Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde arama motorlarının algoritmaları değişmesine rağmen link inşası daima SEO’nun değişmez parçası olmayı başardı. Link ve tanıtım yazısı gibi alımlarda, birçok alıcı ve satıcı için Moz’un Open Site Explorer aracının verdiği DA (Domain Authority) ve PA (Page Authority) gibi değerler geçer akçe kabul ediliyor. Son zamanlarda yolunuz Open Site Explorer’a düştüyse muhtemelen ekranın üst tarafında belirtilen bildiri mesajını görmüşsünüzdür. Bu bildiri mesajına göre: Moz artık Open Site Explorer verilerini güncellemeyecek. Bir süre daha yayında duracak araç, önümüzdeki günlerde yerini tamamen yenilenmiş Link Explorer’a bırakacak.

Link Explorer aracının Beta duyurusunu Mart ayında bizzat Randy Fishkin yapmıştı. Bildiri mesajından sonra artık Open Site Explorer’ın geriye kalan günlerinin resmen sayılı olduğunu söyleyebiliriz. Dahası artık Open Site Explorer güncellenmediği için sitenizin DA ve PA değerlerini yanlış ölçüyor olabilirsiniz.



Link Explorer nedir? Moz neden Open Site Explorer’ı kapatıyor?

Link Explorer, Open Site Explorer’ın geliştirilmiş bir sürümü olarak; sitenizi veya hedef URL’yi analiz etmemize yardımcı olan Moz’un yeni SEO aracı. OSE’ye kıyasla çok daha modern özelliklerle öne çıka Link Explorer ile ücretsiz kullanıcılar sadece aylık 10 sorgulama yapabilecekler. Aynı zamanda artık OSE’de olduğu gibi Moz üyeliği olmadan sorgulama yapılamayacak.

Link Explorer’ın OSE’den farklı olarak öne çıkan yeni özellikleri ise şunlar:
  • Günlük güncellemeler: Artık yeni bir DA puanı veya geçen hafta yaptığınız bağlantıların sisteme yansıması için bir iki ay beklememiz gerekmeyecek. Link Explorer, o gün keşfedilen tüm yeni bağlantılarla her 24 saatte bir güncellenecek ve her gece yeni bir DA puanı verecek.[*]Daha büyük indeks kapasitesi: OSE kaliteli bağlantıları başarıyla tanıyor ancak bazı linkleri gözden kaçırabiliyordu. Yeni aracın bağlantı dizini, milyarlarca sayfadan oluşan, trilyonlarca bağlantıyı kapsayan Open Site Explorer’dan 20 kat daha büyük.[*]Ek işlevler: Sitenin zaman içinde aldığı bağlatılar (kazanılan + kaybedilen bağlantılar gibi) grafikler yardımıyla incelenebilecek. Yeni filtre çeşitleri ve yeni veri türleri sunulacak.[*]Geliştirilmiş metrikler: Domain Authority ve Page Authority, Google’ın sıralamasıyla daha iyi bir korelasyona sahip olacak. Webmasterlar artık her 24 saatte bir güncel DA - PA değerlerini kontrol edebilecekler.[*]Hızlı sonuçlar: Link Explorer’ın sayfa yükleme süreleri en az Google’ın sonuçları kadar hızlı olacak. Sorgular için daha az beklemek demek, sonuçlara ulaşmak için daha fazla zamanımızın olması anlamına geliyor.[*]Bağlantı İzleme Listeleri: Herhangi bir bağlantının yanındaki kutucuğu işaretleyerek, bu linklerin takip edileceği bir liste oluşturabileceğiniz. Listeler için öncelik belirleyerek, bu linklerin değişim durumlarından hızlıca haberdar edilmemizi sağlayabiliriz.


Birkaç site için deneme yaptığımda Link Explorer’da DA/PA değerlerini daha farklı çıktığını gördüm. Kısacası, yeni araca geçmenin zamanı gelmiş de geçiyor haberiniz olsun :)

Link Explorer’a buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.