Açılış hızında Alexa baz alındığını da ilk kez görüyorum. Kağnı hızında açılan özel bir yazılım kullanırken Alexa çok hızlı diyordu mesela :) Kanmayın böyle şeylere. Alexa son derece kolay manipule edilebilen bir sistemdir.

Gtmetrix bize pratik olarak yapılması gereken işlemleri tavsiye eder.

Mesela Serve Scaled uyarısı önemlidir ama nedense kimse aldırmaz veya ne yapacağını bilmez.

Serve scaled nedir? Misal olarak bir görsel; logo: 200 x 50 ebadında olması gerekirken 600 x 400 olarak ebatlandırılmış olabilir. Bu da hem masaüstü hem mobil açılışında hız kaybına neden olur. Aynı durum tüm görseller için geçerlidir. Ve mesela bu uyarıda lazy load önemi de vardır.

pagespeed ise site hit aldıkça tarayıcı bazında size https://prnt.sc/urlop4 bunun gibi değerler sunar.

pagespeed dışında Lighthouse ile analiz ederseniz bir çok farklı hususu da görebilirsiniz ayrıca.

https://www.thinkwithgoogle.com/intl/tr-tr/feature/testmysite/ sitenin mobil açılış hızına buradan bakabilir ve rakiplerinizin hızlarını da kontrol edebilirsiniz.

Site açılış hızı analiz için en sağlıklısı webpagetest ile analiz etmektir. Hem bu sayede siteye ait tüm dosya ve görsellerin yüklenme sürelerini detaylı olarak görebilirsiniz.

Pingdom üzerinde sitenin ( gerçek ) toplam ağırlığını görebilirsiniz mesela. Tema dosyaları misal olarak 400 Kb ama resim ağırlığı 4 MB olan bir sitenin hızlı açılmasını bekleyemezsiniz.

Bu arada özellikle Cloudflare, kullanılan cache eklentisi ve Jetpack bir çok unsuru gözden kaçırmamıza neden olur. Bu yüzden daima her dosyanın önce kendi sunucunuzdan yüklenirken değerlere bakılmalı, ona göre çalışmalar yapılmalı ve sonrasında gerekli ise Cloudflare alınmalıdır.

Kullanılan tema ve eklentilere orantılı olmak üzere lazy load, font kullanımı ve resim ebatları ile ağırlıkları önemlidir.

Bir hususa daha değinmek isterim; bende hızlı açılan bir site başka bir kullanıcıda yavaş açılabilir. Sizde hızlı açılan bir site de başkasında yavaş açılabilir.

Bu yüzden analiz siteleri vardır; bize yol göstersinler diye.

Ayrıca sitede yapılan her değişiklik sonrası veritabanı da etkileniyor olumsuz olarak. Bu yüzden çok fazla sayıda eklenti denemek iyi değildir.

Site açılış hızı dediğimizde o kadar çok etken var ki aslında. Zamanla tecrübe edinirsiniz.

Kolay gelsin herkese.