Kanuni adlı üyeden alıntı

Şangay 5'lisi bizi kabul edeceğini ima edince bombalar patlamaya başladı. Batı ve ABD menşeili bombalar. Dolar da yine benzer sebeplerden yüksek. Geçen sene Rusya'yı petrol ile batırmaya çalıştılar. Bizi de güya dolarla, borsayla batırmaya çalışıyorlar. :)


Rusyayla kotu olunca da her gun bomba patliyordu Rusya yaptiriyor diyordunuz :)


Turk Lirasinda ki deger kaybinin sebebi de belli, polyannacilik oynamayan herkes bunu gorur. Turkiyeyi kimsenn batirmaya calismasina gerek yok, zaten batik durumda ulke, oyle derin ekonomi bilmeye de gerek yok bunu anlamak icin azicik mantik yurutmek yeterli.

Cari acik nedir ? Bankalarin verdigi kredilerin kaynagi nedir ? Ithalat ihracat nedir ? Bunlari bilen piyasanin gidisatini kavrayabilir.

En basit anlatimla ulke bir kavanoz, icinde 100 lira toplam para var, krediler bu kavanoza disaridan para koyuyor fakat faiziyle geri aliyor, yani 50 lira kredi 60 lira geri odendiginde kasadan 10 lira daha kaybetmis oluyoruz kaliyor 90 lira, ithalat ihracatta sinir disi alim satimlar ile giren cikan para, eger ihracatimiz ithalattan fazla degilse aradaki fark kadar para daha bu kavanozdan cikiyor, turizm de ihracat gibi disaridan kumbaraya giren para.

Simdi ulkede durumlar nasil ? Herkesin kredi borcu var, yani kumbaradan dunyanin faizi kumbara disina cikiyor ve borclar bitene kadar da cikmaya devam edecek, ithalat ihracattan fazla yani yine kumbaradan dunyanin parasi bu fark yuzunden cikiyor, turizm cakildi dolayisiyla disaridan katki da yok, yeni kredi almakta da zorlaniyor cunku siyasi ekonomik istikrar yok bu rakamlari parayi verecek olan yatirimcilar cok iyi biliyor. Geriye ne kaldi ? Surekli disari cikartmak icin para bulmak zorunda olan fakat kavanoza para getiremeyen bir Turkiye. Tum ekonomik sikintilar bu hatalar yetmiyor gibi tum sinir komsulari ile savasin esiginde oynuyor yani zaten ici bos kavanozu da kirilmak uzere . Kim neden bu zarar eden, kirilmak uzere olan kavanoza para koysun guvensin ki ?

Tum bunlar olurken ticaretinin %50'sini yaptigin, kredilerinin de bir o kadarini finanse eden AB ile iliskiler bozuluyor, kisisel siyasi cikarlar ugruna ulke atese atiliyor. Dolar artmiyor yani Turk Lirasi deger kaybediyor, hesap ortada nasil deger kaybetmesin ki ? Son 1 ayda benim kazancim bile kur farki yuzunden 250-300 euro azalmis oldu, milyonlarla oynayanlarin perisanligini siz dusunun, zengine bir sey olur diye soylemiyorum hepsi fakir fukaradan cikacak bunlarin, isci kovmalar fabrika kapatmalar, alacagini tahsil edemedigi icin iflaslar yasanacak.

Birileri siyasi cikarlar ugruna kutuplar arasi bir o tarafa bir bu tarafa geciyor ama Turkiyenin cikisi bu tum kutuplarla ortak mesafede dost olmaktan geciyor. Sanghay beslisi guc birligidir AB ile esdeger degil ve AB gibi alim gucu falan yok, aralarinda para eden bi China var ona da mal satacagini dusunen yoktur herhalde. Turkiye 15 yildir hata yapiyor, devletin mallarini satarak kredi cekerek gunu geciriyor, kredileri uretime fabrikalara degil bos beles betona harciyor, sonuclari da iste satacak mal borc alacak kimse kalmayinca ortaya cikiyor. Ise gitmezsen evdeki esyalari satarak konu komsudan borc alarak ev mi gecindirilir? Son 3-5 ayda kur farkindan dolayi 3.havalimani + 3.kopru +osmangazi koprusu maliyetinden fazla para zarar ettik, halk bu kadar parayi yolda mi buluyor ki birileri bu kadar rahat hata yapip bu kadar zarar etmemize sebep oluyor ? Yazik gunah degil mi ?


Bu forumda herkese hakaret edicem kufur edicem, sonra is alamayinca sizi suclayacagim, yuzune sovdugum adam selamimi almayinca sucu ona atacagim, var mi boyle bir dunya ? Turkiye tam olarak bunu yapiyor. Su an en iyi dost gorundugu Rusya ile bile 3 ay once savasin esigindeydi, boyle uclarda belirsiz istikrarsiz ne halt ettigi belli olmayan bir politikayla ulke mi yonetilir ? Ne halt ediyorlar anlayan varsa buyursun anlatsin.

Kimse bu konularda durust degil, 2002 2010 arasi ekonomi iyiyken de bati oradaydi bomba da patlatmadilar ustune hep bu yonetime destek oldular, para verdiler anlasmalarla destek oldular, simdi ekonomi batarken de bati orada, yani sorunu onlarda degil bizim yonetimlerde aramak lazim.