Çoğumuzun akıllı telefonlarında kullandığı Android işletim sisteminin sizin kişisel bilgilerinizi aldığını biliyorsunuzdur. Konumuzdan tutun her türlü bilgiye ulaşması sizi rahatsız ediyorsa yeni bir proje olan /e/ sizler için geliştirilmeye devam ediyor.

/e/ dediğimiz proje Android gibi kullandığımız ve bir işletim sistemi fakat Android'le kıyasla oldukça büyük farkları var. /e/, LineageOS adındaki başka bir işletim sistemini temel alarak kullanıcılara ROM olarak sunuluyor. Haliyle amaç kişisel verilere saygı olduğundan içinde Google'a veri erişimi sağlayacak hiçbir alt yapı ve uygulama mevcut değil. Şunu da belirtmek isterim ki /e/'nin yapabildiği tek şey gizlilik değil. Özel alan adlarıyla e-posta hizmeti vb. gibi çevrimiçi hizmetleri güvenli olarak kullanıcıya sunuyor.




Kullanıcıların aklına gelen tipik bir soru ise uygulamalara desteği var mı? Bunu sorun etmenize hiç gerek yok çünkü /e/'nin içinde hali hazırda yüklü gelen MicroG'den indirebiliyorsunuz. MicroG dediğimiz hiçbir Google altyapısı olmadan uygulamaları çalıştırabileceğimiz bir açık kaynaklı bir kod projesidir.

Şu anlık ROM olarak sunulan bu işletim sistemi belli cihazları destekliyor. Projenin sahibi ilerideki zamanlarda sadece /e/ işletim sistemi ile çalışacak telefonlar üretmeyi hedefliyor. Desteklenen akıllı telefon listesine buradan ulaşabilirsiniz.


Kaynak:https://www.technologgenc.club/2019/03/nedir-bu-e-2.html