Photoshop CC, çok fazla sistem kaynağı tüketen karmaşık bir yazılımdır ve performansını yükseltmek gerekebilir. Performansı hızlandırmak için her zaman daha iyi bir bilgisayar satın alabilirsiniz, ancak bu maliyetli olabilir ve her zaman mümkün olmayabilir.

Bu makalede, Photoshop CC performansını iyileştirmenin 10 harika yolundan bahsedeceğim. Bu püf noktaları benim sistemimde oldukça işe yaradı ve eminim sizin de Photoshop CC uygulamanızın performansını yükseltmeniz konusunda yardımcı olacaktır.

1- Photoshop CC 'nize Ayrılan Belleği Yönetin
İlk ve en önemlisi Photoshop CC’nize ayrılan belleğe göz atmaktır. Edit > Preferences > Performance ‘a gidin ve bellek kullanımını ayarlayabileceğiniz bir alan göreceksiniz.

Mevcut bilgisayarım için Photoshop’un kullanabilir toplam belleğin %75’ini kullanmasına izin veriyorum (Varsayılan ayar %70’tir).
Bilgisayarınızın özelliklerine bağlı olarak, durumunuza uygun bir bellek miktarı ayarlayabilirsiniz.

Asla kullanılabilir belleğin %85’inden fazlasını Photoshop’a ayırmayın; bunu yapmak diğer uygulamanızı kullanılamaz hale getirir.

2- Optimal Geçmiş Durumlarını Ayarlama
Yine aynı pencereden (Edit > Preferences > Performance) History States miktarını azaltabilirsiniz.

History States; History penceresinde gördüğünüz durumlardır. İlerleyen işlemlerinizde yaptığınız bir hata veya içinize sinmeyen bir durum olduğunda geri alabilmenizi sağlar. Photoshop’un sakladığı History States sayısını azaltarak Photoshop hızınızı artırabilirsiniz.

3- CPU Ayarlarınızı Yapılandırın
Photoshop’ta kullanılan GPU bellek miktarını azaltmak için GPU gelişmiş ayarlarınızı “Basic” olarak ayarlayabilirsiniz. Bu bölüme açık olan penceremizin (Edit > Preferences > Performance) sağ tarafında bulunan Advanced Settings düğmesine tıklayıp erişebilirsiniz.

Bunu yaparak, çoğu düzenleme işi için uygun olan en temel OpenGL işlevlerini kullanırsınız. Bu Photoshop’un yanıt hızını artıracaktır.





4- Çalışma Diski Kurulumu
Scratch Disk seçeneğini Edit > Preferences > Scratch Disks bölümünde bulabilirsiniz. Photoshop bilgileri varsayılan olarak C sürücüsünde depolanır. Ancak C ‘nin ana sistem sürücünüz olduğunu ve genellikle diğer programların sistem dosyaları ile tıkandığını görürsünüz. Bu Photoshop’u yavaşlatır.

Çok fazla boş alanı olan yeni bir bölüm oluşturabilir (veya yeni bir disk kullanabiliriz) ve çalışma diski olarak ayarlayabiliriz. Böylece Photoshop temiz bir şekilde çalışacak ve alan için diğer uygulamalarla savaşmak zorunda kalmayacak.

5- Otomatik Kurtarma ve Arka Plan Kaydetme Seçeneklerini Ayarlayın
Edit > Preferences > File Handing yolunu kullanarak Photoshop dosyalarının otomatik kurtarılmalarını azaltabilir veya kapatabilirsiniz.

Bu, Photoshop’un sık sık kaydetmesini ve belli aralıklarda yaşanan yavaşlığını azalatmanızı sağlar.

6- Dosya Uyumluluk Seçeneklerini Değiştirin
Photoshop dosyalarının eski sürümleriyle çalışmanız gerekmiyorsa, PSD ve PSB dosyalarının sıkıştırılmasını devre dışı bırakabilirsiniz.

Disable Compression of PSD and PSB Files
Maximise PSD and PSD File Compatibility: ASK



7- Kullanılmayan Photoshop Pencerelerini Kapatın
Kenarıda hazır bekleyen, fakat hiç kullanmayacağınız ve kapatmaya da üşendiğiniz açık pencereleri kapatmak için artık üşenmeyi bir kenara bırakmalısınız. Photoshop üzerinde gözle görülür bir yavaşlığa sebep olmaktadırlar. Olabildiğince az pencere ile çalışmaya devam edin.

8- WYSIWYG Yazı Tipi Önizlemesini Kapatın
Eğer kullanım alışkanlığınızı etkilemiyorsa bu özelliği kapatın. Type > Font Preview Size > None

9- Belleği Temizleyin
Photoshop belleğini düzenli olarak temizleyin. Özellikle sabit disk alanınız varsa sistem performansını ciddi oranda artırabilir.

Bu ayarı Edit > Purge > All yolunu izleyerek uygulayabilirsiniz.

10- Disk Temizleme ve Sabit Disk Birleştirme İşlemlerini Düzenli Olarak Yapın
Son olarak, düzenli disk temizleme ve sabit disk birleştirme işlemlerini her ay gerçekleştirin. Windows için, disk simgesine sağ tıklayıp Özellikler’e ve ardından Araçlar’a gidebilirsiniz.

Mac kullanıyorsanız, diskinizi temizlemek için bu yolları deneyin.


Umarım bu yöntemler Photoshop’unuzu hızlandırmanıza yardımcı olur. Photoshop’u daha hızlı hale getirmenin başka ipuçlarını veya püf noktalarını biliyorsanız, aşağıya bir yorum bırakın!

Kaynak: https://thesain.co/photoshop-cc-performansini-yukseltmek/