Sunucu Nedir?

Sunucu herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan donanım veya yazılıma verilen genel isimdir. Burada temel nokta, sunucuların bir bilgisayar ağına bağlı olması. Donanımsal olarak sunucuların, sorunsuz çalışmak üzere inşaa edilmiş, güvenilir, çoklu kullanıcıya hizmet eden bilgisayar sistemleri olduğunu söyleyebiliriz.

Sunuculara neden ihtiyaç duyarız?

Genel olarak tüm web siteleri sunucularda barındırılmaktadır. Hosting satış firmalarından satın aldığımız sunucular paylaşımlı sunuculardır. Yani bir sunucuda onlarca site barındırılır. Tüm siteler aynı makinede olur ve aynı İP adreslerini kullanır. Sitelerimizin hiti arttığı zaman normal paylaşımlı hostlar ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Aşırı kaynak, CPU tüketimi yüzünden kapanmalar oluyor. Ve bu yüzden sanal sunuculara (VPS ve VDS), Fiziksel Sunuculara yöneliyoruz.

(VPS) Virtual Private Server nedir?

VPS, ana sunucunun yazılımsal olarak bölünmesiyle elde edilir. Bu sanallaştırma sisteminde, o sunucudaki bütün VPS'ler ana sunucuda yüklü olan işletim sistemini kullanmak zorundadır ve hepsi bu işletim sistemine bağlı olarak çalışan küçük parçacıklar gibidirler. Bu sanallaştırma sisteminde bütün işlemci ve ram paylaşımı yazılımsal olarak yapıldığından, sunucuda bir sıkıntı olduğu taktirde (VPS'lerden birinin aşırı işlemci veya ram kullanımı veya saldırı alması gibi) bu sorundan sunucudaki bütün VPS'ler etkilenir. VPS'lere tahsis edilen ram miktarı, VPS'ler arasında paylaştırılarak birinin kullanmadığı ram başkasına tahsis edilebilir. Bütün VPS'ler birbirinden ayrı çalışsa da, hepsi aynı bütünün birer parçasıdır.

(VDS) Virtual Dedicated Server Nedir?

VDS, ana sunucunun donanımsal olarak bölümlenmesiyle elde edilir. Bu şekilde sanallaştırılan VDS'ler, tamamen birbirinden bağımsız birer küçük sunucu haline gelirler. her biri farklı işletim sistemine sahip olabilir, her birinin kaynak kullanımı birbirinden tamamen bağımsızdır. Tahsis edilen işlemci ve ram başkası tarafından kullanılmaz. Bu yüzden, VDS'lerin birbirlerini etkilemesi sözkonusu değildir, aşırı kaynak kullanımı yapan veya saldırı alan bir VDS, diğerlerini etkilemeyecektir. VPS'e göre daha yüksek performans vermekte ve daha stabil olmaktadır.

Fiziksel Sunucu Nedir?

Bu sunucular fiziksel olarak gerçek sunucudur diyebiliriz ve istediğiniz işletim sistemiyle kullanabilir, istediğiniz her tür işi kolay, hızlı ve sorunsuz bir biçimde yerine getirebilirsiniz. Sanal sunucular gibi donanımsal paylaşım yapılmaz. Böylece daha kararlı ve daha performanslı bir sonuç alınır.

Çözüm Üretdiğim Konular:

Sanallaştırma teknolojileri (VMware ESXi, VMware vCenter, HyperVM, Citrix Xen Server)

Sanal ve fiziksel switch, router ve güvenlik duvarı kurulumu

Yük dengeleme (Load balancing)

Yönetim paneli kurulumu ve ayarlanması (cPanel, Plesk, DirectAdmin ve diğerleri)

Panelsiz kurulum ve güvenlik önlemleri (Redhat, CentOS, Debian, Ubuntu ve Windows)

Sunucu taşıma, otomatik yedekleme ve geri yükleme işlemleri

DNS sunucu kurulumu

Mail sunucu kurulumu (yandex mail, zimbra, iRedMail)

VPN ve proxy kurulumu

SSL Kurulumu

Aşırı CPU ve kaynak sorunları

Page Speed ve YSlow optimizasyonu

Otomatik yedekleme ve senkronize (Cloud storage)

Sunucu Optimizasyonu:

Apache, nginx, litespeed kurulum ve optimizasyonu

Mod_Pagespeed kurulumu

Memcache ve Memcached kurulumu

Varnish kurulumu

Xcache kurulumu

APC kurulumu

CDN kurulumu

Sunucu ve site taraflı özel .php cache kurulumu

Cloudflare ve sucuri kurulumu

Güvenlik Optimizasyonu:

Mod_userdir düzenlemesi

Open_basedir düzenlemesi

Mod_security düzenlemesi

SSH güvenliği

Güvenlik duvarı ayarları ve port izinleri

Get/Flood, DDos/DoS, SYN saldırılarının analizi ve önlemleri




Projeleriniz İçin Danışmanlık:

Uygun sunucu ve lokasyon seçimi

Sunucu Barındırma (Co-Location)

Aylık bakım ve yedekleme işlemleri (Projeleriniz için anlık yedekleme ve depolamak için bulut sunucu hizmetleri sağlanır)

Hatırlatmalar:

1. Kurulum, optimizasyon işlemleri kesinlikle teamviewer ve benzeri yöntemlerle yapılmamaktadır
2. Güvenlik optimizasyonu sadece oluşabilecek risklerin karşısını almaktadır. Yazılım veya tema kaynaklı açıklar yüzünden sunucuda oluşan güvenlik açıklarına göre sorumluluk size aittir
3. Optimizasyon işlemleri için hiçbir zaman sitelerinizin yedekleri konusunda bir garanti verilmemektedir (İş alımı zamanı site taşıma veya yedekten kurulum bana aitse eğer tüm sorumluluk bana aittir)

Ödeme Yöntemi ve Önceden Ödeniş:

ÖM ile sorabilirsiniz

İletişim Bilgileri:

E-Mail: mail (et) turalabiyev (nokta) com
Forum üzerinden ÖM

Multi Konu:

r10