Windows Phone Kullanan Arkadaşlar Lumia Denim ve Windows Mobile Hakkında Bilgi Sahibi Olmak İsterse Yazımız Tam Size Göre !
Microsoft ekibi Denim güncellemesi için geç kaldı. Neden bu kadar geç kaldığı ise merak konusu. Şuanda Türkiye’de 6 cihaz Denim beklemekte. Bu cihazlar;
Lumia 625
Lumia 630
Lumia 820
Lumia 920
< Güncelleme : 11.02.2015>
Aşağıdaki Cihazlar Bugün Güncelleme Almıştır !
Lumia 925
Lumia 1020
Peki bu cihazlar ne zaman güncelleme alacak ? Eğer Windows 10 geldiği zaman Denim almayan cihazlar Windows10 alır mı ? Bu soruların cevabını tam olarak bilemiyoruz. Nokia Teknik Destekten aldığımız bilgileri sizlere iletmiştik. Kendileride bizden farksız olduklarını biz ne biliyorsak kendilerininde o şekilde bildiklerini iletmişlerdi. Tahminimizce 13 Şubat’ta 1 cihaz daha Denim güncellemesi alabilir ve 16 Şubat Pazartesi günüde 3 cihaz birden Denim güncellemesine kavuşabilir.
Öncelikle şunu belirtmek isterimki Facebook gruplarında gördüğüm ve bu olayı sorun haline getiren arkadaşlar var. Siz telefonunuzda Preview For Developers kullanıyorsanız Lumia Denim güncellemesinin ön izlemesini kullanıyorsunuz demektir. Lumia Cyan adı altında Denim kullanıyorsunuz yani. Birçok insan Lumia Denim’le “ee bişey değişmemişki.” söylenip duruyor. Buna bir açıklık getirmek için bu yazımızda bu konuya değindik. Yani Kısaca Denim güncellemesi Preview For Developers kullanıyorsanız Denim güncellemesinden fazla bişey beklemeyin. Gelen Denim güncellmesi kararlı sürümdür.
Peki Bu Lumia Denim Neler Getirdi ?
Denim Özellikleri:
Cortana – Piyasadaki en kişisel dijital asistan olan Cortana artık Beta olarak İngiltere ve Çin’e sunulacaktır. Hindistan, Kanada ve Avustralya, Cortana’ya Alpha olarak erişebilecektir. ABD için, Cortana artık gelişmiş doğal bir dil, takvim iyileştirmeleri ve hatırlatmala ertelemesi, kişiler için Bluetooth ile araç kiti entegrasyonunu
içerecektir.
Canlı klasörler – Uygulamalarınızı ve oyunlarınızı artık klasörler içine koyabilirsiniz. Başlangıç ​​ekranında yeni bir klasör oluşturmak için uygulama ikonunun üzerine basılı tutun ve başka bir uygulamanın üzerinde sürükleyin. Her klasör, klasör açıkken üzerindeki metin alanına dokunarak yeniden adlandırılabilir.
Uygulama Odası- Sadece belirli uygulamalar ve oyunlara erişilebileceğiniz özelleştirilmiş Başlangıç ekranını oluşturabilirsiniz. Telefonunuzu kullanmasına izin verdiğiniz kişilerle yalnız sizin seçtiğiniz uygulamaları paylaşabileceğiniz özel bir Başlangıç ekranı ayarlamanızı sağlar.
SMS birleştirme ve gönderme – Aynı anda birden çok mesajı seçmek için seçeneğiniz vardır. SMS’te, birden fazla mesajı seçerek silebilir veya başka bir alıcıya iletmek için tek bir mesajda birleştirebilirsiniz.
Alarm zamanı erteleme - Alarm uygulaması içinde artık erteleme süresini belirlemek artık mümkün.
VPN- Ortak bir Wi-Fi ağında hatta evinizdeki Wi-Fi ağında bile gizlilik ve güvenliğinizi koruyabilirsiniz.
Internet Explorer’da mobil sürüm geliştirmeleri – Mobil sürüme sahip web sayfalarında geliştirilmiş indirme hızları ile daha hızlı bağlantı ve gezinme sağlayacaktır.
Canlı Mağaza Kutucuğu ( Sadece Amerika) – En popüler veya sizin için en uygun uygulamalar ve oyunlar Mağaza kutucuğu üzerinde görüntülenecektir
Hız – Cepten çıkarma ve fotoğrafı çekme arasında geçen süre çok hızlıdır. Çekimler sadece milisaniyeler alır.
