Drupal ile bir haber sitesi yapmak tabi ki de mümkündür. Bir çok önemli gazete resmi sitelerinde Drupal kullanır. Bu yazımda sizlere Drupal ile haber sitesi yapmak için hangi eklentilerin gerekli olduğunu ve hangi haber sitelerinin Drupal kullandığına örnekler vereceğim.

İçerik Yapısı İçin

CCK: İçerik alanlarına farklı alanlar açabilmemize yarar. (D7 sürümünde bu eklenti çekirdek eklentilere dahil edilmiştir.)
Date ve Calender: İçeriklere kolay zaman türleri eklemeye ve etkili bir takvim oluşturmaya olanak sağlar. (Görsel - Görsel)
ImageField ve ImageCache: İçeriklere resim - dosya alanları eklemenize olanak sağlar. CCK eklentisi ile birlikte kullanılır. (D7 sürümünde çekirdek eklenti olarak dahil edilmiştir.)
Webform: Etkili ve gelişmiş form oluşturmaya yarar. (görsel)
Flag: İçerikleri, kullanıcıları, yorumları işaretlemeye yarar. Bir çok yerde "Bu içerik size yarar sağladı mı?", "Bu yorumu şikayet et." vb. şeklinde yönergeler görürüz. Bu eklenti ile bunları yapmak mümkündür. Aynı zamanda facebook, twitter "Beğen, Takip Et" gibi şekillere de sokabilirsiniz. Bunları bir blokta listeleyebilirsiniz. (Görsel)
User News: Kullanıcıların en son ne yaptıklarını, izinleri varsa paylaştıkları haber, yazı, blog, içerik vb. gibi aktivitelerini gösteriri. Gelişmiş bir blok alanı sunar. (Görsel)

Görüntüleme İçin

Views: İçeriklerin, blokların, sayfaların görünümünü özelleştirmenize olanak sağlar. En güçlü ve popüler eklentilerden birisidir. Bu eklentiyi video derslerimde anlatacağım.
Panels: Ana sayfayı veya sonradan oluşturduğunuz bir sayfayı şablonlara yani bölümlere bölmenize yarar. Haber siteleri için vaz geçilmez eklentilerden birisidir.
Quick Tabs: İçerik türlerini tek bir blokta sekmeler halinde göstermenize yarar. (Görsel)
Thickbox: İçerikte yer alan görüntülerin slide şeklinde açılmasını sağlar.
Pullquote: İçerikte dikkat çekmek için etkili bir alıntılama yapmaya olanak sağlar.(Görsel)

Ek Parti Eklentileri

Talk: Yorumları ayrı bir sekmede gösterilmesini sağlar. (Görsel)

Editörler

Wysiwyg: Gelişmiş bir içerik editörü (Görsel)
BUEditör: Sade ve kullanışlı bir içerik editörü. (Görsel)
IMCE: Editör üzerinden kullancıların klasör oluşturmasına ve resim, dosya yüklemelerine bu resim, dosyaların içeriklerinde paylaşılmasına olanak sağlar. (Görsel)


Drupal kullanan önemli haber siteleri


Dagbladet Information, Denmark


The Economist, UK


The New York Observer, USA


Berlingske Tidende, Denmark


Rue 89, France

Kaynak: Şahin Ersöz