Son zamanlarda bu iki web sunucusu üzerinde pek çok denemeler ve çalışmalar yaptım.

Normalde üst düzey performans garantisi altında, profesyonel NGINX veya OpenLiteSpeed/Litespeed sunucu kurulumu yapıyorum. WP altyapısındaki siteleri bu panelsiz sunuculara taşıyorum. Fakat son birkaç gün içerisinde hizmetlerim arasından Litespeed'i kaldırmaya karar verdim.

Sebebi ise performansını beğenmemem değil, kötü web sunucusu olması hiç değil. Fakat Litespeed tarafında şu detay dikkatimi çekti. Firma ürünlerini (OpenLitespeed ve Cyberpanel gibi...) piyasaya sürmeden önce tam olarak kararlı olup olmadığını kontrol etmiyor. Denedikleri birkaç sunucu firması dışında çeşitli firmalar üzerinde test etmiyor.

Örneğin az önce yine bir test amacıyla Openlitespeed kurulumu yaparken resmi sitelerinin dökümanından yararlandım. PHP yükleme aşamasında alttaki resimdeki gibi php için gerekli komutları yazmışlar fakat komutta lsphp73-mysql yazıyor gördüğünüz gibi.





Halbuki yüklenmesi gereken paket lsphp73-mysqlnd. Kendi dökümanlarında yanlış yazmışlar.




Bu ufak uyarıyı görmesem belki uzunca süre hatanın kaynağını arayacağım. WordPress kurduğumda veritabanı bağlantı sorunuyla karşılaşacağım.

Bu sadece ufak bir örnek. Tabiki rehberde bir anlık hata yapılmış olabilir ama bunun dışında özellikle hem OpenLitespeed hem de Cyberpanel üzerinde daha önce en az on defa benzer hatalarını gördüm. X firmasında sorunsuz kurulum yapılabilirken, Y firmasında tamamen hata vermesi veya CentOS üzerinde stabil iken Ubuntu üzerinde ek modüllerin sorun çıkartması artık yeter dedirtti.

Bir başka örnek, Quic.cloud serverları pert olmuş durumda. Site eklediğimde sunucuda gateway hatası veriyor. Müşteri destek ekibine yazdığımda ise cacheyi bypass etmemi söylüyor. Cacheyi bypass edince ben de siteme erişebileceğimi iyi biliyorum. Ama dediğini yapsam ip adresim anında fişlenecek ve hizmetlerini kullanmamın da bir anlamı kalmayacak. Sorunu arayalım, bulalım, çözelim gibi bir yaklaşımlarını göremedim. Sadece Cyberpanel'e iyi destek verdiklerini gördüm o kadar.

Uluslarası hizmet verdiğim için daha bugüne kadar yabancı bir müşterim bile Litespeed'i sormadı. WooCommerce eklentisine sahip e-ticaret siteleri yöneten bazı müşterilere cache konusunda kolaylık sağlayabileceği için ısrarla NGINX yerine (Open)Litespeed kurmayı önermiştim. Ona rağmen NGINX diye direttiler.

Yine köklü dev sitelere bakıyorum Litespeed'in esamesi bile okunmuyor. NGINX'den veya Apache'den başka bir sistem kullanan yok neredeyse. Tabiki Apache kullanmaktansa Litespeed her türlü daha iyidir ama bu firmalar Litespeed'e güvenmediği için mi Apache'yi bile kullanmaya razı oluyorlar sorusu aklıma gelmiyor değil.

Performans olarak ise açıkcası iyi olsa bile NGINX'e kıyasla zayıf kaldığını gördüm kişisel deneyimlerime göre. O yüzden sormak istiyorum nedir bu ülkemizdeki Litespeed sevdası!?