Bugün bankadan telefona bir uyarı mesajı geldi, sanki döviz alım - satımı yapıyormuşum gibi. Diğer bankalar bir uyarı göndermediler. Burada bir şekilde döviz alımında bulunan arkadaşlar olacaktır, onların işine yaraması ümidiyle...

Artık bankalardan döviz alırken binde bir oranında kambiyo vergisi (BSMV - Banka Sigorta Muamele Vergisi) de ödenecek. Yani düne dek 1000 TL karşılığı 500 Birim Döviz alınıyorsa, bundan sonra bu işlemin gerçekleşmesi eski uygulanan yönteme göre daha hissedilir olacak.

Döviz satışında böyle bir vergilendirme yok. Zaten amaçta anladığım kadarıyla Türk Lirası'nın değerini döviz karşısında korumak ve Türk Lirası'nın elden çıkartılmasını önlemek. İlgili jargona göre dolarizasyonu önlemek... Ufak miktarlar için çok fazla anlamı olmasa da, büyük meblağlarla yapılan hareketlerde döviz alıcısını ikinci kez düşündürebilir.

Düz mantık: 1000 TL'de 1 TL ise vergi, 100,000 TL'de 100 TL kayıp yaşanmış olacak. Akla döviz ofislerinden veya kuyumculardan almak gelebilir. Tahminim, ilk iki gün için tanıdık yerlerin makul olabilecekleri yönünde; ancak sonrasında onlar da bankadan alma durumunda kalacakları için o vergi oranını masraf/satış bedeli gibi mecburen yansıtma durumundalar.

Kimseye önermem, ama elimde olsaydı kötü gün için tuttuğum dövizi, en az 32 günlük vadeli hesapta değerlendirirdim. Bugün satmak isteyeceğim dövizi, yarın bir miktar daha yüksek ödeyerek alma durumunda kalmak istemezdim. Eğer dövizle işim yoksa ve o döviz ilerisi için uzun vadeli bir yatırımsa, vadeli hesapta korunması makul bir tercih benim için. Gel gelelim Türk Lirası sahibi olarak, fazla risk almama adına mevcut birimi korumaya devam etmekte akla yatkın. Yani kısaca ister TL'ye, isterse dövize dönüş işlemi birkaç ay daha askıda tutulabilir. (İleriyi görüp risk almama adına)

İyi forumlar...