Google, daha önce spammer’ların URL göndermesini engellemek adına çeşitli limitler getirdiği URL gönderme aracını bugün itibariyle kalıcı olarak yayından kaldırdığını duyurdu. Duyuruyu resmi olarak Twitter üzerinden yapan Google, bundan sonra Webmaster’ların URL’lerini taramak için Search Console aracılığıyla Site Haritası göndermesini veya Google Gibi Getir’i kullanmalarını istiyor.



Google’ın URL gönderme aracıyla uzun süredir başı beladaydı. Spammer’ların Google’a index aldırmak için backlink aldığı siteleri göndermeleri gibi bir sürü spam senaryosu, sistemin sağlıklı çalışmasını engelliyordu. Önce sisteme çeşitli kısıtlamalar getirerek sorunu aşmak isteyen arama motoru, bu kez çareyi URL gönderme aracını tamamen kaldırmakta buldu.

John Mueller ve çeşitli Google çalışanları daha önceden SEO danışmanlarının bu araca odaklanarak manuel indeks alışkanlığından kurtulmaları gerektiğinden bahsetmişti. Bugünden sonra URL gönderme aracını kullananlar mecburen geleneksel yolları kullanmak zorunda kalacak.

Google’ın Webmaster’lara index konusunda tavsiyeleriyse son derece net: siteniz için bir Site Haritası göndermek ve Google üzerindeki Google Gibi Getir’i kullanmak. https://www.google.com/webmasters/tools/submit-url URL’si üzerinde yer alan araç sabah saatlerinde aktifti fakat işlem yapmıyordu. Akşam saatlerinde yapılan ikinci bir güncellemeyle link de pasif duruma getirilmiş.

Eğer URL gönderme aracının sıkı müdavimlerinden biriyseniz, geleneksel yöntemlere geri dönmek için kollarınızı sıvayabilirsiniz.

URL gönderme aracını daha hızlı index almak veya backlink aldığınız siteleri hızlıca Google’a göndermek vb. amaçlar için kullanıyor muydunuz?