Dosya sıkıştırma, web’in çalışma şeklinin temel parçasıdır. Aksi takdirde çok fazla bant genişliği ve zaman alabilen dosyaları transfer etmemizi sağlar. ZIP dosyalarına eriştiğinizde veya JPEG resimlerini görüntülediğinizde, dosya sıkıştırmasından faydalanıyorsunuz. Peki dosya sıkıştırma işlemi nasıl çalışır ? Birlikte öğrenelim.

Basitçe söylemek gerekirse, dosya sıkıştırma , orijinal verileri korurken dosyanın boyutunu küçültme eylemidir. Bunu yapmak, internet üzerinden veya başka şekilde aktarmayı kolaylaştırmanın yanı sıra, dosyanın depolama aygıtında daha az yer kaplamasını sağlar. Sıkıştırmanın sonsuz olmadığını not etmek önemlidir. Dosyayı ZIP’e sıkıştırmak boyutunu küçültürken, boyutu daha fazla azaltmak için dosyayı sıkıştırmaya devam edemezsiniz.

Genellikle, dosya sıkıştırma iki ana türe ayrılır: kayıpsız sıkıştırma ve kayıplı sıkıştırma. Her ikisinin de sırayla nasıl çalıştığına bakalım.

Kayıplı Sıkıştırma ;

Kayıplı sıkıştırma, gereksiz bilgi parçalarını kaldırarak dosya boyutunu küçültür. Bu tür ortamlar için birçok yaygın format kayıplı sıkıştırma kullanır; MP3 ve JPEG iki popüler örnektir.

MP3, orijinal kayıttaki tüm ses bilgilerini içermez , bunun yerine, insanların duyamadığı bazı sesleri atar. Yine de onların eksik olduğunu farketmezsiniz, bu nedenle bu bilgiyi kaldırmak temelde sakıncaları olmayan daha düşük dosya boyutuyla sonuçlanır.

Benzer şekilde, JPEG’ler hayati olmayan görüntü parçalarını kaldırır. Örneğin, mavi gökyüzü içeren bir resimde JPEG sıkıştırması, onlarca farklı renk tonu kullanmak yerine tüm gökyüzü piksellerini mavi renklerin bir veya iki tonuna değiştirebilir. Bununla birlikte, dosyayı ne kadar ağır sıkıştırırsanız, kalite düşüşü o kadar belirgin olur.

Kayıplı sıkıştırma çoğu medya türü için mükemmeldir. Bu nedenle, sürekli olarak büyük miktarda bilgi ileten Spotify ve Netflix gibi şirketler için hayati öneme sahiptir.

Kayıpsız Sıkıştırma ;

Kayıpsız sıkıştırma, orijinal dosyayı tam olarak yeniden oluşturabilmeniz için dosya boyutunu küçültmenin bir yoludur. Kayıplı sıkıştırma aksine, herhangi bir bilgi atmaz. Bunun yerine, kayıpsız sıkıştırma esasen fazlalığı kaldırarak çalışır.

Kayıpsız sıkıştırma, orijinal dosyaların hiçbirini kaldıramadığınız durumlarda önemlidir. ZIP dosyalarının nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, cevap budur. Windows’ta çalıştırılabilir programdan ZIP dosyası oluşturduğunuzda, kayıpsız sıkıştırma kullanır. ZIP dosyası sıkıştırma programı depolamak için daha etkili bir yoldur. Çalıştırılabilir dosyaları sıkıştırmak için kayıplı sıkıştırma kullandıysanız, sıkıştırılmış sürüm zarar görmüş ve kullanılamaz duruma gelecektir.

Yaygın kayıpsız formatlar görüntüler için PNG, ses için FLAC ve ZIP içerir. Video için kayıpsız formatlar nadirdir, çünkü çok fazla alan kaplarlar.

Tebrikler !!!
Dosya sıkıştırmanın nasıl çalıştığını görmek için hem kayıpsız hem de kayıplı sıkıştırmaya bir göz attım. Artık dosyayı orijinal biçiminden daha küçük boyutta nasıl saklayabileceğinizi ve ihtiyaçlarınız için en iyi yöntemi nasıl seçeceğinizi biliyorsunuz.

Kaynak ;
https://editorcum.com