Benim konuya da denk geldiniz galiba ☺️ Evet risk faktörü çok fazla. Eğer kafanizda mükemmel harika daha önce yapılmamış ve kesin tutacak bir fikir varsa burda 1-2 bin TL ye yapılacak işler değil onlar. Sağlam bir ekip kurulması gerektiği kanaatindeyim. Baştan yüz yüze konuşup anlaşmalar yapılması gerekir bence. Siz hiç tanımadığıniz birine bu yazılımı yaptıracaksınız uzaktan, ne kadar güvenilir olsa da artık onun zihnine de yerleşmiş olacak bu fikir. Yani size teslim ettikten sonra projeyi artık kendisi de yapabilir. Hani klonlama açısından bakarsak zaten eğer harika bir fikirse Google playe koyar koymaz zaten klonlanacaktir. Klonun aslını geçme ihtimali de yüksek. Burada kaliteli kodlama ve sağlam reklam lazım ki rakipleriniz klonlarla sizin önünüze geçmesin. Burada fikrin sağlamlığı önemli. Öyle 2-3 bin TL ye yaptirsaniz da paranizdan olursunuz sadece dediğim gibi bu işler (büyük fikirler) sağlam bir yatırım ve ekip gerektirir.

Burada şöyle bir sorun var, başkasına yaptırılan projelerde her zaman büyük dezavantaj var. Çünkü tamamen başkasına bağımlısınız. O proje sizin değil artık. Onun için ben hayatım boyunca ne yapacaksam oturup araştırıp, deneme yanılma yaparak öğrenmeye çalışırım. Sabır lazım, inanç lazım, azim lazım. Tabi bu şekilde profesyonel olmanız düşük ihtimal ama en azından (anlayacak kadar) öğrenmiş olursunuz. Bu şekilde elhamdülillah bir çok farklı sektörde az çok bilgim oluştu. Bu bana büyük bir düşünce sistemi kazandirdi, neyin yapılıp neyin yapılamayacagini anlayacak bir bilinç sağladı, kodlara vb bakıp iyi mi kötü mü olduğunu tartacak bir bilgi kazandırdı. Yani bunlar olması gerekenler. Bir işe girecekseniz kör cahil girmeyin sakin, uzun vadede canınız yanar.

Bunun yanında webmaster sitelerinde satılan uygulamalara bakıyorum da kusura bakmasınlar hemen hemen hepsi sorunlu. Denk geldikçe indirip test ederim. Performansli kodlama yapamıyor bizimkiler. Görsellik deseniz o da 0 durumda. Bug dolu oluyor, çok kaynak tüketiyor. İşin profesyonelleri zaten burada iş yapmazlar mantıklı olarak.

İlginçtir girip bakın ticaret bölümüne bütün uygulamalar aynı, birbirinin kopyası. Codecanyon dan alınma değildir 0 dan yazdık diyor hepsi ama ilginç olan birbirinin aynısı hepsi. Sadece reskin yapılmış gibi gibi. Çoğu zaten kaynak kodu vermiyorum diyor bu zaten başlı başına sorun.

Kaynak kodlar elinizde yoksa kusura bakmayın da kazıklandınız demektir. %100 başkasına bağımlısiniz demektir. Güncelleme yapmak zorunda kalacaksiniz. Kullanıcılar bunu isteyecek, buglar çıkacak kapatılması gerekecek, geliştirme gerekecek, Android versiyonlar geliştikçe apilerin yenilenmesi gerekecek, android studio (vb) sürüm atladikca kütüphanede değişen yapılara göre güncelleme gerekecek. Kimse de bunu hayrına yapmaz pek meslek etiği yok çünkü. Her defasında sizden ek ücret talep edilecek. Düzgün bir şahsa denk gelmezseniz kendi hatalarını düzeltmek için bile ek ücret talep edecek. Kaynak kodları vermezse başkasına da geliştirtemezsiniz artık.

Yüzlerce sorun sayabilirim sırf bu konuda ama elim ağrıdı :) yıllarca araştırma, tecrübe ve gözlemlerime dayanarak (oyun geliştiriyordum yıllar önce projem yedeklerken silindi ve delirip bırakmıştım bundan 5-6 yıl önce) tavsiyem şu, önce oturup birkaç ay yoğun şekilde araştırma yapın kendiniz kodlayacak şekilde. Dediğim gibi bilmezseniz patron değil köle olursunuz. Sektörü araştırın, kodlamayi öğrenin en azından bakınca anlayacak kadar. Sonra güvenilir birini bulup ortak olarak bir proje cikartirsiniz kendi kontrolunuzde olur. Anlaşma imzalanir ciddi bir projeyse. Sektörü bilmenizi şiddetle tavsiye ederim