Dün bu konuya pek rağbet gelmedi. Haklı olarak gelmedi belki de, çünkü hemen herkes bunun farkında ve kendince çözmeye ve çözdükten sonra başarılı olmaya çalışıyordur. Buraya nasılsa biri yazar ben de faydalanırım diyenler olabilir.

Ancak ben durumun çok ciddi olduğunu düşünüyorum.

Bugün yazdığım bir yazıdan örnek vererek durumun vahametini açıklamaya çalışacağım:

Bugün yazdığım bir yazıdan paragraf paragraf kopyalayarak googleda arama yaptım, 3 değişik paragrafı kopyaladım:

27 kelime, 37 kelime ve 46 kelimelik paragrafları olduğu gibi googleda arattım. Tamamında 6 sonuç gösterildi ve son sıradayım.

rastgele bir aramadaki 2. sıradaki makaleden başka bir paragrafı olduğu gibi arattım, site 1. sayfada yok.

Bazı aramalarda ilk sırada olan tıklaması yüksek bir sayfamdan bir paragraf arattım, 4. sırada çıktı. İlk çıkan sorgudan bir paragraf arattım, arama Sait Faik Abasıyanık ile alakalıydı, ilk ve ikinci çıkan site https://ipucu.live/Hadiipucu/11334 burası. Neredeyse örtüşen bir kelime bile yok içerisinde. Üçüncü sırada da https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/hadi-ipucu-sorusu-23-temmuz-1230-2007-yilinda-hayatini-kaybeden-dunyaca-unlu-tenor-kimdir/ bu var.

Yani ben Sait Faik arıyorum, seçtiğim cümlede "Abasıyanık" kelimesi de var. Benim karşıma Pavorotti çıkıyor.

Neyse, 3. sıradaki sözcüden bir cümle yapıştırıyorum aramaya, ilk sırada haberx sitesi var, sözcü 3. sırada.

Haberx'ten bir paragraf yapıştırıyorum, ilk sırada wikizero, 2. posta, 3. onedio, 4. wikipedia, diye diye kaynak ilk 10 arasında yok.

Pavorotti kelimesini almadan Posta'nın ilk 9 kelimesini arıyorum, ilk ve 2. sırada onedio'nun başka makaleleri, ikisi de Pavorottiyle alakalı değil. Posta nerede? 7. sırada Postadan üstte çıkan sonuçlardan biri hariç hiçbirinde bu seçtiğim kelimeler sıralı bir şekilde yok.

Gerçekten neler oluyor çok merak ediyorum. Nasıl oldu da algoritmalar bu kadar kafayı yedi?