Tipik bir "parası olan düdüğü çalar" hikayesi. Yasalara, kurallara saygılıyız elbette, hele Türyike'de hukukun üstün, güçlü, tarafsız, adil olduğundan yana zerre kadar şüphemiz yok, gönlümüz rahat. Fakat içinde "hayat" sözcüğü geçiyor diye falanca filanca alanda bu ismi tescil ettirmiş birine .com uzantısının verilmesi saçmalığın daniskası.

E öyleyse hayat ismini başka alanlarda tescil ettirmiş bir sürü firma var? Aynı zamanda bildiğim kadarıyla İran ve Arap ülkeleri, bazı yakındoğu ülkeleri de "hayat" sözcüğünü kullanıyor. Hem de bu yerli ve pek keskin gözlü firmadan çok daha eski olanlar var?

Bu işin bir başka örneği bir Amerikan firması tanınmış bir Türk kadın avukatın, kendi soyadı ile açtığı hukuk bürosunda adını kullanmasını engellemek üzere dava açtı. Dava uzun bir süre devam etti ve sonunda uluslararası şirket iki yılın sonunda davanın aleyhlerine dönmesi üzerine vazgeçtiler.

Burada hayat.com adını elinde bulunduran arkadaşa iyi bir avukat bulmasını tavsiye ederdim beni duysaydı. Çünkü dünyanın neresinde olursanız olun, alan adını ilk tescilleyen ve elinde tutanındır. İster iyiye, ister kötüye kullanır.

Burada riskli, sakıncalı bir durum var. Ülkemizin girmiş olduğu müstesna hukuk ikliminin de bir uzantısı olarak bu türden bir kararın tek bir kişiye bırakılmış olmasının şaşırtıcı olmaması. Aynı zamanda uluslararası hukuk ne diyecek bu duruma acaba?

Öyleyse biz bütün enerjimizi, aklımızı fikrimizi bizden daha zengin, sesi gür çıkan, bastırıp kırıp geçene teslim edelim, öyle mi?

Burada açıkça söylemeye dilim varmıyor ama, bir tuhaflık var bu işte. İster proje olsun, ister olmasın, böylesine yaygın bir ismi, bir kavramı sırf bu alanda o adı önceden tescillemiş diye bir firmaya vermek, bir hukuk skandalıdır.

Bunu örnek alan mahkeme kararları, başvuran her işletmeye, firmaya bütün kaliteli alan adlarını el çabukluğuyla aktarıverir.

İyi o zaman, ben de epeydir park edilmiş duran okul.com, yeni.com, bilgi.com, kalem.com alan adlarının peşindeydim. Gidip uyduruk hiç tescil edilmemiş bir sektörde isim tescili yaptırıp kendi üzerime geçireyim şu alan adlarını. Hiç aklıma gelmemişti bak. Dur bir sabah olsun da...

Son diyeceğim, hakkını kaptırma sonuna kadar davanı götür arkadaş!

Herkesin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.

Ek Olarak:

teknoabi adlı üyeden alıntı

Lütfen dikkat edin adam Hayat isminin haklarını satın almış, bu durumda alan adının devrinde bir terslik görmemekteyim...


Bir sözcüğün hakları satın alınamaz.
"Hayat" ismi, bir sektör, iş kolunda o isimle ürün, hizmet, ticari etkinlik ayrıcalığı sağlar size. Yani ben hayat plastik ismini tescil ettirir ve plastik oyuncak üretirsem, başka hiç kimse bu isimle aynı sektörde benzer etkinlikte bulunamaz.

Alan adını elinde tutan arkadaş aynı iş kolunda mı? Olsa bile alan adı tescili, ne zamandan beri isim hakları ile ilişkilendirilmiş? Onu da kapsar hale getirilmiş?

Okuduğunuzda, hukuki bir metin olan referans olarak gösterilen metinde bir takım karışık, muğlak ifadeler var. Eğer arkadaşımız sabırla hukuk mücadelesini sürdürürse alan adının sahibi olmaya devam eder.

Hele ifadelerde "benzerlik" lafı geçiyor ki, evlere şenlik. Neyin benzerliği kurulmuş ki? Kurulsa bile alan adı, uluslararası bir güvenceyle, onu kendi iradesiyle kiralayan, elinde bulunduranındır.

Ha, siz kötüye kullanır hukuki anlamda dünyanın her yerinde suç sayılabilecek bir takım işlere alet edersiniz bunu o zaman elinizden alırlar, fakat sizden alıp başka birine vermezler hemen ticari bir alanda "hayat" ismini tescilledi diye.

Hayat, pek çok farklı sektörde, iş kolunda, üründe tescilli bulunuyor. Her birine bu isme sahip olma hakkı düşmez mi?

Adaletin bu mu dünya?