Günümüzde en çok kullanılan CMS sistemlerinden biri olan WordPress web site alanında her türlü ihtiyacımızı giderebilmektedir. Peki WordPress alt yapısı ile kurduğumuz bu sitede yapılacak ilk şeyler nedir? Bilgi ve tecrübelerim ile bu konuyu konuşalım bu yazımda.

#1 Göz Alıcı Logo Tasarımı
Sitenin akılda kalıcılığını arttırmanın en kolay yolu diyebilirim. Özgün ve yaratıcı bir logo tasarımı siteyi her zaman 1 adım yukarıya taşır. Bilginiz var ve hayal gücünüz geniş ise logonuzu kendiniz tasarlayabilirsiniz.

#2 Kategoriye Uygun Tema
Sitenizin kategorisine uygun bir tema kurmalısınız ki ziyaretçi sitenizi daha rahat gezebilsin. Örneğin kurumsal bir site için blog/portal temaları ne alaka? (Saçmaladı demeyin yapanları gördüm!) İnternette ücretli ücretsiz bir sürü WordPress teması var. Ücretsiz temalar için blogumu takip edebilirsiniz. Bir sonraki yazımda ücretsiz temaları derleyip toparlayıp önünüze sericem. Aynı zamanda buradaki adreste de bolca ücretsiz tema var. Ücretli temalara da ev sahipliği yapan ThemeForest’i incelemeyi unutmayın. Belki bütçenize uygun şık bir tema bulabilirsiniz.

#3 Gerekli Eklentilerin Kurulumu
Sitenizin gelişimine faydalı eklentileri mutlaka kurmalısınız. Örneğin SEO eklentileri. Ben sitelerimde ve ücretli yaptığım sitelerde Yoast Seo eklentisini kullanıyorum. Bu eklenti sitenizde yayınladığınız yazıların seo uyumlu olmasına yardımcı oluyor. İlerleyen zamanlarda bu konuda da bir makale yazıcam mutlaka.

SEO eklentilerinin dışında WordPress kurduğunuzda hali hazırda yüklü gelen Akismet eklentisi ile de spam yorumların gelmesini engelleyebilirsiniz. Sitenize ekleyeceğiniz iletişim formları için Contact Form 7 eklentisini kurabilirsiniz. Google XML Sitemaps eklentisini kurarak da sitenizin site haritasını oluşturabilir ve daha hızlı indeks almanızı sağlayabilirsiniz. Son olarak sitenize WP Super Cache eklentisini kurun ve ziyaretçileriniz sitenizi daha hızlı yüklesin.

#4 Sabit Sayfaları Oluşturun
Sitenizde ki sabit sayfalarınızı mutlaka oluşturun. Bu sayfalar klasik hakkımızda/künye/reklam/iletişim sayfalarıdır. Bu sayfalar da ziyaretçileriniz ile iletişim halinde olmanız için önemlidir. Örneğin sitenizde reklam vermek isteyen birinin gireceği ilk sayfa reklam ya da iletişim sayfasıdır.

#5 Google Analytics Kullanımı
Google Analytics servisine üye olun ve sitenizi bu servise ekleyip doğrulama işlemini yapın. Google’ın bu servisi ile sitenize günlük olarak kaç kişi girmiş, girenler ne yapmış, nasıl yapmış falan filan tüm bilgileri görebilirsiniz. Bunu mutlaka yapın çünkü sitenize reklam almak isterseniz bu bilgileri reklam veren kişilere vermek zorundasınız.

5 Adımda öncelikli olarak yapılması gerekenleri kendi bilgi ve tecrübelerime dayanarak aktarmak istedim. Bu 5 adımı yaptıktan sonra sitenizde yazılarınızı yayınlamaya başlayabilirsiniz. Unutmayın, yazılarınızı kendiniz yazmanız gerekiyor, oradan buradan kopyalayıp yayınlarsanız emek hırsızlığından ve sitenizi çöpe dönüştürmekten başka bir şey yapmamış olursunuz.

Buraya kadar okuduysanız ve yararlı olduğunu düşünüyorsanız bloguma giderek bu yazıya teşekkür amaçlı bir yorum bırakabilirsiniz.