Merhaba , her ne kadar başlıkta internet **************lığının tarifi anlatılacakmış gibi gözükse de makalemizin amacı internet **************lığının ne olduğu , internet **************lığı ile karşılaşılması halinde neler yapılacağı konusunda bilgilendirmedir .

İnsanoğlu her daim hızlı bir değişim içinde bulunduğu , çağlar boyunca görülmüş ve kendi doğası için hep yeni şeyler arayışında bulunmuştur . İnsanoğlunun eski alışkanlıklarını bıraktığı ve hızla çağa ayak uydurduğu şu günlerde , bunu en güzel yansıtan şey şüphesiz internettir .Eskiden saatlerce banka kuyruğu beklerken , veyahut alışveriş için kasada sırada dururken günümüzde artık tek bir tıklama ile halledilebilmektedir . Ancak her yenilikte olduğu gibi bazı insanlar hileye başvurmuş , kendileri kazanç içerisinde olurken karşı tarafı bazen çok az bazense çok büyük meblağlar ile zarara uğratmıştır .Böylece günümüzde bilişim hukuku doğmuş olup , yepyeni bir hukuk sistemi hasıl olmuştur .

Öncelikle hayatımızın olağan akışı , iş yoğunluğu , okul hayatımız . gibi nedenlerle kendimize vakit ayıramamakla birlikte ihtiyaçlarımızın karşılanması için e-ticaret sitelerine yoğunlaşmış bulunmaktayız . Çok kaliteli sitelerin olması gibi referansı bile olmayan ticaret siteleri her geçen gün artmaktadır .Böylece kimi zaman siteyi araştırmadan beğendiğimiz bir ürünü almaya kalkışıyor ve ürünün gelmemesi veyahut gelse de istediğimiz ürünün olmaması gibi sorunlarla karşılaşmaktayız . Bu duruma bilişim suçu adı verilmektedir . Bilişim suçu günümüz internet dünyasında çok yaygınlaşmakla birlikte , her an hataya düşebileceğimiz bir durumdur .

Öncelikle bilişim suçlarının ne olduğu konusuna değinilip daha sonra zararımızın karşılanması için neler yapılabileceği konusuna değineceğiz .

Bilişim Suçları Nelerdir ?

* İnternet ortamında başkasına ait olan verileri izinsiz olarak bozmak,değiştirmek,bilişim sisteminden kaldırmak
*Bilişim sisteminde yer alan verilerin erişimini engellemek
*İnternet ortamında başkasına ait olan verileri izinsiz olarak veri eklemek
*Başkasına ait kredi ve banka kartlarını kullanmak
*Sahte banka ve kredi kartı üretmek , satmak ve devretmek
*İnternet aleminde tehdit , santaj , **************lık ,haberleşme gizliliğinin ihlali , müstehcenlik ,internet yoluyla hakaret ve tehdittir .

Bilişim Suçlarının Cezaları Nedir ?

Türk Ceza Kanunu'nda " Bilişim Suçları " başlığı altında düzenlenmiş olan bilişim suçlarına farklı cezalar öngörülmüştür ve bazı suç tipleri için ağırlaştırıcı sebepler eklenmiştir . Bilişim suçları için mevcut olan kanunlar neticesinde cezalar 1 yıldan 8 yıla kadardır . A Ancak bu noktada özellikle TCK madde 244'e değinmek yerinde olacaktır . Zira ceza adaleti bakımından madde metninde sayılan ve birbirinden farklı nitelikte olan eylemlerin tümüne aynı aralığını öngörülmüştür .Nitekim bir bilişim sistemindeki tüm verilerin yok edilmesi çok ağır nitelikte bir eylem iken , bu veriye başka bir veri ek veri eklemek o kadarda ağırlaştırıcı değildir çünkü verilerin internet ortamından silinmesi kadar ağır bir netice meydana getirmemektedir .Ancak yinede Türk Ceza Kanunu'nda her iki eylem tipinede aynı ceza öngörülmüştür .Veriyi yok edenle , veriyi bozmadan başkaca bilgiler ekleyen dail aynı yaptırım ile karşılacaktır . Her ne kadar adil gözükmesede , sonuçta isabetli bir sistemdir . Ayrıca Türk Ceza Kanunu m. 243 te belirtildigi durumda ise 1 yıl veya adli para cezası öngörülmüştür .

Bilişim Suçuyla Karşılaşılması Halinde Ne Yapılmalıdır ?

1-Bilişim suçuyla karşılaşılması halinde yapılması gereken bulunduğunuz yerdeki savcılığa başvurmaktır . Bunun için dilekçeyle bir başvuru oluşturmalısınız . Dilekçede davacı davalı açıklama ve deliller kısımları olmalıdır . Davacı kısmına isminiz soy isminiz ve TC'nizi Davalı kısmına site sahibi ismi soyismi , bilmiyorsanız internet adresini yazınız , açıklama kısmına olay tarihini , isteğinizi , delillerinizi belirtiniz . Ardından savcılığın uygun görmesi halinde dava açılır ve böylece mahkemede haklı bulunmanız halinde zararlarınız faiziyle birlikte karşılanır .

2-Yasadışı siteleri 155@iem.gov.tr mail adresinden bildirebilirsiniz.

3- Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan Bilişim Suçları bölümünden şikayet oluşturabilirsiniz .

Bilişim Suçuyla Karşılaşmamak İçin :

* Bilgisayarınızda antivirüs programı bulundurunuz .
* Sanal alemlerde kişisel bilgilerinizi vermemeye dikkat ediniz .
* Kredi kartı bilgilerinizi paylaşmaktan sakınınız . Bir ürün alırken veya ödeme yaparken emin olduğunuz sitelerde kredi kartıyla ödemeyi gerçekleştiriniz.
*İnsanlarının genelinin kullandığı , referansı olan istelerden alışveriş yapınız .
*Birisinin zorla girmesini istediği sitelere girmeyiniz .
*Mailinize spam olarak gelen mesajlardan bildiklerinizi açıp kontrol ediniz . Bilmediğiniz kaynaktan gelenlere itibar etmeyiniz .

Ayrıca eklemek gerekir ki , istediğiniz üründen başka bir ürün gelmesi durumu **************lık değil satıcı için sebepsiz zenginleşmedir . Bu durumda fazlaca bulunduğunuz ödemeyi talep edebilir veyahut istediğiniz ürünün gönderilmesini talep edebilirsiniz .

Kaynak: http://www.hukukbilgim.com/2015/07/internet-dolandrclg-bilisim-sucu.html