joomla'ya ilk başladığımda, forumlara joomla ile ilgili bir hata yazıldığında hemen bir sürü insan ilgilenir ve hata çözümü bulunurdu. Sadece her yıl değil, yılda birkaç kez farklı platformlarda joomla buluşmaları olurdu. Sanırım, joomla ilk çıktığı yıllardaki yapısı özellikle yeni başlayanlar için biraz zordu, mesela joomla 1.0 ve 1.5.x sürümlerinde makale hiyerarşi yapısı bölüm-kategori-içerik olaraktı, bu yapı yerine diğer sistemler kategori-içerik yapısındaydı. Aslında bahsetmek istediğim kullanım ve yönetim bakımından pek anlaşılır ve kolay değildi ve Wordpress, joomlaya göre daha kolaydı. İnsanlar wordpress'e ağırlık verdi ve seo açısından wordpress'in şöyle müthiş böyle müthiş söylentileriyle hemen herkes wordpress kullanmaya başladı. Özellikle google'da yükselmek için wordprees şartı varmış gibi davranıyor herkes...

Zamanla Joomla'nın kendi forumlarında bile hata konularına günlerce, aylarca cevap verilmemeye başlandı, bilenler geri çekildi, bilmeyenlerde wordpress'e yöneldi.

Yıllardır, Joomla ile webmasterlık yapılabilir mi diye düşündüm, her seferinde yeterli değil deyip diyerek, kendi sitelerime yöneldim. Hazır Temalarla çalışırım dedim ama özgünleştirmelerde sıkıntı oluyordu, hazır kalıp üzerinde nekadar yaratıcı tasarımlar olabilir diye düşündüm.

Sonra Html temaları joomla'ya entegre edebilir miyim diye düşündüm araştırdım, hiçbir yerli kaynak ve bilgiye ulaşamadım. Daha sonra tüm yabancı kaynakları alt üst ettim ve çok kolay olduğunu öğrendim.

Şimdi joomla bilenlere söylüyorum, nette gördüğünüz herhangi bir temayı joomlaya entegre ederek joomla alt yapısı ile yapılamayacak bir şey var mı?

Tercihim Joomla, çünkü içindeki php dosyalarına müdahale ederek, istediğim gibi sistem değişikliği yapabiliyorum, beğendiğim html temayı joomlaya entegre edebiliyorum. Bu durum belki wordpress'tede aynıdır ama ben joomla'nın zor olmadığını, kullanım ve kalite açısından wordpress'ten daha aşağıda olmadığını belirtmek istedim.

Yeni bir sistem yerine, bildiğim bir sistemde kendimi geliştirme yoluna gittim. Joomla'yı seviyorum ama Türkiye'de joomla'nın bukadar gerilemesine üzülüyorum. Eski heyecan yok, ilgi yok, paylaşım yok...

Eminim sesi çıkmayan ama joomla ile ilgilenen bir sürü insan vardır.