wmaraci reklam

Google, PageSpeed Insights’ı Güncelledi!

Dün Search Console üzerinde kapsamlı değişikliklerin yapıldığı beta sürümünü tüm kullanıcılarına açtığını duyuran Google, bugün de PageSpeed Insights’ı yeniledi. PageSpeed Insights, Webmaster’ların internet sitelerinin masaüstü ve mobil sürümlerini test edip ,sayfalarının nasıl performans gösterdiğini ölçümlemelerine yardımcı olan bir araç. Google’ın bugünkü güncellemesinden sonra PageSpeed Insights’da hiç alışkın olmadığınız yeni ve kafa karıştırıcı metrikleri görmeye hazır olsanız iyi edersiniz.

Güncellemeyi kendi merkezi webmaster blogu üzerinden duyuran Google artık sayfa hızını analiz ederken teoriden fazlasını kullanmaya başlayacak. Google normalde hız testi yaparken geleneksel ibareleri takip ederek bir sayfanın hız açısından ne şekilde performans göstereceğini tahmini olarak analiz ediyordu. Bugün yapılan değişiklikten sonra Chrome Kullanıcı Deneyimi Raporu’ndaki verilerden faydalanarak daha gerçekçi ve gerçek dünyaya dönük testler yapılacak. Google yapılan yeni testleri gerçek dünya verisi olarak adlandırıyor.

Yeni PageSpeed Insights artık farklı karakteristik özelliklere sahip olacak. Bunların en önemlilerini Google şöyle özetliyor;

  • Bir sayfanın hızı Hızlı (Fast), Ortalama (Avarage) ve Yavaş (Slow) olarak kategorize edilecek. Sayfanın bu üç dereceden birini alması için ise First Contentful Paint (FCP) ve DOM Content Loaded (DCL) faktörlerinin etkisi önem taşıyacak. Tüm kriterlerden alınan skor, sitenin hız puanını oluşturacak.
  • Sayfanın herhangi bir hız puanı kategorisinde yer alması geliştiricilere görünüşün yanı sıra kapmsalı metriklerin yardımıyla fonksiyonelliği de arttırma şansı sunacak.
  • Sonuç sayfasında yeni bir metrik olarak görünen “Sayfa Yükleme Dağıtımları” sitenin FCP ve DCL değeri hakkında veriler sunacak. Sayfanın FCP ve DCL etkinliklerinin dağılımı, Hızlı (en hızlı üçte bir), Orta (orta üçte bir) ve Yavaş (alt üçte bir) olarak listelenecek.
  • Sonuç sayfasında göreceğimiz “Sayfa İstatistikleri” bölümü ise sayfamız hakkında oluşturulmaya engelleyen kaynaklar, sayfa hızı için kullanılan veri boyutu ve gidiş-dönüş değerlerini verecek. Bu veriler sayesinde yine geliştiriciler sayfalarında yaptıkları değişikliklerin performansı ne yönde etkileyebilecekleri kapsamlı olarak görebilecekler.
  • Optimizasyon Önerileri bölümü ise daha önceden olduğu gibi sayfamızın performansını arttırmak için ipuçlarını paylaşmaya devam edecek. Eski sürümün aksine artık Optimizasyon Önerileri varsayılan olarak sonuç sayfasında gösterilmeyecek. Sayfanın altından “Optimizasyonları göster” linkine tıklayarak bu önerilere ulaşmak mümkün olacak.

Güncellemeyle birlikte hafızalarda uzun bir süre boyunca soru işaretlerinin elden ele, dilden dile dolaşacağını tahmin ediyorum. Zira henüz bazı sitelerin mobil tarafında analizleri sunmazken WM Aracı gibi büyük ve kapsamlı sitelerde bu verilerin işlenmeye başladığını görüyoruz. Google’ın güncelleme yazısı ise bu kapsamda gerçekten çok yetersiz.

Ne diyorsunuz, yenilenen kafa karıştırıcı Page Insights’ı beğendiniz mi?

Bu içeriğe tepkini gösterebilirsin! 👍

Bu içerik hakkında daha önce tepki gösterilmemiş. İlk tekpi göstererek yazarlarımıza geri bildirim verebilirsin.

Yorumunuz

    Son Yorumlar

    Site Ayarları
    • Tema Seçeneği
    • Site Sesleri
    • Bildirimler
    • Özel Mesaj Al