Moment Yakalama- Kamera tuşuna uzun basarak 24 FPS hızında 4K kalitesinde video kaydı yapabilirsiniz. Videolarda her çerçevede 8.3 megapiksel ile yüksek kaliteli görüntü olarak tek kare kaydedebilirsiniz.
Zengin Yakalama – Otomatik HDR ve Dinamik Flaş etkileyici özellikler kamera odaklı yenilikler arasında. Önce çekin, daha sonra mükemmel fotoğraflar için kamera ayarlarını ayarlayın.
Geliştirilmiş görüntü işleme algoritmaları – Düşük ışıkta bile daha net fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Hey Cortana sesli aktivasyon – Cortanayı uyandırmak için mikrofona basılan günler geride kaldı. SensorCore teknolojisi ile telefon boştayken “Hey Cortana” demeniz Cortana’yı aktif edecektir.
Göz Atma ekranı – Uyumlu cihazlar artık göz atma ekranında Bing hava durumunu, sağlık ve Fitness verilerini saat ve tarihi , bildirimleri ve uygulama verilerini de gösterilebiliyor.
Sıkça Sorulan Sorular
Denim Güncellemesi başladığından beri Facebook gruplarında gördüğümüz ve bize gelen mesajlar dahil bir sürü soru bulunmakta. Bu soruları size cevaplamak istedik. Eğer soracağınız bir soru varsa bu haberin altına yorum atabilir, veya Buraya Tıklayarak Facebook Sayfamıza sorularınızı yollayabilirsiniz.
1.Soru: Telefonum PFD,güncellemeyi alacak mıyım? [PFD: Preview for Developers]
Cevap: Hayır, telefon güncellemesi üzerinden alamayacaksınız. Telefonunuzu bilgisayardan Recovery Tool ile sıfırlayıp,önce Cyan’ı daha sonra Denim’i yükleyebilirsiniz.
2.Soru: Güncellemeye hazırlanıyor’da takıldı.Ne yapmam lazım?
Cevap: Telefonunuzdaki boş alanın en az 700MB-1GB olmasına dikkat edin.
3.Soru: Çarklar boş dönüyor,altta ilerleme yok. Ne yapmam lazım ?
Cevap: Güncelleme telefona yüklenirken hata oluştuğunu belli ediyor.Telefonu şarja takıp 1 saat civarı bekleyin.Düzelmez ise; Bataryanız çıkarilabiliyorsa çıkarıp,telefonu şarja takarak açın. Çıkarılamaz ise Ses kısma + Güç tuşuna basılı tutun.Titreyince bırakın. Düzelmez ise Ses kısma+Güç tuşuna basılı tuttuktan sonra titrediğinde güç tuşunu bırakın,ünlem işareti çıkınca sırasıyla “Sesi Aç > Sesi Kapat > Güç > Sesi Kapat” tuşlarına basın. Telefon sıfırlanacaktır.
4.Soru: Güncelleme indirildi fakat açılamıyor. Çözümü nedir ?
Cevap: Genelde telefondaki boş yerden dolayı güncelleme açılamaz.Bu sorun Nokia forumunda çok tartışıldı.Telefonunuzu açık konumda iken bilgisayara bağlayıp,Recovery ile sıfırlayıp,güncellemeyi yükleyin.
5.Soru: Telefonum PFD ancak Denim yazıyor. İlla güncellemeli miyim?
Cevap: Güncellemek size kalmış.PFD’de iken Denim yazabilir çünkü PFD zaten Denim’in beta sürümü.Sadece geliştiricilere açık bir sürüm.Telefonu Recovery ile sıfırlayarak, Denim yükleyebilirsiniz.
6.Soru: Telefonum PFD,telefonu sıfırlasam Denim olur mu?
Cevap: Telefonunuzu normal yoldan sıfırladığınızda telefon sisteminde mail adresiniz aynı kalacağından maalesef PFD’de kalmaya devam edersiniz.Hard reset yapıp,email değiştirirseniz yapabilirsiniz ancak çok riskli bir olay.Hard resette çoğu zaman çarklarda kalıyor.Recovery tool ile telefonu sıfırlayıp Denim yapabilirsiniz.
Denim Hakkında Kısa Bir Özet Geçtik. Lumia Denim Güncelleştirmlerini Türkiye Güncellemelerini Anlık Takip Etmek İstiyorsanız Denim Güncelleme Rehberi Haberimize Göz Atabilirsiniz.

Windows 10 Bize Ne Gibi Özellikler Getirecek ?
– Yeni Metro arayüzü
Metro arayüzündeki kutucuklar arasındaki siyahlıklar, kutucukların saydamlığı kullanıcılar tarafından sıkça şikayet ettiği bir şeydi. Windows 10 ile birlikte bunları artık görmeyeceğiz.
