Hayatım boyunca 2 milyondan fazla fotoğraf çekmiş biri olarak işi özetleyeyim;

2.500 TL'lik d90'la da aynı fotoğrafı çektim, 10,000 TL üzerinde ki DX serileriyle de aynı fotoğrafı çektim. Ben makinaya çok fazla takılan bir insan değilimdir, bana göre hepsi üç aşağı beş yukarı aynı sonucu verir ama kullanacağım objektif çok önemlidir.

Sana tavsiyem pratik ve hızlı kullanım açısından eğer bulabiliyorsan bir şekilde Nikon D90 al, ama seçeceğin objektif önemli olsun. Sana sonucu verecek gerçek değer objektiftir, makina sadece bileşenlerdir. Giriş seviyesi makineleri senin sürekli güncel ayar yapmanı zorlayacağı için d90 alıp en azından orta seviye bir makine ile kısayolları hızlı ayar değiştirebilme imkanım olur. Giriş seviyesi makinelerini bu yüzden hiçbir şekilde önermiyorum. Bir ayar yapabilmek için illa o menüye girmek zorunda kalmak insanı çileden çıkartıyor.

Objektif olarak çok fazla bir bütçeye sahip olmadığın için 50mm almanı öneriyorum. Kadraj oturtmak için sürekli senin hareket etmen gerekecek ama sonuçları tatmin edici olacaktır. d90'larda dahili af motoru olduğu için af motoruna sahip özellikli lens almana gerek yok, aralarında 700-800 TL'lik bir fark vardı en son baktığımda. Kullanmayacağın bir özellik için ekstra 700 - 800 TL ödemek çok mantıksız olur.

Eğer bir gün bu işe yüksek para harcamak istersen 85mm 1.2 diyafram açıklığına sahip objektif almanı öneririm.

Son olarak Canon mu Nikon mu dersen ben her zaman Nikon taraftarıyım. Canon ile çektiğim fotoğraflar gerçeğe yakın renkler olduğu için çoğu zaman müşterilerimi memnun etmemiştir. Nikon ile çektiğim fotoğraflar biraz daha canlı renk sonuçları verdiği için müşteriye telefondan farklı ve büyüleyici izlenimi doğurmuştur. Zaten fotoğrafı ticaret amacıyla kullanan insanların bir çoğuda bu nedenle Nikon'u tercih etmektedir.