''Yeni Askerlik Sistemi'' beraberinde bir çok soruyu da getirdi, asker adayları eski sisteme göre askerlik şubesine gidip tecillerini bozdurup başvurularını şubeden yapıyordu. Yeni sistemde şubeye gitmeye gerek kalmadan e-devlet üzerinden ortalama 5dk'da askerlik işlemlerinizi gerçekleştirebiliyorsunuz daha sonra aile hekiminize gidip muayene oluyorsunuz, aile hekiminiz yine internet üzerinden sağlık raporunu gerekli mecralara iletiyor. Herhangibir sağlık sorununuz tespit edilirse aile hekiminiz sizi hastaneye sevk ediyor.

Yedek Subaylık/Astsubaylık/Bedelli Başvuruları

Yeni Askerlik Sistemine göre Yedek Subaylık/Astsubaylık/Bedelli başvuruları yine e-devlet üzerinden yapılmaktadır, e-devlet üzerinden ''Askerlik Hizmetleri Tercihi'' kısmından hangi şekilde askerlik yapmak istiyorsanız o seçeneği seçmeniz yeterli olacaktır. Er/Erbaş hizmetinde 6 ay askerlik yapıp 6 ay daha kalıp ücret almak istiyorsanız orada çıkan seçeneği göz ardı etmeyiniz. Yedek Subay/Astsubay olarak seçilmeniz asla garanti değildir kontenjan durumuna ve başvuru sayısına göre değerlendirilir, mezun olduğunuz bölümlerin bu seçimler yapılırken etkisi çok azdır tamamen tesadüf ve şans diyebiliriz. Lisans mezunları Yedek Subaylık ve Yedek Astsubaylık başvurusu yapabilirken, önlisans mezunları sadece Yedek Astsubaylık için başvuru yapabilmektedir. Yedek Subaylar ve Yedek Astsubaylar 12 ay askerlik yapacaklar bunun 2 ayı temel askeri eğitimler olacak ve 2 aylık süre zarfında maaş alamayacaklar, kalan 8 ay boyunda Yedek Subaylar ortalama 5000-5500TL arası maaş alırken, Yedek Astsubaylar 4800-5000TL maaş alacaklar. Daha sonra isteyen yükümlüler askerde kalarak Subay ve Astsubay rütbeleri ile askeri personel olmaya hak kazanacaklar.

E-Devlet Üzerinden Başvurular Ne Kadar Sağlıklı?


Askerlik sistemi yeni olduğu için yeni askerlik sistemine göre ilk celp Kasım ayında olacaktır. Kasım'da gidecek yükümlüler e-devlet üzerinden başvurularını yapıp, askerlik şubesinde teğit ettirmesini tavsiye ediyoruz. Sistem yeni olduğu için bazen asker adayları sorunlarla karşılaşabilmektedir.


kaynak:www.gorevimizvatan.com