Öncelikle bu tür durumlarda Instagram hesabınıza bağlı mail adresinizi kontrol etmeniz yerinde olur. Telif ihtarları / bildirimleri hesabınıza bağlı mail adresinize gönderilir ilk olarak. Bahsi geçen gönderiler ya da diğer gönderiler hakkında telif uyarısı almadıysanız hesabınızda telif tehlikesi genellikle bulunmaz. Instagram belirli markaların ürünlerini korumak için ürünlerin logolarını ve adlarını gönderinin her yerinde tarıyor ve eşleşme olduğunda bildirim gönderiyor. Marka sahipleri hak taleplerini DM den değil Instagram telif hakkı şikayet formundan iletir. Markaları daha önceden kayıt altına alınmış ise telif ihlali otomatik olarak algılanır.

Anlattığınızdan anladığım kadarı ile size fotoğrafı çeken kişiler mesaj atıyor. Marka sahibi size yazılı onay verebiliyor ise versin. Fotoğrafları çeken kişiler anlaşmalı olduğunuz firmanın fotoğraflarını ne şekilde çekmiş ise o şartlara göre hareket etmelisiniz. Eğer marka sahibi fotoğrafların telif haklarını da elinde tutuyor ise fotoğrafı çeken kişiler sizden telif haklarını isteyemez. Çünkü telif hakları marka sahibinindir. Adidas ürün fotoğraflarını çeken fotoğrafçı adidas paylaşımları yapan birine telif atabilir mi?

Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim:
Instagram adı ile yurt dışından WhatsApp numarası ile telif ihtarı gönderiyorlar. Bu tür phishing saldırılarına düşmeyin. Mesaj içerisinde telif yediğinize dair sahte ve özensiz hazırlanmış imla hataları ile dolu bir açıklama bulunuyor. Ayrıca da bir form bağlantısı bulunuyor. Sahte bir help Instagram bağlantısı üzerinden bilgilerinizi talep ediyorlar. Bu tuzağa düşen birkaç danışmanım olduğu için burada meraklılarına bilgi vermek sanırım doğru olur.

Hesabınızda gerçekten marka sahipleri ile iletişimde olmadığınız ürünleri paylaşırken dikkatli olun. teliften dolayı kapanan hesapları açmak neredeyse imkansızdır.