Lions hocam ekmeği zaten biz üretiyoruz. Buğdaydan tutup ekonomik durumu ne kadar sağlıklı konuşabiliriz? Buğdayı çiftçi ekiyor. Biz de her yıl tutup 120 dönüm buğday ekiyoruz. Lütfen konuya başka bir pencereden bakalım. Ekonomi mezunu olmanıza bir şey demiyorum ama yorum yapmadan da geçmek istemedim. Beni yanlış anlamayın, amacım sizi eleştirmek değil. Yalnızca yazdıklarınız ile ilgili bir yorum yapmak istedim.

Buğdayı sen üretiyorsan zaten buğdayı baz alarak ekonomi hesaplayamazsın. Ekonomide önemli olan dış piyasadır. İç piyasa oranı olarak buğdayın %350 artış göstermesi ciddi bir ekonomik sorundur. Buna iyimser yaklaşmamak gerekiyor.

Şimdi çeyrek altın 25 TL iken bugün nasıl oluyor da 460 TL üzeri oluyor? Altın rezervleri dünyada belirli oranlarda yer alıyor. Şimdi düşünün? İlla bir ekonomi yapacaksak buradan yapalım.

Bahsettiğiniz yıllarda bankacılık bu kadar gelişmemişti. Bugün insanların ev ve araba alabilmesinin tek sebebi krediler. Kredi borcu olmadan orta düzey gelirli ev sahibi olan bir aile tanımıyorum ben. Arabaların hepsi kredilerle alınıyor. İnsanlar o borçları yıllarca ödeyerek mal sahibi oluyor. O yıllarda konut kredisi sistemini bilen insan mı vardı? Bunlar sonradan gelişti ve yayıldı.

Bu süreçte dünya piyasası değişti. Teknoloji gelişti. Artık her evde ekstra masraflar var. Eskiden bilgisayar almasanız da olurdu. Şimdi her eve mecburi alınıyor. İnsan toplumsal bir varlık ve bu da ihtiyaç. İnternet bağlatmasanız da olurdu ama şu anda ihtiyaç ve mecburi. Eskiden internet paketiniz olmasa da olurdu şimdi ihtiyaç.

Bakın zaten 2000 TL'lik asgari ücretin, bugün bir ************* sınırsız 24mbit internet 100 TL iken 20'de 1 i internete, 40'da 1'i telefon faturasına gidiyor. Elektrik 100 lira üzeri geliyor. 4 kişilik bir aileye 200 TL elektrik faturası geliyor. Yani bu paranın 350 TL'si direkt gidiyor. Bunun suyu var? 100 lira su harcıyor 4 kişilik bir aile. Etti mi size 450 TL.

Gelin şimdi hesaplayalım. Sigara 15 TL, 500 TL de sigara verse 950 TL. Bu adam ev mi alsın araba mı alsın birikim mi yapsın çocuk mu okutsun, yoksa karnını mı doyursun?

Bu rakam şu anda 4000 TL bile olsa, bir eve 4000 TL bile girse o parayla ev geçindirilip çocuk okutulamaz ve birikim yapılamaz. Asgari ücret 2000 TL, evde anne ve baba asgari ücretle çalışsa dahi çocuk okutamaz. 2 çocuk okutmaya kalkışamazlar bile. İşte böyle geriliyoruz.

Siz ekmeğe göre hesaplamasanız iyi olur. Bugün 1 kola 1 sigara 21 lira tutuyor. Yani günde 1 kola 1 sigara alırsanız aç kalırsınız asgari ücretle. Hele bir de yol masrafınız varsa ve aylık alışveriş yapıyorsanız sadece karın tokluğuna çalışır durursunuz. Hiçbir sosyal aktiviteniz olmaz. Bahsettiğiniz yıllar farklı yıllardı.

O yıllarda şu an oluşan bir tüketim toplumu yoktu. Dünya çok değişti. Değişen dünyaya göre ekonomiyi göz önüne aldığınızda her şeyin yerle bir olmuş olduğunu göreceksiniz zaten.

15.000 TL kredi çekip 60 ayda 500 500 ödeyebiliyorsunuz sadece. Asgari ücret 2000 tl iken insanlar nasıl çıksın bu işin içinden. Rica ediyorum konuya bu şekilde eğilelim. Ekmekle değil.

Senin ülkenin ürettiğini zaten sen üretiyorsun. Dış piyasayı baz al, dünya ekonomisinde nerede olduğunu görürsün zaten.

Naçizane bir yorumdu, umarım kızmazsınız.