– İnteraktif bildirimler
Örneğin bir mesaj bildiriminde; bazı Android cihazlarda olduğu gibi mesajı açmadan direkt olarak cevap yazmak mümkün olacak.
- Yeni Tarayıcı Spartan
Microsoft’un Internet Explorer’den bağımsız web tarayıcı ‘Spartan’ tanıtıldı. Tamamen yeni render motoruna sahip olan Spartan; oldukça akıcı ve kaliteli bir deneyim sunacak. Ayrıca Cortana’da entegre halinde.
– Evrensel uygulamalar
- Yenilenmiş Ayarlar Menüsü
Windows 8/8.1’de ayarlar menüsünün karmaşıklığı ve uzunluğundan şikayetleri duymuşsunuzdur. Artık Windows 10’da kategoriler şeklinde olacak.
- Yenilenmiş Xbox Müzik, Mağaza, Video
Xbox Müzik, nihayet yerini tüm Windows 10 platformlarda ortak olacak olan, yeni görünümde ve yeni içerikte müzik uygulaması göründü.
– Yeni fotoğraf kütüphanesi,müzik,kişilerim,takvim uygulamaları
Kavram kargaşası yaratan ‘Film Rulosu’ yerini yenilenen ve yine tüm Windows 10 platformlarında ortak olan fotoğraflar uygulaması duyuruldu. Bunun yanında müzik,kişilerim ve takvim uygulamalarıda yenilenecek ve fotoğraf kütüphanesi gibi ortak olacak.
– Genişletilmiş bildirim merkezi
Windows 8/8.1 sürümlerinde bildirim merkezinde eksiklikler göze çarpıyordu. Özellikle bildirimleri tek olacak şekilde kaldırmak, Windows 10 ile bu eksiklikte gideriliyor.
– Skype entegrasyonu
- Arama Ekranı
- Hesap Makinesi
- Sürekli Geliştirilen Cortana
- Yeni Maps Uygulamaları
Yine tüm Windows 10 cihazlar arasında ortak olacak bir yeni uygulama da yenilenen harita uygulaması oluyor. Yeni harita uygulaması eskisinden çok daha kullanışlı ve baştan aşağı yenilenmiş durumda.
- Daha önce olmayan USB ayarları
- Klavyedeki Önemli ve Emin Değişiklikler
Klavye nihayet küçülüyor !. Windows Phone phablet kullanıcılarının sıkıntı duyduğu konu; klavye artık sorun olmaktan çıkıyor. Bildirim bölümünde sanal klavye olarak kullanılan yeni klavye; sağ-sol el ile yazmak için ayarlanabiliyor.
- Uygulama Arayüzü ve Dosya Yöneticisi
Uygulama arayüzünün siyah ve beyaz seçeneklerinden başka birşey yapılamıyordu. Bu eksiklikte arkaplan fotoğraflarıyla gideriliyor.
- Ses Kayıt Aracı
- Mesajlaşma uygulaması
Windows Phone 8.1 ile geleceği düşünülmüş olan, 3. parti mesajlaşma uygulaması nihayet kendini gösteriyor. Yenilenen mesajlaşma uygulaması, SMS mesajlarının yanında Skype mesajları ve diğer uygulamaların mesajlarını da görüntülüyor ve çok hızlı bir şekilde erişim sağlıyor.
- Kişiler
Yine tüm Windows 10 cihazlar ile senkronize olacak olan ve gerekli görülen bir diğer uygulama da yenilenen ‘Kişiler’. Yeni kullanıcı arayüzü ile birlikte Kişiler oldukça kullanışlı bir gösterim sunacak.
- Outlook eposta uygulaması
Google Materyal tasarımından uzak, modern tasarım ile birlikte varsayılan eposta uygulaması sil baştan yenileniyor. Artık Epostalarınızı çok daha hoş bir arka plan ile ve çok daha hızlı bir şekilde kullanabileceksiniz.
- Patlayan Kutucuklar ( Önizleme sürümünde olmayabilir)
“İyi hoş güzelde bu Windows 10 hangi cihazlara gelecek, ne zaman gelecek ?” Sorusunu duyar gibiyim. Windows10 bütün Windows Phone 8 ve üstü cihazlara gelecek. Telefonlara ne zaman geleceği bilinmemekle beraber Şubat ayı sonuna doğru gelmesini tahmin ediyoruz.


Kaynak:http://guncelleme.org/lumia-denim-ve-windows10-sorular-cevaplar-ve-dahilindeki-bircok-konu/