turudu adlı üyeden alıntı

Servis ve hizmet alanında BKM Express, TROY, Kredi kartına taksit imkanı (Bu bizim dünyaya hediye ettiğimiz bir sistemdir), POS üzerinden EMV ile fiziksel şifreli işlemler, 3D SMS doğrulama, biometrik atm doğrulama (iş bankası) bunlara baktığınız zaman arkasında hep Türkiye'yi görürsünüz. Bunların üretimi, kullanımı, toplum tarafından sahiplenilmesi ve kullanılması hem dünya ortalamasından çok yüksektir hem de alt yapı olarak Türkiye'ye aittir. Burada eleştirilebilecek tek şey ATM içinde windows xp'lerdir. Bu sorunda dünyanın sorunudur.

Donanım alanında HUGIN mesela dünyanın ilk yazarkasa şirketidir ve Türkiye tarafından satın alınmıştır ve şuan faaliyetine devam etmektedir.

Tüketici yazılımları alanında dünyanın en iyi finans yazılımları ve mobil uygulamaları Türk bankalarına aittir. Garanti bankasının Internet şubesinin kullanıcı sayısı Türkiyedeki facebook kullanımından daha fazladır. Hatta garanti bankasının mevcut Internet şubesi kullanıcı sayısı avrupada belki en az 20 ülkenin nufüs sayısından daha fazladır. İş bankası, YKB, Akbank, Ziraat ve Vakıf gibi diğer bankaları saymıyorum.

Uluslararası finans alaında VISA gibi MASTERCARD gibi şirketlerin stratefik yöneticilerinin içinde azımsanmayacak kadar Türk vardır. Bir çok iş adamının stratejik öneme sahip şirkette yatırımları vardır (bunu bu forumda yazmam. İsteyen araştırır ve bulur.)

Kurumsal yazılım alanında Borsa İstanbul'ın yazılımı Türkiye tarafından geliştirilmiştir ve dünyada bir çok borsaya satılmaktadır. Bunun gibi sayısız kurumsal örnek mevcuttur.

*.*.*

Türkiye donanım bazlı cep telefonları konusunda böyle bir kısıtlama getirmiştir. Kafanıza göre POS cihazı ithal edip satamazsınız. Aynen cep telefonu satamadığınız gibi. IMEI'si tutmayan cep telefonu çalışabiliyor mu? Bu mudur derdiniz. Bu hiçte anormal değildir. İzin alacaksınız. Lisans alacaksın. Kayıtlı olacaksınız. Devlet siz POS cihazı ithal edin diye imtiyaz vermez. Siz POS cihazı geliştirdiniz de devlet karşı mı çıktı. Sizi engellediler mi? Kusura bakmayın bu sorduğunuz soru kesinlikle çok saçmadır.

*.*.*

Şirket kurarsanız ortağınız devlettir. Sizin kim olduğunuz önemli değildir. Unumayın devlet Türkiye'nin en zengini Rahmi KOÇ beye bile emekli maaşı verir. Devletçi birisi değilim ancak bazı şeylerin farkında olmanız için yazıyorum.

*.*.*

Aşağıda yer alan yönetmelik bile sürekli güncellenir ve dünyada bir çok ülke tarafından örnek alınır.

Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2007/09/20070914-1.htm


Bilgiler için teşekkürler resmi gazete için ayrıca teşekkür ederim bi göz atacağım

Bu arada POS olayını yanlış anladınız ödeme sisteminde direk sorun var çekilmiyor para yurtdışı işlemlerde

Bunun dışında rahmi koç vs beni ilgilendirmiyor. hiçte umrum da değil elin parası bizi germesin huzurumuz kaçmasın