu, yâni e-reader bulunmaktadır. Bu cihâzlar sayesinde e-kitap, makale, dergi ya da muhtelif matbu metinler okunabilmekte ve bu yazınlara dilediğiniz her yerden ulaşılabilmektedir. Bununla birlikte şarj süreleri de, okuma oranınıza göre yaklaşık bir ay dayanabilmektedir. Bu anlamda da oldukça yetkin bir kullanımı olduğunu söylememiz mümkündür. Piyasada birçok e-kitap okuyucunun olduğundan bahsetmiştik. Ancak biz, şahsi izlenimlerimiz gereği dünyaca ünlü e-ticâret sitesi Amazon’un üretmiş olduğu Kindle serisini tavsiye etmekteyiz. Hem fiyat/performans hem de kullanılabilirlik açısından en ideal seçenek de, yeni jenerasyon modeli olan Kindle Paperwhite 2014 bir diğer adıyla Kindle Paperwhite 2’yi önermekteyiz.

Türkiye’de de satışa sunulan bu ürün, ortalama 350-375 TL civârında olup, garantili bir şekilde tarafınıza sunulmaktadır. Cihâzda bulunan 1 GHz’lik işlemci ile 4 GB’lık dâhili hafıza, okumalarınız için oldukça yeterli bir bellek sunmaktadır. 6 inc ekran ve kablosuz bağlantı özelliği de bulunan cihâzı tam olarak fonksiyonel bir şekilde kullanmak için bir Amazon hesabınızın olması gerekmektedir. Cihâz,  Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP formatlarını desteklemektedir. Hesabınızı aktif ettikten sonra ister Amazon üzerinden e-kitap satın alabilir, isterseniz de cihâzı bilgisayarınıza bağlayarak e-kitap ya da muhtelif formattaki dokümanları aktarabilirsiniz. Bu noktada hemen belirtelim ki, telif hakları nedeniyle Türkiye ikâmet adresli Amazon hesaplarından e-kitap satın alınamamaktadır.

Kindle’ın en ilgi çekici özelliğinden biri de, geniş yazılım desteği sunmasıdır. Buna göre, bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza yüklediğiniz bir yazılım ile istediğiniz e-kitabı tek tuşla dönüştürerek Kindle’a gönderebilme şansına sahipsiniz. Wifi bağlantısını açtığınız zaman da kitap otomatik olarak Kindle’a yüklenerek kitaplığınızda görünecektir. Wifi bağlantısının kapalı olması durumunda 8 haftaya kadar şarj desteği sunan cihâzda, oldukça başarılı bir ışıklandırma sistemi de bulunmaktadır. Muadillerine göre daha sarımsı ve gerçek kitaba en yakın içten ışıklandırma yöntemi kullanılan cihâzda herhangi bir e-kitabı okurken, sanki elinizde gerçek kitap varmış hissine kapılmaktasınız.

Kindle’da bulunan ya da sonradan yükleyeceğiniz sözlük uygulamaları sayesinde yabancı dildeki kelimelerin Türkçe karşılığını bulabilir ya da ânında Vikipedi’den anlamını otomatik olarak görebilirsiniz. Kitaplarınızı sınıflandırabilir ve belirli bir tasnife göre tanzim edebilirsiniz. Son olarak belirtmekte fayda var ki, Kindle için Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde oluşturulmuş büyük ve aktif kullanıcı grupları bulunmaktadır. Bu gruplardaki Kindle kullanıcıları, içtenlikle size yardımcı olmaktadır.

Modern dünyanın zaman sıkışıklığında, şarj problemi olmadan metroda, otobüste, vapurda ve hatta zaman bulabildiğiniz her yerde cebinizde ya da çantanızda taşıyabileceğiniz e-kitap okuyucuları ile kitap kurdu olmak mümtâz değil mi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al