iOS 11.4.1 güncellemesi ile birlikte gelen dikkat çekici güvenlik özelliği Kısıtlanmış USB Modu olmuştu. Öte yandan, iOS Kısıtlanmış USB Modu şimdiden kırılmış olabilir. Elcomsoft, iOS 11.4.1 Kısıtlanmış USB Modu için iddialı açıklamalarda bulundu.

iOS Kısıtlanmış USB Modu gerçekten kırıldı mı?
Apple, Sonbahar ayları içerisinde kullanıcılarla buluşması beklenilen iOS 12 öncesinde iOS 11.4.1 sürümünü yayınlarken, kullanıcıların güvenliği için Kısıtlanmış USB Modu özelliğini sundu. Bu özellik sayesinde kanun güçleri tarafından kullanılan ve iPhone ve iPad cihazların şifresini kırmak amaçlı üretilen cihazların müdahalesinin önüne geçilebiliyor. Özellik aktif edildiğinde, iOS cihazınızın ekran kilidinin devreye girmesinden 1 saat sonra Lightning üzerinden veri aktarımı tamamen devre dışı bırakılmış oluyor.



Elcomsoft ise Kısıtlanmış USB Modu özelliğinin kırıldığını ileri sürmüş durumda. Bu durumu keşfeden şirket, şimdiye kadar şifre kırma denemesi ise yapmadıklarının altını çiziyor. Elcomsoft bunun yerine, polisin ilk 1 saatten sonra bir soruşturma sırasında ele geçirilen iPhone’un şifresinin kırılmasını kolaylaştıracak geçici bir çözüm bulduklarını paylaşıyor.

Apple, Lightning portunun veri aktarımını keserek Grayshift gibi ekran kilidi için doğru kombinasyonu bulmak üzere mümkün olan tüm PIN numaralarını deneyen cihazların önünü kesmek hedefindeydi. Öte yandan Elcomsoft, yeniden başlatma ve Geri Yükleme Modu gibi yöntemler ile bir açık bulduklarını söylüyor. Hatta Mayıs ayında keşfedilmiş olan yöntemin bu son güncellemede çalışıyor olması da ayrı bir konu.

Yine de yöntemin sorunsuz olarak çalışması için cihazın USB Kısıtlanmış Modu’na tam olarak geçmemesi gerektiği de söyleniyor. Polisin cihazı ele geçirir geçirmez bu moda geçmemesi için gerekli USB aksesuarına bağlaması da şart. Yani, şirketin aslında iddialı bir açıklamada bulunduğunu ve hatta bu açıklamanın biraz da çelişkili olduğunu söyleyebiliriz.


Peki, siz cihazınızda USB Kısıtlanmış Modu özelliğini aktif edecek misiniz?

Kaynak ; SDN