Bir çok forumda görüyordum adsense kazançları için vergi muhabbeti yapanlar vardı ve şimdiye kadar verilmiyordu... Söylenecek çok şey var ancak artık yapılacak bir şey yok. Hayırlısı.

Maliye sosyal medya platformları ya da bloglar üzerinden ürün tanıtımı ve reklam yapanları vergi mükellefi olarak değerlendirecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi usulü kanunu değişikliğiyle birlikte elektronik ortamın da “işyeri” sayılacağını; internet üzerinden yapılan ürün tanıtımı ve reklamlar için vergi yükümlülüğü getirileceğini açıkladı.

Ağbal, “Elektronik ortamda üretilen o alanı artık elektronik işyeri sayacağız. Oradan gelir elde ediyorsa artık mükellef olacak” dedi. Ağbal, bu şekilde gelir elde edilen elektronik ticaretin vergilendirilmesini sağlayacaklarını belirterek; “Kim, ne olursa olsun, herhangi bir şekilde elektronik ortamda yaptığı bir hizmetten dolayı gelir elde ederse, bizim açımızdan vergi mükellefidir” dedi.

Düzenleme, gelir elde edilen tüm sosyal medya platformları ve blogları içeriyor!

Yeni vergi usulü kanuna göre gelir elde edilen mecra blog, web sitesi ya da bu konuda talep olan sosyal medya platformları olabilir. Düzenleme Instagram, Twitter, Youtube ve Facebook gibi görsel ve video ile tanıtım yapılan mecraları ve Snapchat, Vine gibi popüler uygulamaları da kapsıyor.

Yeni kanun ile birlikte bu mecralarda ürün tanıtımı, deneyim paylaşımı, reklam ve benzeri konularda gelir elde eden blogger, fenomen, ünlü ve diğer influencer’lar vergi mükellefi sayılacak.

Sosyal medyada nasıl para kazanılıyor?

Sosyal medya günümüzde hem ürün ve hizmetlerini tanıtmak isteyen markalar hem de bu markalarla işbirliği yaparak para kazanmak isteyen kullanıcılar için önemli bir mecra. Ünlü isimler başta olmak üzere; fenomenler, bloggerlar ve takipçisi çok olan kullanıcılar sosyal medyada ürün tanıtımı ve reklam yaparak büyük paralar kazanabiliyor. Günümüzün pazarlama trendleri arasında yer alan Influencer Marketing çalışmaları da markalar için her geçen gün önemli hale geliyor.

Sosyal medya ve bloglar üzerinden yapılan paylaşımlar saniyeler içinde binlerce kullanıcıya ulaşıyor ve etkileşim alıyor. Markalar bu yolla son tüketiciye etkili bir şekilde ulaşırken, ilgili bloğun ya da hesabın sahibi de gelir elde ediyor. En fazla üzreti en fazla takipçiye sahip olan kullanıcılar kazanıyor. Sadece tek bir paylaşım ile elde edilen gelir 2 bin TL’den başlıyor ve paylaşımın aldığı etkileşime göre bu gelir artabiliyor.

Sosyal Medyada Ürün Tanıtana Vergi

“Elektronik Ortamda İş Yeri” Vergi Taslağı

Maliye Bakanlığı bir süre önce Vergi Usul Kanunu değişiklik taslağını kamuoyunun görüşüne açtı. Taslakta internetteki ticaretin kavranabilmesi için “Elektronik Ortamda İşyeri” başlıklı yeni bir madde düzenlendi.

Madde 130:

(1) İnternet, ekstranet, intranet ya da benzeri bir *******ünikasyon ortam veya aracının ticari, sınai veya mesleki faaliyete tahsis edilmesi veya bu faaliyetlerde kullanılması durumunda elektronik ortamda iş yeri oluşur.

(2) Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda oluşan iş yerlerinin kapsamına ve mükellefiyetle ilgili ödevlerin yerine getirilmesine ilişkin hususları belirlemeye, elektronik ortamda oluşan iş yerleri vasıtasıyla mal veya hizmet temininde ya da bunların bedelinin ödenmesinde aracılık yapan kişiler ile mal veya hizmetin alıcılarını ilgili vergilerin ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutmaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.

Sosyal medya anında birebir etkileşim alması ve sonuçlarının ölçümlenebilir olması nedeniyle günümüzün en etkili tanıtım mecrası. Yeni düzenlemenin Türkiye’deki markaların sosyal medya pazarlama çalışmalarını nasıl etkileyeceğini ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Yararlanılan kaynak: Hurriyet.com.tr