O zaman backlink kasmayalım ;

Arkadaşın kaynağından alıntıdır.

Dün itibariyle oldukça ilginç bir karara imza atıldı. Bu aslında ilk başta müstehcen sitelerle alakalı gibi görünse de ilerleyen dönemlerde daha farklı sonuçlara yol açabilir. Haberin kaynağı ise Diken.com.tr'den Yaman Akdenize ait. Kendisi bu gün yayımladığı köşe yazısında BTK'nın yaptığı değişikliği ve ilerde bizleri neler bekliyor oldukça detaylı bir şekilde yazmış durumda. BTK'nın 2017 yılında başlayan iptal kararı 2019'da sonuçlanmış durumnda. Ayrıca Yaman Akdenize tekrardan bu haber için de teşekkür ederiz.

Anayasa Mahkemesi 15 Kasım 2017 tarihinde önemli bir iptal kararına imza attı. Danıştay 13’üncü Dairesi’nden itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gelen ve Resmi Gazete’de 7 Şubat, 2018 tarihinde yayınlanan kararla (2015/76 E., 2017/153 K.) 5651 Sayılı Kanun’la öncelikle *******ünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB), daha sonrasında da ilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başkanına verilen müstehcenlik suçu oluşturan yayınlara re’sen erişimin engellenmesi yetkisi iptal edilmişti.

İptal edilen bu yetkiyle ilgili karar hemen yürürlüğe girmemiş ve AYM tarafından Anayasa’nın 153.’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasına atıfla iptal kararının, Resmi Gazete’de yayınlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesine oybirliğiyle karar verilmiştir. Dolayısıyla, kararın yürürlüğe girdiği tarih 7 Şubat, 2019’dur. Dün itibariyle BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu artık müstehcenlik suçu oluşturduğu iddia edilen web sitelerine re’sen erişim engelleyemeyecek.

Halen engelli müstehcen siteler ne olacak?

Bugünden itibaren BTK başkanı tarafından müstehcenlik suçu işlendiği iddiasıyla herhangi bir web sitesine erişim engellenemez. Dahası, BTK başkanı tarafından ve öncesinde de TİB tarafından iptal edilen hükme istinaden alınmış erişim engelleme kararlarının hepsinin kaldırılması gerekir. Çünkü bu hükme istinaden yapılan engellemelerin yasak dayanağı ortadan AYM’nin iptal kararıyla ortadan kalkmıştır.

Önümüzdeki günlerde BTK başkanının ne şekilde hareket edeceğini ve AYM’nin de AİHM tarafından kabul edildiği üzere ne kadar etkili bir iç hukuk yolu olduğunu göreceğiz.

Kaynak: http://www.diken.com.tr/btk-artik-mustehcen-sitelere-erisimi-engelleyemeyecek/