yilmaz70 adlı üyeden alıntı

Hosting / sunucu kullanmak analiz puanlarını etkilemez, açılış ve sayfa geçişlerinde etkili olabilir ancak.

Öncelikle puanlar yerine açılış hızına odaklanmalısınız.

Bunun için ilk olarak site mümkün mertebe hafif olmalıdır. Ve her şeyden önce kendimizden, yani sitemizden emin olmalıyız ki hosting / sunucu kıyaslamasını yapabilelim.

Misal bahsi geçen site https://prnt.sc/wmz05e 1.9 MB yani ortalama 2 MB ve bunun 730 KB ağırlığı resimlerden kaynaklı. İlk yapılması gereken resimlerin optimize edilmesidir.

https://prnt.sc/wmz5av bu resim üzerinden örnek verecek olursak; 150 x 150 olarak ebatlı resim esasında 48 x 48 olması gerekiyor. Ve hiç optimize edilmeden yüklü olduğu içinde 10.5 Kb ağırlığı var. Halbuki doğru ebat ile birlikte optimize edilmiş olsa bu resim 1.6 KB ağırlığında olacaktı.

Bunun gibi sitede bulunan resimleri toplarsak neredeyse 1 MB fazla bir ağırlık olur. Bu da açılışa olumsuz etki eder.

Sonrasında sunucu alt yapısına göre en uygun olan cache eklentisi yardımı ile tema dosyaları minimize edildiğinde site biraz daha hafifler.

İşin özü budur aslında. Site ne kadar hafif olursa o kadar hızlı açılır.

Bir de header alanında logo ebadı, menu yerleşimleri, js bulunan eklentiler gibi unsurlara dikkat edilmelidir ( özellikle mobil versiyon açısından ) elbette buna hader alanına yerleştirilen reklamlar da çok olumsuz etkendir.

Kısacası hemen sunucu diye düşünmeyin. Önce üzerinize düşenleri yapın ki sunucuya geçmeye karar verirseniz neden yine aynı bu dememek için.

Kolay gelsin.

Not: Gtmetrix analizi yaparken ( TR ve Avrupa lokasyonda bulunan siteler ) ücretsiz üyelik yaparak London, UK üzerinde analiz etmeye gayret edin. Çünkü Gtmetrix yeni versiyonda Web Vitals eklediği için Vancouver, Canada daha düşük hız verisi sunacaktır ve bu biraz yanılmamıza neden olacaktır. https://prnt.sc/wmzcxi bu değerler değişkenlik göstereceği için buna dikkat etmelisiniz.



O kadar doğru bir tespit ki ekleyecek bir şey bulamadım.