WMA Yazar Topluluğunda bir yazar olarak ilk yazımı yayınlıyorum.Bildiğiniz üzere Google Chrome gün geçtikçe yenileniyor bazı yenilikler hoşumuza gitsede bazılarını beğenmiyoruz. Google Chrome yeni sürümüyle beraber Yeni Sekme(New tab) sekmesinide değiştirdi.Google Chrome kullananların bu yeni sekmeyi beğenmediklerini gördüm ve bende küçük bir araştırma yaparak Yeni Sekme sayfası içinde nasıl kendi kodlarımızı kullanabileceğimizi buldum. Ve şimdi araştırmam sonucu elde ettiğim sonuçları sizlere sunacağım :)

Kendi kodlarımızı yerleştirebilmemiz için Google Chrome'da küçük bir uzantı yazmamız lazım.Bildiğiniz üzere Google Chrome uzantıları manifest.json ve html sayfalarından oluşuyor.

Öncelikle uzantımız için masaüstünde bir klasör oluşturun. Ve klasörün içine girip manifest.json isimli bir dosya oluşturun. .json dosyanın uzantısı olacak.



Ve manifest.json dosyasını herhangi bir not düzenleme aracı ile açın Not Defteri-Notepad++ gibi. Ben Notepad++ kullanıyorum.

Dosyanın içine aşağıda verdiğim kodları yerleştirin ve UTF-8 Bomsuz olarak kodla seçeneği ile kaydedin.

{
"name": "YeniSekmeDeğiştirici",
"version": "0.1",
"incognito": "split",
"chrome_url_overrides": {
"newtab": "bos.html"
}
}


Kodların anlamları:
Name: Uzantının ismi
Version: Uzantının sürüm numarası
İncognito: Sekmenin arkaplanda çalışmasını sağlıyor
Chrome_url_overrides: Google Chrome içindeki hangi sayfada ne kullanacağımızı belirtmek için biz Google Chrome içinde newtab yani yeni sekme bölümünü bos.html ile değiştirme komutunu verdik

Şimdi uzantınızın olduğu klasöre gelin ve bos.html isimli bir html sayfası oluşturun. Ve html dosyanızı düzenleyin.

Ben örnek olması amacı ile ekranın tam ortasına KodBilen.comTM yazdıran bir html kodu yazdım:



YeniSekme




KodBilen.com™





Html dosyasını kaydedin ve açık olan manifest.json ve bos.html düzenlemelerini kapatın.

Google Chrome'unuzu açın. İngiliz Anahtarı>Araçlar>Uzantılar sağ taraftan Geliştirici Modu'nu seçin. Paketlenmemiş Uzantıyı Yükle butonuna tıklayın. Uzantınızın olduğu klasörü seçip tamama tıklayın. Eğer herşeyi eksiksiz yapmışsanız uzantı ekranına uzantınız eklenecektir:



Etkin seçeneği işaretlenmiş ise sadece CTRL+T butonuna basmak ve oluşturduğunuz Yeni Sekme'nizin tadını çıkarmak. Eğer kendinize özel bir sayfa yapmak isterseniz aynı kodları kullanın ve bos.html sayfasının içeriğini istediğiniz gibi düzenleyin. Gerisi sadece hayal gücünüze kalmış...

Eskisi:



Yenisi:



Yazıda bahsi geçen dosyaları indirmek için tıklayınız

Yazar: Çağatay Karahan
Kategori: Google Chrome
Web Adresim: kodbilen.com - @kodbilenadam