Mrtcn adlı üyeden alıntı

Bu arada POS olayını yanlış anladınız ödeme sisteminde direk sorun var çekilmiyor para yurtdışı işlemlerde


Bu durum teknik bir yetersizlikden dolayı değil ödeme sağlayıcı bir banka ise yurtdışı satış işlemlerinin blokeli olmasından kaynaklanıyordur.

POS hizmetlerinde (banka tarafında hizmet açısından yani sanal yada fiziksel fark etmez) özellikle mail-order ve yurtdışı satış kapalı olabiliyor.

Turistlik olmayan bir yerleşimde bir beyaz eşya bayisinin veyahut bir gıda toptancısının yurtdışı satışlara güvenlik gereği hizmeti kapatılabilir. Buda gayet mantıklı bir harekettir.

"fraud and chargeback" konusu çok kapsamlı ve geniş konudur. Paypal'ı bu hale getirende zaten bu iki kavramdır. Paypal güvenirliliğini bu iki kavram sayesinde doksanlı yıllarda kazanmıştı ama sistemler öyle bir gelişti ki ve insanların sosyal algıları öyle bir farklılaştı ki ve de son olarak mobil devrim gerçekleşti.

Fintech konusunda uzman birisi olarak bunları yazıyorum. Bu konunun çok su kaldırır tarafı vardır. Ama teknik kısım bu işin son kısmıdır. Amaç farklıdır. Paypal ABD çıkarlarına hizmet eder. Eğer Türkiye paypal'ı kendi çıkarına kullanmaya başlarsa ve parayı denetlemek isterse ABD buna karşı çıkar. Bu teknik bir durum değil tam manasıyla siyasi bir durumdur.

Paypal'ın önemli olan şuan teknik alt yapısı değil tam manasıyla markasıdır. Coca Cola'da öyle değil midir. Şekerli su satıyorlar. McDonald's öyle değil midir. Köfte ekmek satıyorlar.

Önemli olan Chobani markalara sahip olmak ve kendi kültürümüzü dünyaya yaymaktır. Bir kaç aptal amerikalı bize tahakküm edemez. Bizler daha kaliteli daha üst düzey daha güzel ve daha üstün teknolojileri oluşturabilir ve birer dünya markası olabiliriz.

Geçmişte en kaliteli kılıçları, okları, topları, yayları, kaleleri, sarayları, yolları, basma elbiseleri, taraım ürünlerini biz yetiştiriyor ve dünyaya satıyorduk. Dünya ekonomisini biz yönetiyorduk. Bunu yeniden yapabiliriz.